Regija
PRIRODNA BOGATSTVA: KOPAČKI RIT

Perjanica turističke ponude
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Park prirode Kopački rit, koji strani turistički djelatnici predstavljaju u svojoj ponudi kao europsku Amazonu, jedan je od najvećih prirodnih bisera Hrvatske. Zbog iznimno bogatog ekosustava stanište je brojnih ptica koje se rijetko gdje u svijetu mogu vidjeti. - Kopački rit mora biti perjanica naše turističke ponude - naglašava osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Osim Kopačkog rita, posebnom se biološkom raznolikošću ističe i područje Podpanj kod Donjeg Miholjca, zaštićeno kao posebni ornitološki rezervat, kao i područja poplavnih nizina uz Dunav i Dravu te ribnjaci koji svojim karakteristikama zadovoljavaju kriterije o močvarnim područjima. U osobito vrijedne dijelove prirode pripadaju i šumski kompleksi – bazen između Čađavice i Poganovaca, šumski kompleks na Krndiji te područje jugoistočno od Đakova. Valja istaknuti i kako je regionalni park Mura – Drava uključen u europsku mrežu Natura 2000.

- Snažne potencijale krije i lovni i ribolovni turizam, a zbog područja na kojem se Osječko-baranjska županija nalazi - i adrenalinski turizam - koji je u porastu u cijelom svijetu - podsjeća Anušić.

On vidi velike vrijednosti i u spomenicima parkovne arhitekture u Bilju, Čepinu, Dalju, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama, Valpovu i Tenji - koji okružuju dvorce. U njihovu obnovu do sada se nije dovoljno ulagalo, iako mogu ponuditi bogatu povijesnu kronologiju koju rijetko koja regija može ispričati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike