Kultura
KOZMIČKA SLUČAJNOST ILI NE?!

Skulpture izrađuju na Staroj Dravi pa ih dovoze na livadu
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Nepodnošljive vrućine od gotovo 40 Celzijevih stupnjeva, teško dostupna lokacija na koju se dolazi prtenim putovima, bez trunka hlada i bez ikakve infrastrukture - uvjeti su u kojima 20-ak umjetnika iz cijeloga svijeta (a ovo su ljeto došli s Malte, Turske, Poljske, Ukrajine, Finske i dalekog Perua!), pokušava stvarati skulpture od slame. Još je vrlo malo ostalo do završnice ovogodišnjeg, 12. izdanja, međunarodnog land art festivala Slama, koja je planirana za nedjelju, 13. kolovoza.

- Konceptualno nam polje na novoj lokaciji odgovara ovogodišnjoj temi - Zodijak, no vrućine su velike pa smo radionice preselili na Staru Dravu. Tamo izrađujemo i skulpture pa ih prevozimo na Kovačku livadu na Biljskoj cesti, gdje se zapravo održava festival, ali ne možemo riskirati da netko od sudionika završi u bolnici. Nemamo hlada, nema ni vode ni struje, a i prtenim putovima dovozimo se na lokaciju - nezadovoljan je Nikola Faller, osnivač festivala i predsjednik Udruge Slama, rastrgan između kreacije i organizacije.

Svjestan je da u tri tjedna - koliko su imali za pronalazak nove lokacije, od trenutka kada su saznali da od Grada Belog Manastira ne će dobiti željenu podršku - nisu mogli mnogo birati pa iz ove pokušavaju izvući najbolje. Jedan od uvjeta svakako je bila slama koje je na ovoj njivi bilo. U znak zahvalnosti Općini Bilje, planiraju i dogodine s njima ostvariti suradnju, no vjerojatno će odabrati pogodniju lokaciju, poručuje Faller, još uvijek ne odustajući od željenog parka skulptura koje - smatra on - festival Slama i Baranja zaslužuju, no za to sluha od lokalnih vlasti još nema.

- Kod nas je lakše od države dobiti oprost duga od nekoliko milijardi kuna, nego dobiti komadić zemlje koji bi bio na korist cijeloj zajednici - razočaran je Nikola Faller.

Prekrasan pogled, koji uključuje i zvonik crkve sv. Križa u Tvrđi, okolne šume, predivna priroda na Kovačkoj livadi inspirativni su za umjetnike, a neki nisu odoljeli ni prespavati na otvorenom, dočekujući zoru s neponovljivim pogledom na izlazak sunca. Ekipa umjetnika ima 'zadatak' izraditi 12 skulptura i isto toliko horoskopskih znakova. Neke će biti visoke i desetak metara, a za zatvaranje - kao i prethodnih 11 godina - posjetiteljima jamče spektakl. S obzirom na teren i pristup, pozivaju posjetitelje da dolaze biciklima.

Narcisa VEKIĆ
LAVLJA VRATA

Drugoga se dana festivala dogodio poseban kozmički trenutak! Zvijezda Sirijus poravnala se s piramidama u Egiptu i time je pokrenut priljev kozmičke energije ravno na Zemlju. Tim su činom otvorena Lavlja vrata i bit će otvorena do 14. kolovoza.

“Blizina Sirijusa dovodi moć naše intuicije na sam vrhunac, otvaraju nam se novi vidici, a uvijek su potrebni i ravnoteža, i samopouzdanje, i energija, koji baš u ovom razdoblju dobivaju najjače odjeke. Uspostavlja se balans na svjetskoj razini sila, jer je pred nama stanje opće budnosti i jasnijeg sagledavanja istine. Stoga, usredotočite se na budućnost, okružite se pozitivnošću i radite na svom samopouzdanju. Protočnost energije sada je jača no inače!”, poručuje Nikola Faller.

biciklima

POZIVAJU POSJETITELJE DA DOĐU NA NEDJELJNO ZATVARANJE

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike