Regija
ŠUMANOVCI

Skrovita gospa: Po duhovni mir u kapelicu u šumi
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Tisuće hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva pohodi marijansko svetište Skrovite Gospe Šumanovačke u Gunji. Tako će biti i ove godine, a Gunjanci su u suradnji sa susjednom općinom Drenovci pripremili sve za one koji se žele staviti u okrilje Blažene Djevice Marije.

- Na ovu veliku svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije - Veliku Gospu, brojni hodočasnici dođu u naše drevno svetište. Zapisi kažu da je 1373. godine papa Grgur XI. dao odobrenje franjevcima da naprave samostan i crkvu u Alšan gradu, koji je postojao do najezde Turaka. Sve to vrijeme, do dana današnjega, na svetište dolaze hodočasnici iz Hrvatske i BiH. Uoči blagdana i na Veliku Gospu odvija se duhovni program uz kapelicu i bunar u hrastovoj šumi. Narodno vjerovanje kazuje da je jedna osoba oprala oči vodom iz bunara i progledala. Ljudi to čine i danas te vodu nose i u bocama u svoje domove - istaknuo je Ivan Živić, upravitelj svetišta i gunjanski župnik, koji je dodao kako će nadbiskup Đuro Hranić služiti svečanu svetu misu uoči UBD Marije.

Načelnik Općine Gunja Anto Gutić ističe kako je marijansko svetište u Gunji drugo najstarije u Slavoniji te je stoga i nadaleko poznato.

- Sve činimo da Šumanovce posjeti što veći broj hodočasnika. Da ih sve rado primamo potvrđuje 500 hodočasnika udruge Hrvatsko srce, koji su bili oduševljeni što im je dolazak u Šumanovce pružio i okrijepio dušu, donio duhovni mir. Broj hodočasnika se iz godine u godinu povećava. Do svetišta je sagrađen asfaltni put i široki nogostup. U suradnji s upravitelje svetišta Živićem i susjednom općinom Drenovci ostaje da riješimo dovod električne energije, umjesto sadašnjeg korištenja agregata - naglašava Gutić.

Stjepan BOGUTOVAC
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike