Kultura
ZAVRŠNI TJEDAN 42. OSORSKIH GLAZBENIH VEČERI

Ansambl Antiphonus izvodi dragulj u kruni Claudijeva opusa
Objavljeno 13. kolovoza, 2017.

U proteklih mjesec dana život maloga antičkoga grada smještenog na otocima Cresu i Lošinju zaživio je pod koncertima već 42. osorskih glazbenih večeri, među ostalima, poznatog britanskog zbora Voces; kombinacije Zulu glazbe i Mozarta - MoZuluArt; opere “Medvjed” W. Waltona te tjedna Monike Leskovar i prijatelja, ali i komornog sastava Synergia 6, čiji je član svjetski poznati violinist Nemanja Radulović. Ovogodišnje večeri završavaju dvama koncertima: nastupom Gudačkoga kvarteta Aviv te Ansmbla Antiphonus.

U srijedu, 16. kolovoza, nastupit će izraelski gudački kvartet Aviv. U Osoru će izvesti djelo Gudački kvartet u f-molu, op. 20, br. 5 Josepha Haydna, 1. gudački kvartet Ivana Brkanovića te 14. gudački kvartet u d-molu, Smrt i djevojka Franza Schuberta.

Članovi kvarteta Aviv - Sergey Ostrovsky (violina), Philippe Villafranca (violina), Noemie Bialobroda (viola) i Daniel Mitnitsky (violončelo), nastupali su u najpoznatijim dvoranama svijeta, poput Carnegie Halla, Operne kuće u Sydneyju, bečkog Konzerthausa i mnogih drugih. Uz nastupe diljem svijeta, dobitnici su i brojnih nagrada kao npr. prve na 3. međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Melbourneu (1999.) ili, pak, nagrade Schubert na istoimenom natjecanju (Austrija, 2003.).

Aviv na hebrejskom znači proljeće, simbol novih početaka i sezone rađanja; svježe razmišljanje jest umjetnička filozofija kvarteta Aviv, uklanjanje umjetnih pokrova kako bi se otkrila prava priroda, izoštrenija obličja i pojačana svijest - ističu organizatori.

Osorske večeri završavaju (19. kolovoza) koncertom Ansambla Antiphonus pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija.

- U Monteverdijevoj godišnjici, OGV pridružuju se svjetskom slavlju predstavljajući publici Večernje Blaženje Djevice Marije, gracioznim gigantom, jednim od najraskošnijih djela liturgijske glazbe i draguljem u kruni Claudijeva opusa - naglasio je Tomislav Fačini.

Povodom 450. skladateljeva rođendana Ansambl Antiphonus vraća se po treći put u Osor i predstavlja prvu veliku europsku oratorijsku skladbu, i to baš o prigodi i u crkvi za koju je mišljena - u jeku slavlja Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Ansambl Antiphonus osnovan je 2008., a čine ga glazbenici različitih profila u sastavu koji se iskristalizirao tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u različitim formacijama. Ansambl je dosad nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima (Varaždinske barokne večeri, Muzički biennale Zagreb, itd.).

Tomislav Fačini (1975.) redovni je profesor na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored dirigiranja, bavi se skladanjem i aranžiranjem. N.Vek.

U Monteverdijevoj godišnjici, OGV pridružuju se svjetskom slavlju predstavljajući publici Večernje Blaženje Djevice Marije.

Možda ste propustili...

KONCERTNU SEZONU ZAVRŠAVA TURNEJOM

Ivan Krpan u Južnoj Koreji i St. Peterburgu

17. FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE OD 27. SVIBNJA DO 1. LIPNJA

Svjetski kratkopričaši o nasljeđu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“OD AFRIKE DO HRVATSKE” LJERKE PLEŠTINE

Siguran i jasan crtež u nježnim, ali čistim tonovima

2

PREDSTAVLJENA KNJIGA O RUŽIČKI

Bio je ponosan što je rođen u Vukovaru

3

SVEČANO U ILOKU

Predstava “Dvoje” najbolja je na 25. Festivalu glumca