Mozaik
PREMA SRPSKOM TELEGRAFU:

Osječka Kopika
najpopularnija
plaža na Jadranu?
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Prenošenje autorskih novinarskih tekstova na portale nije rijetkost, posebice ako se radi o temi koja zanima ne samo okruženje koje pokriva temu članka, nego i širu regiju. Vijest o pojavi stršljenova na Dravi i osječkoj Copacabani tako je zaintrigirala i kolege iz Telegrafa koji su na svojoj web-stranici prenijeli tekst objavljen u Glasu Slavonije u utorak, 8. kolovoza, i to uz naslov: "U poslednji čas sprečen masakr na jednoj od najpopularnijih plaža na Jadranu!".

Sama tema članka tako je pala u drugi plan, budući da su kolege iz susjedne Srbije Osječanima omiljeno kupalište "obogatili", napisavši kako je riječ o plaži na jadranskoj obali. Iako se nadalje u članku nigdje ne spominje mjesto gdje se, prema njihovoj ocjeni Kopika nalazi, ovaj naslov koji Kopiku proglašava najpopularnijom, ipak nam je "na prvu" laskao. Dakako, riječ je o sasvim pogrešnoj procjeni. Ruku na srce, bar se jednom u novinarskoj karijeri nekome dogodila nekakva upečatljiva pogreška, tako da naglašavamo da se kolegama iz Telegrafa ne podsmjehujemo, nego nam je tek bilo simpatično da osječku Copacabanu i "divlje" kupalište na rijeci Dravi geografski smještaju na sasvim drugi prostor Hrvatske. Premda bi novinari iz Telegrafa trebali znati da Osijek nije na Jadranu. Jesu li i oni još jedni novinari, nakon nizozemskih, koji u kratkom vremenu, eto, nisu čuli za Osijek? Zanimljivo, tekst sa sličnim sadržajem pročitali smo kasnije i u bosanskohercegovačkom Avazu.

Inače, tekst koji je prenio Telegraf.rs u potpunosti odgovara izvornom tekstu objavljenom u Glasu Slavonije, a sasvim je razumljivo da im je namjera bila ukazati na sve veću opasnost stršljenova koji gnijezda prave na brojnim mjestima u regiji pa tako i u susjednoj Srbiji. Potez kojeg su napravili pčelar Ivica Mišin i voditelj RC Copacabana Miroslav Orešković, zacijelo će i stanovnicima Srbije biti dobra smjernica kako postupati ako se nađu pokraj opasnih gnijezda ovih kukaca. Također, u tekstu su istaknuli i problem križanja domaćih sa stršljenovima iz Indije, ali i upozorili svoje stanovnike da svaki ubod stršljena može biti koban.

To je upravo i namjera prakse prenošenja tuđih autorskih tekstova novinara, a što je, po tko zna koji put, učinio i srpski Telegraf. I temu o opasnim stršljenovima stavili su u sasvim drugi plan, jer tko je god iz Osijeka pročitao naslov moralo mu je na trenutak zatitrati srce. Ne toliko zbog Jadrana, nego zbog - najpopularnije plaže, a u čemu kolege nisu pogriješili. U Osijeku to kupalište to doista i jest.

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa