Magazin
NOGOMET

Ljeto za pamćenje: Još korak do potpunog uspjeha
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Hrvatski nogometni klubovi prolaze kroz najuspješnije ljeto u Europi otkako je HNL-a. Hrvatska prvi put ima četiri predstavnika u play-off rundi kvalifikacija i dobre izglede da nam drugi put čak troje od njih budu u grupnoj fazi natjecanja.

Rijeka je to već osigurala, jer ako se i ne uspije eliminirati grčki Olympiacos na putu prema Ligi prvaka ostat će joj grupna faza Europske lige za utjehu. No, zato dva od tri naša predstavnika u Europskoj ligi imaju realnu mogućnost proboja u skupine.

HAJDUK TRAŽI ČUDO

Dinamo i Osijek imaju suparnike koji nisu nepremostiva prepreka. Naravno, to ni u kom slučaju ne znači kako ih čeka lak posao, ali ždrijeb im je ipak odškrinuo vrata. Zagrepčani će igrati protiv albanskog Skenderbeua kojeg su prije dvije godine eliminirali u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Osječane, pak, čeka bečka Austrija koja je otprilike na razini Luzerna kojeg su bijelo-plavi izbacili u 2. pretkolu, pa se stoga njihovi navijači imaju pravo nadati novom europskom pothvatu, što bi ulazak u skupine Europske lige doista bio u pravom smislu te riječi. Najteže će biti Hajduku kojeg je dopao engleski Everton. Međutim, Osijek je protiv PSV-a pokazao kako se čuda događaju, pa zašto i Splićani ne bi napravili jedno. Problem će im biti izostanak najboljeg strijelca Marka Futacsa, ali Hajduk ima drskosti, a vjerujem i kvalitetu da se hrabro uhvati u koštac sa suparnikom jačim od sebe. Idealan rasplet bio bi kada bi u skupine Lige prvaka prošla Rijeka, iako je Olympiacos vrlo težak suparnik. Ako bi ga Riječani uspjeli izbaciti to bi značajno osnažilo nacionalni koeficijent u borbi za peto mjesto u Europi. Hrvatska je na pragu tog ostvarenja, pa ako nam se tri kluba nađu u grupnoj fazi (neovisno u kojem od dva europska natjecanja), imamo objektivne izglede dobiti tu još jednu poziciju. Naravno, sad kad se Hrvatska na korak do te pozicije UEFA je najavila reorganizaciju natjecanja, pa tek treba vidjeti što bi nam to značilo za sljedeću sezonu.

ZEKIĆ - ČUDOTVORAC

Nema dvojbe kako je najveći hit ovog uspješnog europskog ljeta - Osijek. Trener Zoran Zekić u nepune dvije godine preobrazio je osječki klub iz “ružnog pačeta” u “lijepog labuda”. Eliminacija PSV-a u 3. pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu ostvarenje je kojem su se nadali samo oni najveći optimisti. Strašan je to podvig i potvrda kako bijelo-plavi pod Zekićevim vodstvom “svakog dana sve više napreduju”. Sam Zekić čak misli kako se cijela ta bajka Osijeku događa prebrzo, jer s tim sjajnim rezultatima poput kvasca rastu i navijačka očekivanja, a Osijek je još uvijek momčad u formiranju i to svakako treba imati na pameti. Zato eventualni prolazak preko bečke Austrije u skupine Europske lige može i mora imati isti tretman kao i senzacionalna eliminacija PSV-a koja je itekako odjeknula u nogometnoj Europi. Zato se ona Kohortina poruka “sada znate tko smo”, upućena bahatim Nizozemcima, može primjeniti i na šire područje. Kada izbaciš takvo ime poput PSV-a, onda se u Europi itekako pročuje za tebe. Osječanima je taj rezultat donio veliko samopouzdanje, a to je za njih iznimno važan detalj. Spoznali su koliko mogu, ali još važnije, na koji način mogu pobjeđivati momčadi poput PSV-a. Nizozemci su prvi put u 44 godine ostali bez završne faze u europskim kupovima, a taj podatak samo prisnažuje vrijednost rezultata koji su postigli Osječani. Njihov trener Zoran Zekić u posljednje dvije godine nerijetko se susretao s raznim kritikama dijela navijača, ali ovo je ljeto jasno pokazalo kakvog trenera Osijek ima. I treba ga čuvati, jer Zekić je između svih trenerskih kvaliteta koje ima i dalje ih razvija - domaći čovjek. Zato ga treba pustiti neka radi u miru. Rezultati sve govore o njemu. Prvo je doveo Osijek do posve mirnog osiguravanja prvoligaškog statusa. U drugoj je sezoni, praktično već u prosincu, osigurao plasman u Europu nakon pet godina, a sada je prvi put Osječane vodio do tri preskočene prepreke u Europi. Ako sve to nije jasna potvrda stalnog progresa, onda stvarno ne znam što on još treba napraviti.

POVRATAK PUBLIKE
Četiri kluba - više od 20.000 pretplatnika

Ono što najviše veseli jesu uspjesi na europskoj sceni koji su počeli vraćati publiku na stadione što će se sigurno osjetiti i na utakmicama domaćeg prvenstva. Hajduk je na brojci od sedam tisuća, Rijeka blizu šest, Osijek je prešao pet, a i Dinamo negdje na tim brojkama. Dakle, samo je broj pretplatnika veliko ohrabrenje, a nema dvojbe kako će te brojke još rasti. Možemo se samo nadati kako će HNL ponuditi i prava uzbuđenja. Rijeka je prošle sezone uzela sve, Dinamo se želi vratiti na tron, a uvjeren sam kako će u toj borbi itekako što imati reći Hajduk i Osijek. Posebno bi neizvjesno bilo kada bi svi ti naši klubovi izborili europsku jesen, pa da imaju posve iste pozicije. Uz to, uvijek se treba računati i na ostale momčadi poput Slaven Belupa, Lokomotive, Inter Zaprešića ili Istre 1961 koje su sposobne zakinuti nekog od te četvorke koja je objektivno korak ispred njih po kvaliteti. Postoji dovoljno parametara koji ukazuju kako je pred nama zanimljivo prvenstvo.

STALNI PROBLEMI HNL-a
Infrastruktura i sudački kriteriji

Doživljavajući europske nastupe naših momčadi ovog ljeta lako se dođe do zaključka gdje je najveći problem naše lige. Prije svega to je infrastruktura. Samo Hajduk, Rijeka i Istra 1961 imaju objekte koji se ne moraju stidjeti. Ostali stadioni izgledaju kao da su iz prepovijesti. I to je nešto čemu se jednostavno mora pridati pozornost. HNS ne može graditi stadione, ali može potaknuti političku vlast da se počne pronalaziti rješenje te infrastrukturne sramote, jer dokad će nam posjeti stadionima ovisiti i o vremenskim prilikama? Drugi je problem izgubljeno povjerenje u suce. Nije problem u znanju ili kvaliteti, nego u kriterijima. I u najjačim ligama događaju se sudački previdi, ali tamošnji suci načinom suđenja potiču razvoj igre i ritma na utakmici. Domaći bi se arbitri u tom dijelu definitivno trebali ugledati na svoje inozemne kolege, jer bi time utakmice HNL-a dobile na živosti i dinamici, a samim tim privlačile bi još više gledatelja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike