Mozaik
SILK ROAD FESTIVAL

Creme de la creme kineske
glazbene scene oduševio
Objavljeno 15. kolovoza, 2017.

Creme de la creme kineske glazbene scene oduševio je pulsku publiku na Silk Road Festivalu, koji se prvi put održao na ovim prostorima, a s ciljem jačanja prijateljstva između Kine i Hrvatske.

Glazbena senzacija i vrhunski svjetski pijanist Muye Wu svojim je nastupom uveo publiku u rajsko ozračje pulske noći i još jednom dokazao zašto nosi titulu Zlatni prst. Svojim izvedbama, a posebno interpretacijom Debussyjeve Mjesečine zagospodario je srcima publike, a u nastupu s violončelisticom Anom Rucner romantično ju očarao.

S druge strane, iznimno cijenjen new age glazbenik i kompozitor Zhihui Li sa svojim timom instrumentalista i vokalnom izvedbom Nan Ni katapultirao je publiku na putovanje senzacionalnim kineskim krajolicima oplemenjujući svoj nastup elementima geografije na jedinstven i inovativan način.

Da je Haya band jedan od najcjenjenijih bendova u Kini, čiju glazbenu interpretaciju prožimaju mongolski elementi, vidjelo se i u očima pulske publike, koja se oduševljeno uključila u njegov scenski nastup pjevanjem i plesom. Nesumnjivo je Daiqing Tana, glavni vokal benda, jedan od jačih glasova ne samo Kine nego i svijeta. Ovi kineski glazbeni dragulji ujedinjeni i zajedničkim nastupom Muye Wua, Zhihui Lija i Haya benda zahvalili su publici na svojstven način, i to izvevši pjesmu Cvijet jasmina.

Uz fantastične glazbenike i egzotične instrumente u 2000 godina staroj pulskoj Areni nastupila je i flauta od bambusa stara više od 4000 godina, što ovu manifestaciju uz vrhunski glazbeni i scenski nastup svrstava u kulturne top-spektakle godine.

Istinsku zahvalnost pokazali su i kineski partneri organizatorima Meritum komunikacijama i Art Hillu doniravši im moćan kineski bubanj te su istaknuli da će se suradnja još produbiti, ne samo u kulturnoj nego i gospodarskoj razmjeni kako bi se veze između zemalja ojačale. Bitno je istaknuti da je ovo prvi projekt za koji su hrvatske tvrtke, organizatori Silk Road Festivala, koji prožimaju kineski etnoelementi, dobila novac iz kineskih fondova.

Ovom manifestacijom inicijativa Croatia Meets China, koju su pokrenuli Iva Šalamon Reškovac i Nikola Mujdžić Reščić, pokazala je da postoji mogućnost i način kako se dvije kulture mogu spojiti na svima razumljiv način s ciljem stvaranja vrijednosti za obje strane, što i jest interes glavnog pokrovitelja Festivala Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA), na čelu s Mariom Rendulićem. Podršku manifestaciji i građenju međusobnih odnosa pružila je i saborska zastupnica Monika Udovičić svojim dolaskom u svojstvu izaslanice premijera, a investicijom u organizaciju Festivala i činjenicom da joj je ovo prvi ovakav kulturni iskorak u svijetu Kina pokazuje da joj je Hrvatska bitna.J.Kn.

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

Najčitanije iz rubrike