Regija
ĐAKOVŠTINA

Gospa dragotinska
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

U Dragotinu je najstarija Gospina crkva u istočnoj Hrvatskoj, stara je oko 700 godina. Prvi put se spominje 1332. godine, i to kao središte dragotinske župe.

Na putu prema Beču Turci su opustošili dragotinsku župu. Crkva je također bila veoma oštećena, ali još uvijek su stajali njezini zidovi i krov. Obnovio ju je đakovački biskup Bakić, pa se u njoj služila povremeno sveta misa, iako u samom Dragotinu nije bilo stanovnika sve do 1750. godine. Iz tog vremena potječe slika Žalosne Gospe, koja se i sada nalazi u crkvi. To je bez sumnje najvrjednija povijesna znamenitost u dragotinskoj crkvi. Nepoznati umjetnik htio je valjda izraziti: kao što je velika žalost obuzela Mariju dok je gledala muku i mrtvo tijelo svoga Sina, isto bolno je se dojmilo veliko stradanje njezine djece kršćana u vrijeme turskog zuluma. Od tada se u crkvi posebno štuje Gospa.

Crkva u Dragotinu pripada Župi Našašća Svetog Križa Trnava. Rijeke vjernika, Marijinih štovatelja, slijevaju se ondje najviše na blagdan Velike Gospe. Načelnica općine Trnava Irena Mikić Brezina kaže kako su Dragotin i Gospina crkva veliki potencijal vjerskog turizma.

- Općina u svojim razvojnim projektima ima u planu to svetište kao potencijal vjerskog turizma, no lokalna samouprava to ne može realizirati sama nego uz pomoć šire zajednice. Svjesni smo velikog značaja ovog mjesta ne samo za šest naših općinskih naselja nego puno šire - kaže Mikić Brezina.

U novije vrijeme postavljen je u crkvu vrlo lijep kip Majke Božje s krunom na glavi i s djetetom Isusom u naručju. Taj se kip nalazi na glavnom oltaru i privlači posebnu pažnju Marijinih štovatelja koji tu hodočaste najviše na blagdan Velike Gospe.

Maja MUŠKIĆ
Sve više hodočasnika

Crkva je više puta bila popravljana, no 1899. godine potpuno je obnovljena. Iz godine u godinu u ovom marijanskom svetištu okuplja se sve više hodočasnika. Mnogobrojne hodočasnike privlači povijesni značaj crkve, a napose njezin ugodan smještaj, daleko od svake buke, na zelenom mirnom proplanku, što upravo odgovara pobožnosti i težnji. Iz daleka se vidi jer stoji na uzvisini, a ispred nje pruža se ravan prostor. Okružuju ju samo zeleni borovi. No, ona se ponosno uzdiže iznad borova i iznad sela. Ni zub vremena, ni tursko pustošenje, ni potresi nisu je uništili. Upravo je Marija sav ukras, sva ljepota, sva slava i ponos te povijesne crkve.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana