Svijet
FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron nepopularniji i od Hollandea 2012.
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je jako brzo postao popularan u predizbornoj kampanji, nakon stotinu dana na vlasti suočava se sa sve većim skepticizmom Francuza, ocijenili su francuski mediji.

List Figaro podsjeća da je Macronova popularnost opala s 43 na 36 posto, što je manje od popularnosti bivšeg socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea, inače rekordera kao najnepopularnijeg predsjednika nakon sto dana vladavine, 2012. godine. Tada je Hollande imao povjerenje 46 posto Francuza.

Direktor Instituta Ifop Jerome Fourquet kaže kako jenjava euforija, ili “macronomanija”, koja je vladala u vrijeme predsjedničkih i parlamentarnih izbora i dodao da Francuzi sada očekuju rezultate i daljnje reforme.

Pad popularnost najviše je izazvala, kako smatraju tamošnji analitičari, ostavka načelnika francuske vojske Pierrea de Villiersa. On se s Macronom sukobio oko vojnog proračuna, podnio je ostavku sredinom srpnja, ubrzo nakon vojne parade priređene za francuski državni praznik, Dan pada Bastilje.

List Nouvel Observateur osvrnuo se na Macronova postignuća u prvih sto dana te podsjetio da je Macron ispunio jedno predizborno obećanje, a to je zakon o moralizaciji političkog života, jer je kao kandidat centra u vrijeme kampanje ocijenio da političari moraju biti besprijekorni. Zakon sadržava mjeru o zabrani zapošljavanja članova obitelji, što je bila udarna tema tijekom kampanje nakon što su otkrivene afere zbog fiktivnog zapošljavanja supruge kandidata desnice Francoisa Fillona, koji je poražen u prvom krugu izbora. E.S.

Najčitanije iz rubrike