Regija
OSVJEŽENJE NA POLOJIMA

Pijesak i sportski tereni za ljetnu uživanciju
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

ŽUPANJA

Spas od ekstremnih vrućina i osvježenje tijekom ljetnih mjeseci brojni su Županjci pronalazili na Polojima, uživajući u čarima Save. Poloji su popularno gradsko izletište, nisu registrirani kao kupalište jer ondje nije oformljena spasilačka služba, pa se građani u Savi kupaju na vlastitu odgovornost. Uređena pješčana plaža u poslijepodnevnim satima, posebice vikendom puna je kupača, a na Poloje redovito dolaze i obitelji na izlete. Uz kupanje uživaju i u roštilju u hladu obližnjih stabala i druženju u prirodi. Poloji su obogaćeni dodatnim sadržajima, posjetitelji rado igraju odbojku na pijesku ili mali nogomet.

- Prije početka kupališne sezone uredimo obalu, okoliš, pokosimo travu, pokupimo smeće i naplavine koje Sava nanese, postavimo kante za otpatke, tuševe, mobilni WC. Uredimo i sportske terene, odbojkaško igralište, postave se mreže, doveze pijesak... A tijekom kupališne sezone sve to redovito održavamo i trudimo se da izletište Poloji bude primjereno za boravak naših sugrađana - kaže v.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje Josip Nikolozo.

Supružnici Sonja i Miroslav Marić već su godinama redoviti posjetitelji gradskog izletišta i svaki slobodan trenutak koriste za uživanje na savskim Polojima. – Ovdje nam je super, voda je odlična, ima i sunca i hladovine, pa tko što voli. Sava je pravo osvježenje i čovjek se ovdje dođe opustiti, odmoriti i odmaknuti od svakodnevice - zadovoljni su Marići.

A na savskoj obali zatekli smo i vitalnog 91-godišnjeg Županjca Tomu Anđića.

– Jučer sam se vratio s mora i danas sam odmah došao na Poloje. Ovdje je prelijepo, pravi mali raj na zemlji. To je naš veliki potencijal koji bi se mogao još bolje iskoristiti i privući još više ljudi. Nekada je ova plaža vrvjela kupačima, Županja je tijekom ljeta živjela na Polojima. Danas mladi odoše na bazene u Orašje, Vinkovce... Ali trebalo bi ih vratiti u Županju jer naše je kupalište odlično, plaža je krasna. Ovdje imamo sve i uz malo truda Polojima bi se mogao vratiti prijašnji status omiljenog ljetnog okupljališta naših građana, kaže. Čika Tomo već gotovo tri desetljeća umirovljeničke dane ljeti obavezno krati na Polojima.

- Radio sam 40 godina u “Slavoniji”, a već 28 godina sam u mirovini. Nedavno sam proslavio 90. rođendan i još uvijek bez problema vozim automobil. Do sada sam vozačku dozvolu produžavao već šest puta, na godinu moram ponovno na pregled, pa ćemo vidjeti. Za sada nemam razloga ni na što se požaliti - raspoložen je čika Tomo.

A za županjske Poloje mnogi znaju doći. Sredinom srpnja svi putevi vode na gradsko izletište Poloji, gdje se skupi ekipa iz svih krajeva Hrvatske, BiH, Srbije i ostatka regije. Ondje se, naime, već godinama održava SAWA (Sick As We Are), hardcore punk-festival na otvorenom. Proteklog je vikenda ondje održan i vrlo posjećen 3. Open Air Techno Party.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Ondje se već godinama održava SAWA (Sick As We Are) hardcore punk-festival na otvorenom

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike