Kultura
ZAVRŠNI TJEDAN 42. OSORSKIH GLAZBENIH VEČERI

Ansambl Antiphonus izvodi dragulj u kruni Claudijeva opusa
Objavljeno 13. kolovoza, 2017.

U proteklih mjesec dana život maloga antičkoga grada smještenog na otocima Cresu i Lošinju zaživio je pod koncertima već 42. osorskih glazbenih večeri, među ostalima, poznatog britanskog zbora Voces; kombinacije Zulu glazbe i Mozarta - MoZuluArt; opere “Medvjed” W. Waltona te tjedna Monike Leskovar i prijatelja, ali i komornog sastava Synergia 6, čiji je član svjetski poznati violinist Nemanja Radulović. Ovogodišnje večeri završavaju dvama koncertima: nastupom Gudačkoga kvarteta Aviv te Ansmbla Antiphonus.

U srijedu, 16. kolovoza, nastupit će izraelski gudački kvartet Aviv. U Osoru će izvesti djelo Gudački kvartet u f-molu, op. 20, br. 5 Josepha Haydna, 1. gudački kvartet Ivana Brkanovića te 14. gudački kvartet u d-molu, Smrt i djevojka Franza Schuberta.

Članovi kvarteta Aviv - Sergey Ostrovsky (violina), Philippe Villafranca (violina), Noemie Bialobroda (viola) i Daniel Mitnitsky (violončelo), nastupali su u najpoznatijim dvoranama svijeta, poput Carnegie Halla, Operne kuće u Sydneyju, bečkog Konzerthausa i mnogih drugih. Uz nastupe diljem svijeta, dobitnici su i brojnih nagrada kao npr. prve na 3. međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Melbourneu (1999.) ili, pak, nagrade Schubert na istoimenom natjecanju (Austrija, 2003.).

Aviv na hebrejskom znači proljeće, simbol novih početaka i sezone rađanja; svježe razmišljanje jest umjetnička filozofija kvarteta Aviv, uklanjanje umjetnih pokrova kako bi se otkrila prava priroda, izoštrenija obličja i pojačana svijest - ističu organizatori.

Osorske večeri završavaju (19. kolovoza) koncertom Ansambla Antiphonus pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija.

- U Monteverdijevoj godišnjici, OGV pridružuju se svjetskom slavlju predstavljajući publici Večernje Blaženje Djevice Marije, gracioznim gigantom, jednim od najraskošnijih djela liturgijske glazbe i draguljem u kruni Claudijeva opusa - naglasio je Tomislav Fačini.

Povodom 450. skladateljeva rođendana Ansambl Antiphonus vraća se po treći put u Osor i predstavlja prvu veliku europsku oratorijsku skladbu, i to baš o prigodi i u crkvi za koju je mišljena - u jeku slavlja Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Ansambl Antiphonus osnovan je 2008., a čine ga glazbenici različitih profila u sastavu koji se iskristalizirao tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u različitim formacijama. Ansambl je dosad nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima (Varaždinske barokne večeri, Muzički biennale Zagreb, itd.).

Tomislav Fačini (1975.) redovni je profesor na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored dirigiranja, bavi se skladanjem i aranžiranjem. N.Vek.

U Monteverdijevoj godišnjici, OGV pridružuju se svjetskom slavlju predstavljajući publici Večernje Blaženje Djevice Marije.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike