Zdravlje
Kratak pregled osnovnih namirnica i vrijeme kuhanja na pari:

Pravo umijeće kuhanja na paru
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Devedesetih je bilo popularno imati Zepter posuđe. Pretpostavljam da ga mnogi još danas posjeduju. Sjećam se prezentacija kada su se gosti skupljali dok je teta promotorica predstavljala posuđe te načine kuhanja. U to vrijeme takve i slične prezentacije u vlastitim domovima bile su svojevrsni izgovor za druženje s prijateljima. Tada su svi poludjeli za kuhanjem na „kat“, iliti kuhanjem na pari na više razina s nekoliko posuda koje se slažu jedna na drugu. S takvim načinom kuhanja dobili bismo kompletan obrok koje je relativno brzo bio gotov, a priprema nije zahtijevala veliko znanje. Danas se vraća trend kuhanja na pari, ponajprije zbog zdravstvenih razloga i veće svijesti o prehrani. Sve je više ponuda sličnog posuđa na prostranstvima interneta.

Hrana se kuha ravnomjerno, a sam proces sastoji se od tri komponente: spremnik za kipuću vodu, nekoliko posuda koje dobro sjedaju jedna na drugu te poklopac koji bi trebao zadržati paru unutar lonca. Slaganje posuda je jednostavno i zabavno, štedi vrijeme, prostor i novac. Potreban nam je samo jedan plamenik, a istodobno možemo spremiti kompletan obrok koji se sastoji od vaših omiljeni namirnica. Eksperimentirajte bez straha, to bi vam moglo otvoriti cijeli novi svijet užitka kuhanja te pripremu ukusne i zdrave hrane za vas, vašu obitelj i prijatelje.

Prednosti kuhanja na paru

1. Namirnica zadržava sve nutrijente, vitamine i minerale

2. Održava vlagu i svježinu

3. Zadržava boju i prirodan okus namirnice

4. Hrana postaje lakše probavljiva

5. Nije potrebno dodavati masnoće

6. Na ovaj način možemo kuhati gotovo sve namirnice

7. Kuhanje je brzo i lako

8. Ekonomično je i štedi vrijeme

9. Kuhinja ostaje čista

Vrijeme kod kuhanja na pari je vrlo važno ako želimo potpuno i ravnomjerno skuhati namirnice. Ako nemate iskustva, cijela stvar može zvučati teško i komplicirano, stoga početnicima preporučujemo da prvo isprobaju jednostavnije recepte.

Od kuda krenuti?

1. Odlučite koliko obroka kuhate – glavni jelo, prilog, desert...

2. Imajte na umu koliko je vremena potrebno za namirnice koje ste odabrali.

3. Pripremite namirnice prema želji te razmotrite čimbenike kao što su svježina, veličina, vrsta i osobne želje.

4. Pripremite plan o korištenju različitih posuda za kuhanje. Namirnice kojima je potrebno najduže vremena za kuhanje nalazi se na dnu, a ona koja je najbrže gotova na vrhu.

5. Kuhajte tako da slažete posude prema strategiji, što znači da možemo sve odjednom staviti kuhati te sklanjati gornje posude, ili naknadno dodavati posude vodeći računa o vremenu.

Osnovne značajke posuda za kuhanje na paru

Obično se sastoji od tri ili pet komponenti za parenje - kontejnera ili bazne jedinice, posude za parenje i poklopca koji dobro prianjaju. Većina posuđa izrađena je od aluminija ili od nehrđajućeg čelika. Spremnik ili osnovna jedinica obično je veća ili viša od ostalih posuda za parenje, jer se koristi za držanje velike količine kipuće vode ili tekućine koja stvara dovoljno pare za kompletnu instalaciju. Ne bi trebalo biti nikakvih praznina ili otvora između posuda.

Na dno se uvijek slažu namirnice koje zahtijevaju duže vrijeme kuhanja, kao što su meso i perad. Obično se takve namirnice kuhaju sporije i zahtijevaju intenzivnu toplinu. Srednje razine koriste se za namirnice koje zahtijevaju kraće vrijeme kuhanja od mesa i peradi. Te namirnice uključuju ribu, plodove mora, veliko ili cjelovito povrće, gomolje i korijenje. Posude na samom vrhu koriste se za pripremu hrane koja je lagana te brza za kuhanje, kao što je lisnato povrće, voće, umaci ili deserti.

Jednostavan i ukusan obrok - predjelo, glavno jelo i desert

1. Piletina s gljivama i rižom – piletinu zajedno s rižom i gljivama stavimo u prvu posudu.

2. Jaja izmiješana s krem sirom stavimo u drugu posudu

3. Brokula – manje cvjetove ostavimo cijele i stavimo u treću posudu

Vrijeme pripreme:

1. Piletina, gljive i riža20 min priprema, 30 min kuhanje

2. Jaja i sir7 min priprema, 15 min kuhanje

3. Brokula s umakom od kamenica5 min priprema, 10 min kuhanje

Ukupno vrijeme pripreme je 32 minute. Ukupno vrijeme kuhanja iznosi 30 minuta. Tri jela su istovremeno kuhana na pari.

Nakon 10 minuta otvorite poklopac i provjerite je li brokula dovoljna kuhana. Ako nije, zatvorite poklopac i pustite da kuha još nekoliko minuta te ponovno provjerite. Svaki put kad uklonite poklopac nešto će pare izići te se samim tim dodatno povećava vrijeme kuhanja. Kada je brokula gotova, posudu skinite te nastavite kuhati ostala dva jela. Na isti način završit ćemo i kremu od jaja te piletinu.

Ako želite da hrana bude mekša, možete je ostaviti u posudi za kuhanje na pari s poklopcem i pustiti da preostala toplina nastavi kuhati. Još uvijek ima dovoljno pare, čak i kada je plamenik isključen.

Ana TOMŠIĆ BLAŽAN, nutricionist

Namirnica Vrijeme kuhanja na pari kupus, naribani 5-8 min grašak 2-3 min kelj pupčar 12 min tikvice 6-7 min šparoge 8-10 min mahune 8-10 min mrkva, narezana na prutiće 5-7 min karfiol, cvjetovi 6-10 min patlidžan, narezani na kocke 5-6 min paprika 2-4 min zeleno lisnato povrće 3-5 min koraba 30-35 min luk, cijeli 20-25 min rajčica 2-3 min krumpir, narezan na kockice 10-12 min

Što sve utječe na vrijeme kuhanja?

Prilagodite vrijeme kuhanja prema želji i osobnim potrebama. Moramo uzeti u obzir nekoliko stvari, kao što je svježina, kvaliteta i veličina namirnice. Također razmotrite vrstu i materijale posuđa i peći. Različiti materijali: aluminij, ugljični čelik, bakar, posude s dnom koje se ne lijepi, keramika itd., te različite vrste štednjaka: plin, električni, infracrveni, indukcijski itd., mogu utjecati na uvjete i vrijeme kuhanja. Svježina hrane važan je čimbenik o kojem moramo povesti računa. Općenito, što su namirnice svježije brže su gotove. To je zbog većeg sadržaja vode. Suhim ili starijim namirnicama potrebno je da prvo apsorbiraju vodu prije nego počnu kuhati. Vrijeme kuhanja također može varirati zbog osobnih preferencija za okus. Primjerice, možemo skratiti vrijeme kuhanja za 2-3 minute, ako volimo al-dente, ili možemo produžiti vrijeme kuhanja ako volimo mekše namirnice.

Testirajte različito vrijeme kuhanja, što više isprobavate, rezultati će s vremenom biti bolji.

Možda ste propustili...

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu

NISTE ZNALI...

PMS i znojenje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana