Regija
ORIGINALNI RUČNI RAD

I razglednice mogu biti dobar suvenir
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Trodimenzionalne razglednice Vinkovčanina Krunoslava Soldića u nepunih godinu dana, koliko ih izrađuje, postale su prepoznatljive i jedan od suvenira slavonskih turističkih destinacija.

Baš kao što mogu biti suvenir koji će podsjećati ljude iz različitih dijelova Hrvatske ili inozemstva, primjerice posjet Vukovaru ili Đakovu, prednost ovih 3D razglednica je u tome što se mogu doista poslati poštom u bilo koje mjesto, zemlju ili kontinent.

Razglednice Soldić izrađuje u origami tehnici, tako da kada se otvori trodimenzionalno sadrži neki od brojnih motiva koje Soldić pravi. Primjerice to su prepoznatljive crkve, katedrale, brodovi, šokačka kola, vukovarski vodotoranj...

- Počeo sam s izradom ovih razglednica prije gotovo godinu dana sasvim slučajno. Motivirala me razglednica koju sam dobio od prijatelja iz Vijetnama koja je imala trodimenzionalnu parišku kadralu Notre-Dame - ispričao je jesenas za Glas Slavonije Soldić.

Danas on izrađuje razglednice s više različitih motiva. Oni zapravo mogu ovisiti i o povodu njihove izrade, tako da ih u povodu, primjerice Božića, izrađuje s božićnim obilježjima. Za Uskrs s uskrsnim, i slično. Njegove razglednice originalan su ručni rad. Veliko zanimanje, ispričao nam je, izazvao je kada se pojavio u Đakovu na Vezovima s razglednicama s motivom đakovačke katedrale. Jasno je da je upravo katedrala najprepoznatljivija veduta Đakova te je i logično za očekivati da će mnogi gosti koji u Đakovo dođu zbog jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija poželjeti suvenir koji će ih podsjećati na taj grad i Vezove.

- Imam dobru suradnju s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom iz koje mi s vremena na vrijeme naručuju razglednice s katedralom. Sada radim i one s osječkom katedralom. Zapravo, želja mi je izrađivati razglednice s kulturnim znamenitostima svih naših slavonskih i baranjskih mjesta i gradova. Držim da su upravo motivi poput povijesnih građevina, dvoraca i crkvi najzanimljiviji za prikaz na ovaj način. Razglednice prodajem na različitim lokacijama. Primjerice, one izrađene s motivima Međugorja, naravno, prodajem i u tom hodočasničkom odredištu - kaže Soldić.

Uskoro će zainteresirani za ove razglednice, naglašava Soldić, imati priliku naručiti ih i kupiti i preko interneta.

Igor MIKULIĆ
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike