Novosti
POLJOPRIVREDNICI TRAŽE HITAN SASTANAK S PREMIJEROM:

U pravu je Tolušić, a ne
veliki trgovci, uvoznici,
izvoznici i strani ministri
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.
Predstavnici hrvatskih poljoprivrednika, kao i udruga voćara i povrćara, izrazili su u petak bezrezervnu podršku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću

Vezani članci

ČEKA SE RASPLET TRGOVINSKOG RATA

Poljoprivrednici, Komora i struka podržali Tolušića

Predstavnici hrvatskih poljoprivrednika, kao i udruga voćara i povrćara, izrazili su u petak bezrezervnu podršku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću te ocijenili da je premijer Andrej Plenković pogriješio kad je naložio izmjenu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Stoga traže da ih idući tjedan premijer primi kako bi mu bolje objasnili situaciju u kojoj se nalazi domaća poljoprivreda.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori predsjednik HPK-a Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske zajednice povrćara Hrvoje Gregurić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić te predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić istaknuli su da je Tolušić jedini ministar poljoprivrede u posljednjih 15 godina koji je poslušao proizvođače i pokušao ih zaštititi, kao i hrvatske potrošače.

- Ministar Tolušić napravio je dobar potez s Pravilnikom, a ni cijena od 2000 kuna, koja je bila određena za kontrolu kvalitete, nije bila previsoka jer je slična i u brojnim članicama EU-a - rekao je Brlošić dodajući da su o svemu prije donošenja Pravilnika razgovarali s ministrom. Najavio je i kako će tražiti da HPK dobiva mjesečna izvješća s granica o kontroli kvalitete uvezene hrane, odnosno voća i povrća. Sudionici konferencije zaključili su da je premijer bio pod utjecajem, pa i svojevrsnim pritiskom, velikih trgovaca, uvoznika i izvoznika, spomenuvši pritom Podravku i Atlantic grupu, kao i ministara iz zemalja regije.

- Naši proizvođači u sektoru voća i povrća u ovakvoj situaciji teško mogu proizvoditi, a kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete Hrvatske i EU-a. Mi smo upozorili na taj problem i zato je ministar napravio pravilnik koji je trebao omogućiti veću kontrolu voća i povrća i svega što ulazi u Hrvatsku. S obzirom na to da to nije jeftino, cijena se morala povećati - kazao je Brlošić. Najavio je i kako će tražiti da se pri sastavljanju novog proračuna nađe više mjesta za poljoprivrednike, koji su od ulaska u EU stalno u gubitku i sa sve manje sredstava za unaprjeđivanje proizvodnje i primjenu svih EU standarda o zaštiti bilja. “Dokle će hrvatska poljoprivreda i poljoprivrednik biti najveći gubitnik u proračunu? Vidimo sindikate da za 2 do 3 posto u proračunu pripremaju štrajkove. Hrvatski seljak za 20 posto godišnje ima smanjena sredstva iz proračuna i nikom ništa”, rekao je Brlošić.

Željko Banjavčić naglasio je da povrćari i voćari imaju veliku podršku na terenu od brojnih drugih poljoprivrednih i stočarskih udruga, jer su svi shvatili da hrvatsko voćarstvo i ukupna poljoprivreda propadaju zbog krupnog kapitala, a da mnogi zbog toga i napuštaju zemlju. “U tom smislu, potez ministra Tolušića bio je neophodan, ali i zbog EU-a, jer mi u Hrvatskoj primjenjujemo sva dopuštena zaštitna sredstva, a kontrola kvalitete nas košta oko 2 do 2,5 tisuća kuna. To sve nisu obvezne činiti susjedne zemlje izvan EU-a te su stoga hrvatski proizvođači u gubitku i manje konkurentni”, upozorio je Banjavčić, istaknuvši da se Tolušićevim pravilnikom željela prekinuti dosadašnja praksa samo vizualne kontrole hrane pri uvozu.I.Bošnjak

Povrćari: Dosta nam je svega

Gregurić iz Hrvatske zajednice povrćara ponovio je ocjenu da je premijer pogriješio u ovome slučaju, ističući da od Tolušićeva pravilnika nije trebalo odustati jer je Hrvatska time bila na tragu odluke EU-a iz travnja ove godine da članice mogu međusobno kontrolirati uvoz hrane. “Dosta nam je svega. Sad kad se počelo konačno nešto rješavati pozitivno za hrvatske proizvođače, ne možemo shvatiti da se opet ide protiv nas”, rekao je Gregurić, dodavši da traže i smanjenje stope PDV-a na hranu. Osim s Plenkovićem, oko toga tražit će i sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem, najavio je.

Možda ste propustili...