Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (MENTHA PIPERITA L.)

Metvica paprena ljekoviti tonik za modernog čovjeka
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Metvica je analgetik, anestetik, antibakterik, antidiaroik, antiemetik, antiinflamatorik, antiseptik, antispazmatik, aromatik, digestiv, ekspektorant, emenagog, holeretik, kardiotonik, karminativ, kozmetik, mikocid, neurotonik, refrigerent, rubefacijens, sekretolik, stimulator, stomahik, tonik, vermifug. Druga imena: metvica, menta, nana, paprena nana, pitoma metvica. Strani nazivi: engleski - Mint, Peppermint; francuski - Menthe poivrée, Menthe poivre; njemački - Pfeffer, Minze Echte Pfefferminze, Minze; slovenski - poprova meta, črna meta, vrtna meta; srpski - nana, kučeračka, konjski bosiljak, metvica; talijanski - Menta piperina.

Daleki istok je pradomovina metvice. U starim kineskim zapisima nađeni su podaci o ljekovitosti metvice, a u staroegipatskim grobnicama nađeni su vijenci od metvice. Najljepše je metvicu opisao bilinar Walafrid Strabo, rekavši: "Ako bi netko htio nabrojati moći, vrste i imena metvice, tada bi također morao znati koliko mnogo riba pliva u Eritrejskom moru, ili koliko iskri vidi iz kratera vulkana Etne". U "Kapitularima" Karla Velikog nabrojeno je više vrsta metvice, a Plinije ističe mnoge neobičnosti metvice. Metvica se u Egiptu uzgajala još 1200 g. prije Krista.

Sušenje

Metvica paprena nastala je križanjem (M. Longifolia, M. Aquatica, M. Rotundifolia - M.Spicata).Ta višegodišnja biljka naraste do 80 cm visine, a uspravne je, četvrtaste stabljike. Listovi su nasuprotni na kratkim peteljkama, duguljasto jajastog oblika, na vrhu šiljati i na rubovima slabo nazubljeni. Cvat biljke čini duguljasti klas, a cvjetovi su grimizni do ljubičasti. Metvica se razmnožava podzemnim jakim vriježama, jer kao križanac ne razvija sjemenke i nije plodna. Metvica ima fin aromatičan okus i miris. Vrijeme cvatnje: svibanj - lipanj. Stanište: Raste kao kultivirana vrsta, nalazimo je na poljima i u vrtovima. Beru se listovi (Folium Menthe piperite) od kojih se dobiva i eterično ulje (Oleum Menthae piperitae), vršci i cijela biljka u cvatu. Za sušenje koristimo biljku visoku oko 20-30 cm, naprave se snopići i objese na prikladno mjesto za sušenje. Suši se brzo, na toplom prozračnom mjestu. Nakon sušenja biljku usitniti i pohraniti u hermetički zatvorenu ambalažu.

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje (Mentha piperita aetheroleum) kojega najviše ima u listu - do 1,7 %, a u čitavoj biljci do 1 %. Ulje paprene metvice sadrži najviše mentola 50-90 %, mentonona, mentana 14-32 %, izomentana 1,5-10 %, mentil acetata 2,8-10 %, mentofurana 1-9 %, cineola 3,5-14 %, limonena 1-5 %, alfa i beta pinena, limunena, flavonoida - luteolin, rutin, hesperidin, eriocitrin, octenu i valerijansku kiselinu, treslovinu, gorke tvari, željezo.

Ljekovito djelovanje

Prilikom našeg rođenja, nakon prvih udisaja i izdisaja zraka, prva tekućina koju smo dobili bio je čaj od kamilice, a danas je to blagi čaj od paprene metvice. Paprena metvica u narodu je oduvijek bila biljka koja osvježava, grije, steže, dezinficira, isušuje, jača i umiruje naše tijelo. Osvježavajući čaj od listova metvice, kao tradicionalan kućni napitak, obožavaju djeca i osobe starije dobi. Danas za metvicu možemo reći da je ljekoviti tonik za modernog čovjeka.

Ljekovito djelovanje paprene metvice primjenjujemo u liječenju:

l želuca, i to gastritisa, enteritisa, kolika,

l kod alergija na hranu i kod trovanja hranom jelo začinimo svježim listovima ili praškom paprene metvice, što istovremeno sprječava nadutost i pojavu vjetrova. Također pojačava varenje hrane u želucu, uništava bakterije truljenja što pomaže uravnoteženju crijevne flore, a koristi i kod trovanja organizma vlastitim otrovima (dugotrajni zatvori, proljevi, razne infekcije crijeva).

Pripravci od metvice djelotvorni su i kod:

l Crohnove bolesti,

l divertikulitisa,

l grčeva crijeva, a naročito

u djece (grčevi koji su posljedica pokvarene hrane, trovanja ili neuroze želuca),

l jetre,

l žuči - umiruje grčeve,

pojačava stvaranje i izlučivanje žuči,

l krčenja - kruljenja

u crijevima,

l sprječava povraćanje i

pomaže pri povraćanju kod gripoznih stanja,

l jutarnjih mučnina kao

posljedice alkohola, pušenja, itd.,

l nametnika u crijevima,

l stimulira pljuvačne

žlijezde,

l poremećaja mjesečnog

ciklusa, kao i kod bolnih menstruacija,

l ljekovito djeluje na

bronhe i sinuse, umiruje kašalj i pomaže kod iskašljavanja, tj. kod izbacivanje sekreta,

l prehlade, groznice

i bronhitisa,

l neuroze, i to naročito

neuroze želuca,

l živčanih i duševnih

oboljenja - kod neuroza, stresa, nesanice, djelotvornije je kad se paprena metvica miješa s ostalim ljekovitim biljem kao što su: valerijana, hmelj, matičnjak, lavanda, stolisnik, u jedinstvenu čajnu mješavinu.

Eterično ulje paprene metvice koristi se za vanjsku i unutarnju uporabu. Kod oralnog uzimanja na trenutak nastupa osjećaj hladnoće, a kasnije lagano pečenje te takvo djelovanje umiruje bolove i bolne grčeve, pa i one izazvane kamencima ili pijeskom, otklanja nadutost i vjetrove, pojačava izlučivanje žuči, otklanja srčane teškoće izazvane nadutošću ili slabim radom želuca i crijeva (Bowel sindrom), smiruje nervozne pojave kao što je nervozno lupanje srca, a pridonosi uklanjanju hipohondričnih duševnih stanja, kojima su uzroci bol, neuroza i grčevi, pomaže osobama koje su nepokretne. Ovakvo ljekovito djelovanje ističe i Kneipp u svojoj knjizi. Inhalacijom eteričnog ulja metvice olakšava se disanje kroz nos i usta (prehlade, začepljenost nosa, hunjavica). Vanjskom uporabom ulja trljanjem odstranjujemo lokalne bolove, glavobolju, stres i neuralgiju. Uživanje čaja od paprene metvice najbolji je način za liječenje raznih bolesti uz napomenu da duža svakodnevna uporaba čaja može dovesti do neželjenih posljedica kao što je prenadraženo srce. Preporuka je čaj uzimati u terapiji od deset dana s prekidom od tjedan dana, za liječenje dišnih organa te za liječenje poremećaja u mjesečnom ciklusu, za razne obloge kod liječenja vanjskih ozljeda i kožnih nečistoća. Ulje metvice dodaje se raznim osjetljivim namirnicama, naročito za vrijeme ljeta, jer sprječava razvoj bakterije salmonele. Listovi svježe metvice rabe se za pripremu obloga za razne kožne čireve, a naročito čireve oko oka. Europska komisija preporučuje uporabu metvice kod grčeva digestivnog trakta i nadutosti te za stimuliranje žuči.

U zapadnoj pučkoj medicini metvica se koristi za liječenje abdominalnih bolova, apetita, anksioznosti, bolesti jetre, bolesti bubrega, bolesti dišnih puteva, digestivnih tegoba i bolesti, gastritičnog katara, grčeva, glavobolje, grčeva digestivnog trakta, groznice, hipohondrije, histerije, kašlja, katara crijeva i želuca, komplikacija sa želucem, melankolije, migrene, nesanice, bolesti živčanog sustava, kod povraćanja, slabih živaca, zubobolje, želuca, žučnih tegoba i kamenaca, žutice, za ispiranje i grgljanje grla te u kuhinji kao začin, u proizvodnji likera i osvježavajućih pića, u pripravi slastica i za aromatiziranje namirnica i cigareta, u kozmetici i u aromaterapiji.

Kontraindikacije paprene metvice: kod tegoba sa žuči potrebno je konzultirati se s liječnikom. Pretjerano konzumiranje čaja može izazvati smetnje na jetri, a eterično ulje smetnje s bubrezima i alergijske reakcije. Kod starijih osoba pretjerano ili stalno uzimanje čaja može izazvati srčane smetnje. Mentol za dojenčad i manju djecu nije prikladan kao čaj, jer izaziva smetnje slične gušenju. Pravilno određene terapijske doze ili povremeno uzimanje čaja ili ulja od paprene metvice nema kontraindikacija i neželjenih nuspojava.

Kombinacije paprene metvice s drugim biljkama:

* valerijana, hmelj (Humilus lupus), lavanda, stolisnik, gorka djetelina - za umirujuće djelovanje kod stresa, neuroza histerije, neurastenije;

* matičnjak, stolisnik, ginko - za bolju cirkulaciju.

U homeopatiji se Mentha piperita rabi u obliku pripremljenog ekstrakta i matične tinkture metvice, za liječenje spomenutih oboljenja, (kašalj, glavobolja, prehlada, gubitak glasa, promuklost, slabost, povraćanje, itd.).

Ivan LESINGER
ČAJ

(za navedene bolesti)

1 čajna žličica paprene metvice, 2 dl vode

Priprema: kipućom vodom preliti paprenu metvicu, poklopiti i procijediti nakon pola sata.

Uporaba: uzimati 3-4 šalice na dan sa ili bez meda, kod navedenih bolesti.

ČAJ

(za umirenje, hipohondriju, melankoliju, histeriju, rastresenost)

50 g metvice, 25 g gorke djeteline, 25 g valerijane, 20 g matičnjaka, 20 g lavande

Priprema: od bilja napraviti čajnu mješavinu. Tri jušne žlice mješavine preliti s 2 litre kipuće vode, poklopiti i nakon jednog sata procijediti.

Uporaba: uzimati po jednu šalicu natašte ujutro i navečer prije spavanja, zaslađeno medom.

ČAJ (za liječenje grčeva )

1 čajna žličica paprene metvice, 2 dl vode

Priprema: vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Uporaba: piti 1-3 šalice čaja na dan.

ČAJ

(za liječenje prehlade, gripe, nazeba, bronhitisa, groznice,)

1 jušna žlica paprene metvice, 2 dl vode, 1 jušna žlica soka limuna, 1 žlica meda

Priprema: vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Dodati meda i limunov sok.

Uporaba: piti vrući čaj u količini od 2-3 šalice čaja na dan.

ČAJ (za liječenje neuroze želuca )

50 g paprene metvice, 50 g stolisnika, 50 g valerijane, 2 dl vode,

Priprema: bilje dobro izmiješati. Uzeti jednu jušnu žlicu čajne mješavine, preliti vrućom vodom bilje, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti.

Uporaba: piti 2-3 šalice čaja na dan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike