Regija
6. PEKMEZIJADA

Pobijedio OPG Krajpl
Objavljeno 15. kolovoza, 2017.

DUGA MEĐA

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Duga Međa te pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Općine Zdenci, u Dugoj Međi održana je 6. Pekmezijada, natjecanje u kuhanju domaćeg pekmeza od šljiva. Sudjelovalo je osam ekipa, a svatko je imao svoju tajnu kuhanja, no, osim pekmeza, bilo je tu i drugih slasnih delicija, pekle su se palačinke, kuhali „pečenjaci“ i pomalo je sve vuklo na Slavoniju iz starih vremena. Otvarajući ovu manifestaciju, virovitičko-podravski župan Igor Andrović pohvalio je organizatore, domaćine i sve sudionike.

- Ovakvi događaji čuvaju našu kulturnu tradiciju i baštinu od zaborava, a istodobno se dobije prvoklasni hrvatski proizvod i njegova sjajna promocija i stoga sve pohvale organizatoru, a mi smo naravno ovdje da u svemu tome pomognemo i tako će biti uvijek kada se radi o ovakvim događajima – rekao je Andrović. Nakon sati kuhanja i uživanja, netko je kuhao na drva, netko na plin, ali svi su pekmezi bili više nego ukusni. Prvo mjesto osvojio je OPG Krajpl iz Feričanaca, srebro je pripalo OPG-u Mirka Bušljete iz Duge Međe, dok je broncu uzeo dvojac Stupar – Knapić iz Senkovca. Trofeje najboljima uručio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Predsjednik UHBDDR-a Duga Međa Ivica Bušljeta bio je više nego zadovoljan.

- Glavni cilj bio je propagirati domaći proizvod i pokazati da je najbolja i najkvalitetnija zapravo domaća hrana. Nema tu aditiva, bilo kakve kemije, sve je to domaće iz naših voćnjaka i bašča i to je ono što preporučujemo svima, jedite samo domaće. Možemo to nazvati natjecanjem, no naša Pekmezijada je prije svega druženje nas Slavonaca i promocija domaćeg proizvoda. U sklopu te manifestacije pečemo domaću rakiju od šljiva, kuhamo kukuruz, pečemo domaće palačinke, a kao prvo jelo kada sve počne je neizostavni domaći, masni kruh s tucanom paprikom. I ove godine smo uz pomoć i OPG-ova s područja općine Zdenci donirali pekmez vrtiću u Zdencima, udruzi Jaglac u Orahovici i drugim udrugama za osobe u potrebi – rekao je Bušljeta.

Tajne dobrog pekmeza nema, treba sve samo odraditi prema domaćem receptu.

- Nema tu velike tajne, treba imati dobre i kvalitetne šljive, a kada se kuha, važno je stalno miješati i kuhati 4 - 5 sati jer pekmez mora dobro ukuhati – rekla je Mirjana Čolić iz Zdenaca. Posebna je priča Dijabetičke udruge Orahovica koja je spravljala poseban pekmez za oboljele od te opake bolesti.

- Tajna ovog pekmeza je da se pravi bez šećera. Ostalo sve ide prema domaćem receptu, a moram reći da je nama kao redovnim sudionicima važno bilo doći i biti dio ove prelijepe slavonske priče - rekla je Marica Šimatić iz udruge. Unatoč kiši koja je malo poremetila tijek događanja, kuhari se nisu dali smesti, dapače, uz neizostavne tamburaše i kuhaču u ruci još se jače zapjevalo.V.Grgurić

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana