Novosti
DOBRA MJERA, ALI...

Ove godine subvenciju za stan moglo bi dobiti samo 1500 osoba u RH
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Idućih dana trebalo bi biti poznato koje će banke sudjelovati u aranžmanima kod državnog subvencioniranja stambenih kredita za kupnju prve nekretnine. S tim bankama ugovor će potpisati Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), dok će u rujnu, izjavio je prošloga tjedna ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, biti raspisan natječaj za kupce nekretnina koji žele subvencirani kredit.

Valja podsjetiti kako će subvenciju moći dobiti građani koji kupuju prvu nekretninu, a nisu stariji od 45 godina. Subvencija u visini polovine anuiteta stambenog kredita u četiri godine otplate moći će se dobiti za kupnju nekretnine čija ukupna cijena ne premašuje iznos od sto tisuća eura (ne smije biti skuplja od 1900 eura po kvadratu). Subvencija će se moći i produljiti za godinu dana ako korisnici subvencije imaju u obitelji invalidnu osobu, ili za još dvije godine ako njezini korisnici u međuvremenu dobiju ili usvoje dijete. Država neće subvencionirati kupnju stanova iz programa društveno poticajne stanogradnje ili gradnju kuće. Odabrane banke morat će ponuditi kredite čija godišnja kamatna stopa ne smije biti viša od 3,95 posto u prve četiri godine otplate. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Banka bi, nakon što kupac preda potrebnu dokumentaciju, u roku od osam dana morala donijeti odluku ispunjava li podnositelj zahtjeva potrebne uvjete za kredit. Tu odluku potom će uputiti APN-u, koji će odlučivati o subvenciji.

Za ovu godinu država je za subvencije izdvojila 17,5 milijuna kuna, što bi značilo da će ju dobiti prvih 1500 podnositelja zahtjeva.

U osječkim agencijama koje se bave posredovanjem u prometu nekretnina sumnjičavi su oko praktičnog korištenja ove subvencije za građane na istoku zemlje. Marijan Matijević, iz Nekretnina Matijević, kaže kako je najveći problem kod realizacije ove subvencije očekivana dugotrajnost tog postupka.

- Kupac nekretnine moći će potrebnu dokumentaciju prikupljati tek kada pronađe željenu nekretninu. Od tog trenutka pa do do završetka čitavog postupka možda će proteći i dva do tri mjeseca. U pitanju je rok za koji je upitno koliko će odgovarati prodavateljima nekretnine, jer mnogi od njih neće pristati potpisivati predugovor s potencijalnim kupcem za kojega nije sigurno hoće li “proći” na natječaju za subvenciju. U čitavoj Slavoniji neće biti problema s visinom cijene nekretnine čiju se kupnju subvencionira, jer je daleko najveći broj njih s cijenom ispod sto tisuća eura. No, ove godine tu bi subvenciju moglo dobiti 1500 osoba koje prve podnesu zahtjev. Toliko kandidata ima samo u jednoj polovini Zagreba - kaže Matijević naglašavajući kako je ipak do sada najbolja pomoć mladim kupcima prve nekretnine bilo oslobođenje od plaćanja poreza.I.Mikulić

Potrebna dokumentacija

Preslik osobne iskaznice

Predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji željene nekretnine

Preslik zemljišno-knjižnog izvatka i akta za građenje ili uporabu nekretnine

Ovjerenu izjavu da ni kupac, ni životni partner u vlasništvu nema stan ili kuću, ili da imaju nekretninu koja je manja od one za koju apliciraju