Crna kronika
DRAVA - OMILJENA KUPAČIMA, POŠTUJTE NJENE ZAKONITOSTI

Ne kupajte se pokraj usidrenih čamaca ili pokraj Luke Tranzit!
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Drava je oduvijek privlačila kupače i već je desecima godina omiljeno mjesto za kupanje, plivanje i skakanje brojnim i iskusnim, ali i neiskusnim plivačima. Neiskustvo, katkad i splet okolnosti dovoljan su okidač da se bezbrižno plivanje začas pretvori u tragediju, a što se ovog utorka dogodilo kad je pokraj osječke Luke Tranzit pronađeno tijelo 42-godišnjeg M. Č. Ni mjesec dana ranije kraj RC Copacabana isplivalo je također tijelo muškarca te je tako u ovoj sezoni Drava odnijela dvije mlade žrtve.

Kako se ponašati u ne tako brzoj, no mutnoj rijeci i poštivati pravila da ne bi došlo do iznenadnih i vrlo neugodnih situacija, zna Igor Vrandečić, predsjednik Ronilačkog centra Osijek, koji kaže da mu je poznato kako svi u slučaju tragedije prebacuju krivnju na rijeku, ali ističe da kupači ne smiju precijeniti sebe i svoje mogućnosti.

- Činjenica je da rijeka zbog vidljivosti, za razliku od mora, izaziva strah kod nevještih plivača. U toj vodi kojoj ne vidimo dno može biti granja, naplavina, najlonskih vreća i sl., što može biti nepredvidiva prepreka, no panika je najgora stvar koja se može dogoditi. Napominjem i da virova koji bi povukli imalo iskusnog plivača, u Dravi nema, i od toga kupači ne moraju strahovati - kaže Vrandečić, koji je mnogo dana proveo u i kraj rijeke i dobro su mu poznate njezine prepreke i načine kako izbjeći najgore.

- Nikad se ne treba kupati blizu usidrenih brodova. Iako Drava ne teče brže od pet do šest kilometara na sat, neiskusni se lako mogu podvući primjerice pod šlep. Kod usidrenih plovnih objekata plivače mogu ometati viseći konopi, a svakako valja izbjegavati kupanje pokraj osječke Luke Tranzit. Ondje se ne pliva, savjetuje Vrandečić, dodajući da je i osobno iskusio taj prostor kad su i njega i prijatelja povukle sajle. Ondje je dubina velika, voda je brža, no zato je otok kod Tranzita idealan za kupače. Uputno je izbjegavati ulazak u vodu u šumovitim predjelima gdje može biti panjeva, no Vrandečić kaže da se, srećom, kupači uglavnom kupaju na plažama koje same po sebi ne predstavljaju problem. Ipak, naš sugovornik podsjeća da srčani udari nisu rijetkost, a kako bi se spriječila ta, ili bilo kakva druga zdravstvena komplikacija, uputno je u vodu ući lagano rashlađen.

- Zvuči "penzionerski", no to može ljudima spasiti život. Voda čini svoje i treba tijelo pripremiti na promjenu temperature - savjetuje Vrandečić, dodajući da se Drave ne treba plašiti, no svakako je potrebno više opreza nego na moru.

Marija MIHELIĆ
DIJETE BEZ NADZORA, A RODITELJ SLAB PLIVAČ

U svojoj dugogodišnjoj ronilačkoj praksi Vrandečić se sjeća slučajeva kad su bili primoreni na obalu izvlačiti i dijete, ali i roditelja.

- Dogodi se da se djeca ostave bez nadzora pa roditelj krene za njim i Drava i njega povuče. Djecu nikada ne treba ostavljati bez nadzora, jer su u ekstremnijim uvjetima i samoj rijeci Dravi ranjivija skupina.

Igor Vrandečić

predsjednik Ronilačkog kluba Osijek

Ima dosta nedovoljno iskusnih sudionika u riječnom prometu koji nemaju dozvole za plovidbu i ne poznaju pravila. Neozbiljni jurcaju i iživljavaju se na plovilima.

Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike