Magazin
PROKLETI BALKAN

Sprema li nam Beograd „drugo poluvrijeme“?
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Od kada su u Srbiji došli na vlast bivši šešeljevci, svake godine o obljetnici hrvatske oslobodilačke akcije Oluja iz Beograda stižu verbalne otrovne strelice pa čak i neuvijene prijetnje tamošnjih čelnika koji, perfidnom zamjenom teza, višegodišnju agresiju na Hrvatsku svode isključivo na sudbinu krajinskih Srba izbjeglih u organiziranoj evakuaciji svojih vlasti.

Namjera najpodlijeg među srpskim nacionalističkim vođama 20. stoljeća, Slobodana Miloševića, bila je tim nevoljnicima, hrvatskom pravoslavnom sirotinjom pristiglom na traktorima, naseliti Kosovo kako bi ondje pojačali srpski postotak i tako onemogućili daljnju emancipaciju tamošnjih Albanaca kojima je srbijanski barbarogenij namijenio sudbinu Untermenscha. Žalosno je da hrvatska politika godinama pasivno sluša lažne žalopojke o navodnom protjerivanju hrvatskih Srba u Oluji iako je nedvojbena činjenica, treba samo čitati svjedočanstva izbjeglih krajinaša po srbijanskim medijima i internetskim forumima o tome kako su u smjeru Beograda krenuli na zapovijed vlastitih vojnih i političkih vođa i to prije bojnog kontakta s Hrvatskom vojskom kojoj se suprotstavio tek manji broj martićevaca. Još jedan podlac iz ekipe koja je hrvatske Srbe odvela u nesreću i jad, a Hrvatsku zavila u crno, bivši ministar informiranja u vladi SAO Krajine Savo Štrbac otvoreno je 7. kolovoza 1995. na banjalučkoj televiziji priznao da su se Srbi morali evakuirati iz bivše Krajine kako bi spasili svoju „biološku masu“. Nevjerni Tome taj citat mogu slobodno potražiti na YouTubeu.

SRPSKI PROSTOR

Najzapaljivijim nacionalističkim riječima ove godine oglasio se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je spominjući Oluju pred 30.000 izbjeglih Srba okupljenih u predgrađu Novog Sada rekao kako Srbe „više neće nitko ubijati bez kazne“. Hrvate koje su 1995. oslobađali svoju zemlju usporedio je s nacistima, a Srbima poručio: „Obećavam vam, Srbija nigdje više na srpskom etničkom prostoru neće dopustiti provedbu takvih zločinačkih akcija protiv srpskog naroda“. Srpski etnički prostor? Nitko ne sme da vas bije! Zvuči li vam ovo poznato? Još prije pet godine, taj isti Vučić je ponovio kako će granice Velike Srbije biti Karlobag, Ogulin, Karlovac i Virovitica, nazivajući Hrvate ustašama koji su okupirali srpsku zemlju. Tu rečenicu, („Nitko ne sme da vas bije!“), već smo čuli od njegovog mentora Miloševića 1987. na samom početku zla koje je krenulo iz Srbije te poharalo Hrvatsku, BiH i Kosovo. Ništa milosrdniji nije bio ni srpski patrijarh Irinej uspoređujući, tijekom parastosa održanog na pozornici podignutoj na nogometnom stadionu, današnju Hrvatsku s NDH, a Hrvate s nekršćanima. Posebnu poruku uputio je Crkvi u Hrvata: „Moramo i ovoga puta reći da je za sve što se događalo i što se nažalost velikim dijelom ponavlja kriva jedna crkva i najviši predstavnici te crkve". Irinej je otišao tako daleko spomenuvši čak i moguću osvetu koju je ipak retorički otklonio rekavši kako treba moliti Boga da Hrvatima podari „ono što im je najpotrebnije, a to je pokajanje“. Plamtećim ekumenizmom bila je prožeta i ova patrijarhova misao: "Braća naša rimokatolici moraju i trebaju znati da ako jedan narod temelji svoju povijest na krvi i zločinu ne može očekivati ništa dobroga u budućnosti - to je zakon, moralni i Božji". Da li nam on to prijeti? Ili zna što mi ne znamo? Što sadašnja srbijanska klika, koju predstavlja trojac Aleksandar Vučić (Miloševićev ministar informiranja u vrijeme NATO-vog bombardiranja Srbije), Ivica Dačić (glasnogovornik Miloševićeve stranke) i Aleksandar Vulin (istaknuti član stranke koju je vodila Miloševićeva supruga Mirjana Marković) misli o Hrvatskoj i Hrvatima najlapidarnije se izrazio novi ministar obrane Vulin riječima: „To je ustaški režim koji ne možete razumjeti!“ Nekada ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, naivno piše kako je „Vučić preskočio mračnu sjenu srbijanske povijesti“. Mi se plašimo da nije.

Nekako istodobno s ratnohuškačkim poklicima iz Srbije užasnute zbog činjenice da Hrvati slave slobodu svoje zemlje te smrt Vučićeve, Dačićeve i Vulinove ideje o Velikoj Srbiji, iz Beograda su stigle dvije uznemirujuće vijesti. Prva govori o tome kako Vučić i Dodik rade na „zajedničkoj deklaraciji o opstanku Srba“. Dodik je objasnio kako će u tom dokumentu biti navedeni „važni elementi i aktivnosti koje treba provesti da bi se održala srpska nacija, povećao njezin državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice, ma gdje se nalazile - u regiji i cijelom svijetu“. Dodik je u razgovoru za jedne beogradske novine bio jasan: "Imamo suvereno pravo odlučivati kao narod o svojoj sudbini" da bi kasnije u Banjaluci objasnio o čemu je riječ: „Republika Srpska i Srbija imaju pravo same odlučiti o svome statusu“ po uzoru na Istočnu i Zapadnu Njemačku. Iako su iz Vučićevog ureda stigle umirujuće rečenice kako će se deklaracija baviti isključivo opstojnošću srpskog jezika, još jedna vijest iz Beograda govori kako nije isključena najava svesrpskog ujedinjenja po uzoru na ono potpisano prije 100 godina na Krfu između srbijanske vlade i tzv. Jugoslavenskog odbora.

RUSKA ULOGA

Naime, isti onaj Vulin iz sredine naše priče, ratni huškač, ustašolog i dezerter iz 90-tih, najavio je masovno aktiviranje rezervnog sastava srbijanske vojske prema uzoru na Izrael, a pozive za vojne vježbe i tečajeve prve pomoći, mogu očekivati i žene, uz podsjećanje da vojna obveza u Srbiji traje do 65. godine života. Je li to Srbija ponovno spremna izazvati nered u ovom dijelu Europe i krvoproliće? Srpski povjesničar Milivoj Bešlin ovih je dana izjavio da je filozof Radomir Konstantinović (autor sjajno napisane „Filosofije palanke“), bio u pravu kada je rekao da će Srbiju "proždrijeti" vlastiti nacionalizam. Upozorio je kako srpski nacionalisti, poticani od Moskve, i dalje sanjaju da će se dogoditi "drugo poluvrijeme" ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Bešlin proročanski upozorava: „Da sam na mjestu susjeda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusjedstvu i stabilnosti. Bio bih vrlo obazriv i pozorno bih promatrao kako će se dominantna Srbija idućih godina ponašati.“

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike