Ekonomija
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Tko je najbolji u ruralnom turizmu?
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Sve do 5. rujna otvorena je mogućnost nominacija OPG-ova, poduzetnika, udruga i drugih subjekata koji se bave ruralnim turizmom za nagradu Suncokret ruralnog turizma.

- Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma - ističe mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova “Selo”, inicijatora i organizatora pete nacionalne nagrade koja u fokus stavlja ruralni prostor Hrvatske i jedina se u zemlji njime sustavno bavi.

U projekt su uključeni poduzetnici, obrtnici, OPG-ovi, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske, kao i jedinice područne i lokalne samouprave te turističke zajednice. U okviru ovogodišnjeg projekta ocjenjivanja i promocije najboljih poduzetnika i programa u ruralnom turizmu, očekuje se više od 150 prijava iz cijele Hrvatske. Dok nominacije još uvijek pristižu, komisija je već krenula u prvi krug obilaska.

- Akcija obilaska traje nekoliko mjeseci. Moraju se posjetiti i po jasno razrađenim kriterijima ocijeniti svi nominirani, a najboljima će se na svečanosti proglašenja krajem godine uručiti Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u šest kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija i Vinski turizam - kaže Stjepan Cukor, predsjednik ocjenjivačke komisije.

Igor MIKULIĆ
u četri godine Brojne nagrade Slavoncima i Baranjcima

U protekle četiri godine u projektu ocjenjivanja i promocije najboljih poduzetnika u ruralnom turizmu sudjelovalo je oko 400 proizvođača, turističkih projekata i poduzetnika. Nagrade je dobilo njih 130, od kojih velik broj s područja Slavonije i Baranje. Među ostalima, nagrađeni su proteklih godina bili Kušaonica i vinoteka Svijetli dvori iz Karanca, Državna ergela Đakovo, Turistička zajednica Baranje, Didin konak Kopačevo, Seljačko domaćinstvo Podrumi Kolar u Suzi, Obiteljski podrum Szabo u Karancu, manifestacija Šokačko sijelo u Županji, OPG Ivica i Marica, OPG Brzica i mnogi drugi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike