Svijet
SKUPA PUTOVANJA

U dva mjeseca potrošili pola milijuna eura
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Bahato trošenje novca koji nije njihov nije odlika isključivo hrvatskih političara. Europska komisija u prva dva mjeseca 2016. za putovanja je potrošila gotovo pola milijuna eura, ili u prosjeku 8900 eura po povjereniku mjesečno, pokazuju podaci koje je dobila španjolska nevladina organizacija Access info.

Podatke o putnim troškovima Povjerenstva za 2016. prije šest mjeseci tražila je skupina građana EU-a, ali je EK, poslije dugotrajnog razmatranja, odlučila objaviti podatke samo za siječanj i veljaču, što pokazuje manjak transparentnosti. Skriva li Komisija nešto od građana Europske unije?

Kako piše EurActiv, šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini potrošila je najviše - njezino putovanje u glavni grad Azerbajdžana Baku i glavni grad Armenije Erevan, od 9. veljače do 3. ožujka 2016., koštalo je 75.393 eura, pokazuju podaci koje je dobila španjolska organizacija.

Europska komisija, nastojeći opravdati troškove putovanja, dana 9. kolovoza održala je konferenciju za novinare na kojoj je glasnogovornica EK Mina Andrejeva rekla da je bio plan da na neka putovanja članovi Komisije lete komercijalnim letovima, ali da takvih letova u vrijeme koje bi bilo u skladu s obvezama nije bilo. To je bio slučaj s putovanjem Federice Mogherini i s dvodnevnim putovanjem predsjednika Povjerenstva Jean-Claudea Junckera u Rim koje je koštalo 27.000 eura. “Informacija o visini troškova nije kompletna”, kazala je Andrejeva. Kako je dodala, troškovi Junkerovog putovanja u Rim odnose se na delegaciju od devet ljudi i Povjerenstvo je iznajmila privatni avion “jer nije bilo komercijalnog leta koji bi odgovarao rasporedu predsjednika Povjerenstva”. Inače, Junkerovi troškovi u siječnju i veljači iznosili su 63.877 eura, a gospodin Junker nije zaboravio uzeti ni pola dnevnice u visini od 48 eura za posjet Njemačkoj. Za kavu.

Kodeks ponašanja EK dopušta povjerenicima putovanja zakupljenim avionima, ako nema komercijalnog leta koji im se uklapa u raspored. To niti ne čudi kada su sami za sebe donijeli ta pravila, valjda da ne bi letjeli u istom zrakoplovu sa smrtnicima.

Veliki trošak napravio je i povjerenik Christos Stylianides koji je zadužen za humanitarnu pomoć. On je posjetio više zemalja, uključujući Somaliju i Tursku, što je ukupno koštalo 11.000 eura. Ako se ukupni troškovi EK raspodjele prema broju putovanja (261) ispada da je prosječno po jednome potrošeno 1900 eura. Najskuplje noćenje zabilježeno je u Adis Abebi, od 629 eura.

Eduard SOUDIL
“jedna od najtransparentnijih administracija u svijetu”

Acces info kritizirao je Komisiju što je objavila samo mali dio troškova. Naime, 120 građana EU-a prije pola godine tražilo je podatke o putnim troškovima svih 28 povjerenika za cijelu 2016. Povjerenstvo je, međutim, odlučilo objaviti samo podatke za prva dva mjeseca te godine. “Davanje podataka za samo dva mjeseca na zahtjev 120 građana govori samo za sebe”, rekla je direktorica organizacije Acces info Europa Helen Darbishire. Glasnogovornica EK Andrejeva, međutim, tvrdi da je Europska komisija “jedna od najtransparentnijih administracija u svijetu”.

8900

eura potrošeno je u prosjeku po povjereniku mjesečno samo za putovanja

1900

eura koštalo je prosječno putovanje

261

putovanje imali su članovi EK u samo dva mjeseca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike