Magazin
TJEDNI OSVRT

Slučaj Thompson
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.
Pjevač je iz Slunja odaslao pozivnicu za sve buduće kontroverzne mu koncerte. Eto, gdje ćeš bolje reklame?

Ponovno je Marko Perković Thompson zasjenio gotovo sve što se događalo u Kninu i u povodu ovogodišnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Čak i unatoč tome što je njegov sad već tradicionalni koncert za Oluju održan u Slunju, a ne u Kninu ili Čavoglavama.

U Kninu je, doduše, bilo svečano, kako i priliči, svoje je odsviralo i Prljavo kazalište, ali je okupilo tri put manje poklonika negoli Thompson u Slunju. Čovjek ima svoje fanove koji ga najviše i najstrastvenije prate baš na taj dan, pa tko voli neka izvoli.

No, ponovno je, naravno, sporan uzvik “za dom spremni” uz taktove megapopularne “Bojne Čavoglave”, svojevrsne budnice koja ga je i proslavila. Iako se ni politika, struka, pa tako i javnost još uvijek ne mogu složiti radi li se o ustaškom pozdravu ili bojnom uskliku Nikole Šubića Zrinskog iz još dalje hrvatske povijesti, prekršajne prijave podnesene su naknadno i protiv Thompsona te još trojice mladića i zbog nedopuštenih simbola na majicama i kapama. Snimke s koncerta policija navodno i dalje provjerava.

Zanimljivo, događaje u Slunju, prema neslužbenim informacijama, pratilo je i mnoštvo policajaca u civilu, ali privođenja zbog ustaških oznaka na dan proslave Oluje nije bilo. Pa i logično, jer kako bi to izgledalo ako se zna da je koncert najvećim dijelom financiralo Ministarstvo branitelja, a nazočio mu i sam ministar Tomo Medved.

Sve u svemu, otišlo se toliko daleko da je Thompsonov nastup u medijima prozvan “tajnom Plenkovićevom operacijom”, odnosno da je Vlada platila preseljenje koncerta iz Knina jer je, prema riječima jednog branitelja, “Vladi bilo bitno samo da ustašluk makne iz Knina i pošalje u svijet sliku civilizirane proslave, a 'folklor' premjestiti u Slunj.”

Kako god, u Slunju se te večeri, 5. kolovoza, okupilo, prema policijskoj procjeni, oko 15 tisuća Thompsonovih poklonika. A kako i ne bi kad se o koncertu, kao o jednoj od najvećih enigmi, raspisalo na sve strane pa je i sam Thompson na kraju pokušao objasniti zašto pjeva na službenoj proslavi baš u Slunju. “Namjera mi je svake godine otići na jedno od herojskih mjesta ili gradova koji su bili 'prva linija obrane' i koji su obilježili Domovinski rat. Ove sam godine dobio poziv za Slunj i prihvatio sam ga jer je i Slunj herojski grad kojega veže simbolika, Domovinski rat, Oluja i koji je pretrpio velika razaranja i stradanja”, izjavio je i samim time odaslao pozivnicu svojim fanovima i na sve buduće kontroverzne mu koncerte. Eto, gdje ćeš bolje reklame?

Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike