Ekonomija
TONU U DUŽNIČKO ROPSTVO

SAD ponovno podiže granicu zaduživanja
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Kada američki Kongres nastavi rad, idućeg mjeseca, njegovi članovi imat će na raspolaganju tri tjedna da podignu američku granicu zaduživanja od 20.000 milijardi dolara i izbjegnu potencijalni bankrot.

Kako piše VOA, to je prvi put da se takav rok pojavljuje u vrijeme Trumpove administracije. Sudeći po novijoj povijesti, podizanje granice zaduživanja zasigurno će biti dramatično, a pojedini zastupnici tražit će ustupke da bi glasali za mjeru kojom se izbjegava ishod što bi uzdrmao svjetske financije - da američka vlada ne bude u stanju platiti svoje dugove. Bijela kuća zauzima se za takozvano čisto podizanje granice zaduživanja, bez uvjeta, kako je to u Kongresu rađeno desetke puta, prije Obamine administracije. Na Capitol Hillu republikanski fiskalni konzervativci zahtijevaju smanjenje državne potrošnje. Neki demokrati, pak, imaju vlastiti zahtjev - da republikanci odustanu od poreznih olakšica, kojima bi se dodatno povećao američki dug.

Amerikanci žive u najvećem dužničkom mjehuru u povijesti svijeta. Krajem 1980. ukupni je dug države, zajedno s dugovima stanovništva, bio tek nešto veći od 3 trilijuna dolara. A danas je premašio 41 trilijun dolara! To znači da se u međuvremenu - od trenutka kada je Ronald Reagan bio izabran za predsjednika SAD-a - povećao gotovo 14 puta. I neki američki stručnjaci smatraju da Sjedinjene Države polako ali sigurno stežu omču oko vlastitog vrata, iako većina njihovih građana to ne shvaća. Godine 1980. na svaku su američku obitelj otpadala 38.552 dolara duga. Danas onaj 41 trilijun svaku obitelj opterećuje s 329.961 dolarom. U 41 trilijun uključeni su federalni dugovi SAD-a, dugovi američkih saveznih država, gradova i naselja, kao i osobni dugovi građana. U taj iznos nisu uključeni korporativni dugovi. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike