Regija
KULTURNA PONUDA REGIJE

Bogati Srijem
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Krajnji istok Hrvatske, istina sporijom dinamikom od željene, ali posve sigurno postaje sve poželjnijom destinacijom kontinentalnog, i prije svega – kulturnog turizma.

Mnogobrojni domaći, ali i inozemni turisti, nezaobilaznim smatraju posjet hrvatskom gradu-heroju, gdje se danas mogu doživjeti vizure obnovljenog Vukovara, ljepote Dunava i Vuke, barokne jezgre, grofovskog dvorca i muzeja, memorabilije iz Domovinskog rata... Atraktivan je dakako i srijemski gradić Ilok, gdje se uz nepregledne vinograde i stare podrume iz 15. i 18. stoljeća smjestio i muzej u obnovljenom Dvorcu Odescalchi iz 18./19. stoljeća, s baroknim obilježjima. Dok se sve češće na karti kulturnog turizma smještaju i Vinkovci kao najstariji grad u Europi s 8000 godina kontinuiranog življenja na tom prostoru.

Vukovarski muzeji

Vukovar se diči s dva muzeja svjetskog glasa. Gradski muzej Vukovar u grofovskom je dvorcu Eltzovih iz 18. stoljeća, koji je dijelom povijesne jezgre grada, a Muzej vučedolske kulture jedinstven je u svijetu, jer je posvećen samo jednoj prapovijesnoj kulturi i k tome smješten na izvornom lokalitetu - Vučedolu, svega nekoliko kilometara od grada, uz Dunav, nedaleko od ceste Vukovar – Ilok, što je jedan od najznačajnijih lokaliteta Europe. Vukovar je oduvijek bio poznat po svojoj bogatoj povijesti, tradiciji i kulturi, a oba, danas moderna muzeja, nude posjetiteljima pregršt zanimljivosti, znanja i zabave pa stoga i jesu odredište svih onih koje put slučajno ili namjerno dovede do grada. – Dođite i uvjerite se – poručuju vukovarski muzealci.

Gradski muzej Vukovara obnovljen je nakon silnih ratnih razaranja i iznova je 2014. otvorio svoj stalni postav koji plijeni pozornost suvremenom, multimedijalnom interpretacijom bogate građe koja dvoranama i hodnicima grofovskog zdanja, kroz tri etaže i 3500 četvornih metara vodi kroz burnu vukovarsku prošlost sve do Domovinskog rata, progonstva i povratka Vukovaraca u svoj razoreni grad kojeg su iznova obojili novim, crvenim krovovima. Zasebna cjelina je Zbirka Bauer, vrijedna ostavština osnivača muzeja Antuna Bauera – Paje. Valja istaknuti i da je riječ o muzeju koji je dobitnik nagrade Silletto (EMYA 2016. – nagrada europskog muzeja godine) koja se dodjeljuje muzeju koji posebnu pozornost posvećuje uključivanju svoje lokalne zajednice u svoj rad.

Vučedolska golubica

Središtem grada, preko Mitnice i pokraj vodotornja – simbola stradanja, ali i otpora Vukovara agresiji prije 26 godina, put vodi prema arheološkom lokalitetu Vučedol, mjestu na kojem je 1938. godine pronađena Vučedolska golubica. Uz sam lokalitet, najljepša je muzejska zgrada u Hrvatskoj što je svoja vrata otvorila prije samo nešto više od dvije godine, otkrivajući tajne civilizacijskih dosega vučedolske kulture koja se otprije 5000 godina prostirala na 13 današnjih europskih zemalja. Tu se može doživjeti prva prava indoeuropska vučedolska kuća/košara, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, prapovijesna ljevaonica u kojoj se odvijala prva serijska proizvodnja metala, najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskog neba...

Muzej na Vučedolu dobio je dosad desetak što domaćih, što međunarodnih nagrada. Posljednju, iz srpnja ove godine, osvojila je destinacija “Vukovar – Vučedol – Ilok”, kao pobjednik nacionalnog izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu Kulturni turizam, a kojeg je provodila Hrvatska turistička zajednica. To pak, znači i predstavljanje na europskoj razini kao i pridruženost europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.

U Vukovar, tko god iz bilo kojeg kraja svijeta dođe, obiđe i mjesta stradanja iz 1991. godine. Spomen-dom Ovčara, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti – “groblje tenkova” iz ‘91., Mjesto sjećanja u podrumu vukovarske bolnice, veliki kameni križ podignut na ušću Vuke u Dunav u spomen na sve žrtve za slobodnu Hrvatsku – svi ih posjete...

Sanja BUTIGAN
Mjesto rođenja dva rimska cara

Pokraj lijenog Bosuta grad Vinkovci predstavlja “šokačku metropolu”. Ta nekadašnja rimska Colonia Aurelia Cibalae, u kojima su rođena i dva rimska cara, s bogatom ostavštinom iz toga doba, među kojom je i prije nekoliko godina pronađeno rimsko srebrno posuđe koje se uspoređuje sa Seusovim blagom, marno čuvaju i pokazuju svoju prošlost kroz dugih 8000 godina. Bogatu povijest čuva Gradski muzej Vinkovci, dok se spomenuto srebro još čeka s restauracije... A s posebnom pažnjom čuva se od zaborava izvorno hrvatsko blago i tradicija – pjesma, ples, ruho – što se s koljena na koljeno prenosi. S pravom Vinkovci stoga nose naziv riznice hrvatske tradicijske kulture.

Kraljevski Ilok

Među obroncima Fruške gore ugnježđen je stari kraljevski grad Ilok, najistočnije hrvatsko mjesto. Gradić je to duge povijesti, dunavsko kraljevstvo vina i starina, što širokom srijemskom dušom dočekuje svoje goste. A nadaleko je Ilok znan jer iločki traminac vino je koje se pije i na britanskom dvoru... Povijest Iloka, u kojem se vinogradi sade još od Ilira i rimskog doba, moguće je doživjeti u dvorcu kneževa Odescalchi, u kojem je smješten i Muzej grada Iloka, dok se vrhunska iločka vina mogu kušati u brojnim malim vinarijama duž vinskih cesta, ali i u Starom podrumu ispod dvorca. Dakako, Ilok mami i bogatom gastroponudom...

Destinacija “Vukovar – Vučedol – Ilok” pobjednik je nacionalnog izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu Kulturni turizam

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike