Sport
IVAN KARDUM, BIVŠI VRATAR OSIJEKA I AUSTRIJE

Austria je najopasnija ako ju se podcijeni
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.
Kardum brani za litvansku Suduvu, koja se također plasirala u play-off Europske lige

Osijek i svi njegovi navijači ovog ljeta proživljavaju pravu europsku bajku, koja bi u sljedeća dva tjedna mogla doživjeti i najljepši mogući rasplet - debitantski ulazak u skupinu Europske lige.

No europskoj jeseni ne nadaju se samo u Gradskom vrtu, priželjkuju je i nekadašnji bijelo-plavi prvotimci koji sa svojim europskim klubovima love ulazak u skupinu.

Ludogorec prepreka

Takav je slučaj i s Ivanom Kardumom, vratarom litvanske Suduve, koji je dodatno zanimljiv jer je bio član i Osijeka i bečke Austrije, koji će međusobno odlučiti o sudioniku skupine Europske lige. Priliku za povijesni uspjeh litvanskog kluba tražit će protiv bugarskog Ludogoreca, nakon što su u prethodna tri pretkola izbacili bjeloruski Šahtjor Saligorsk (0:0, 2:1), latvijsku Liepaju (2:0, 0:1) i švicarski Sion (3:0, 1:1).

- Iskreno, nitko nije očekivao da ćemo ovako daleko dogurati u Europi. Ali uspjeli smo, iako smo imali neke vrlo zahtjevne suparnike. Nekako smo već nakon izbacivanja Šahtjora, vodeće momčadi Bjelorusije, vjerovali da možemo nešto napraviti, a to se sve učvrstilo kada smo vrlo uvjerljivo prošli Sion. Sada nas čega Ludogorec, koji je već igrao Ligu prvaka i sigurno je u prednosti, ali nismo ni mi bez izgleda - opisivao je uspješno europsko ljeto u litvanskom klubu Kardum, koji za Suduvu brani posljednje dvije sezone.

Prošle sezone završili su kao treći u prvenstvu, čime su i izborili Europu, te su izgubili finale Kupa od prvaka Žalgirisa. Upravo kod lidera Žalgirisa nakon našeg razgovora remizirali su u prvenstvu 1:1 te su ostali na trećem mjestu, s 14 bodova zaostatka iz 19 susreta. Kardum sa Suduvom ima ugovor do kraja godine te je zadovoljan svime u Litvi.

- Klub je dobro organiziran, ugovori nisu nešto ekstraveliki, ali su redoviti i sve se ispuni na vrijeme. Imamo odlične uvjete, nešto poput Rijeke s njezinom Rujevicom, pa čak i zatvoren stadion s umjetnom travom, na koji se često zimi dolaze pripremati i poljski klubovi. Jasno je da je u Litvi košarka sport broj jedan, no diže se i nogomet, ulaže se sve više, a ima i dosta stranaca te vjerujem kako će i dalje rasti.

Osijek se može nadati

Usporedbe litvanske lige s HNL-om?

- Realno, četiri su kluba izdvojena, koja bih mogao usporediti s razinom HNL-a, a ostali su dosta ispod. No, kad sve uzmem u obzir, mislim da mi je pun pogodak što sam došao ovamo, ponovno branim, ušao sam u formu nakon stanke koju sam imao tražeći novi klub.

Kardum je iz Osijeka prije pet i pol godina prešao u bečku Austriju, čiji je član bio dvije i pol sezone, iako uglavnom kao pričuva. Potom je slijedio prelazak u Slaven Belupo, nakon čega je neko vrijeme bio bez kluba, dok se nije skrasio u Litvi. Bez obzira na to gdje ga je nogometni put odveo, i dalje je pratio rezultate matičnog kluba, a naravno da je i on s velikim zadovoljstvom dočekao velik uspon bijelo-plavih.

- Naravno da sam uvijek pratio, preko streama ako sam mogao ili bar poslije sažetke Osijekovih utakmica. Oduševljen sam svime što se posljednje vrijeme događa u i oko kluba, što se Osijek vratio na nogometnu kartu Europe, gdje i pripada. Svi zaslužuju velike čestitke, od trenera, igrača, uprave... za sve te rezultate. Posebno mi je drago što su se i navijači u velikom broju vratili na tribine, iako su nas uvijek pratili, i u onim najtežim vremenima, kada je klub bio “na aparatima”. Baza je uvijek postojala, a sada je sjajno što se ona tako brzo povećava.

Iako je dosta prošlo od vremena kada je bio član bečkog kluba, Kardum je i dalje pratio zbivanja u Austriji pa je iznio svoju procjenu izgleda bijelo-plavih.

- Nije Austria više toliko jaka kao onda, kada je bila i prvak te igrala i u skupini Lige prvaka. Dosta se igrača promijenilo od tada, ostala su samo dva-tri standardna, ali ih je dosta koji su varirali između prve i druge momčadi te sedam-osam mlađih. Oni su, iskreno, u igračkoj i rezultatskoj krizi, no ne smije ih se podcijeniti, jer su tada najopasniji. Austria je velik klub i bit će to teški susreti, no Osijek se ima pravo i zbog čega nadati. Ovo što je Osijek pokazao ovog ljeta u Europi daje mu argumente za optimizam. Ako i protiv Austrije uspije ponoviti atraktivnu, efikasnu, ali i discipliniranu igru, ulazak u skupinu nije nimalo nerealan. Neću moći izravno pratiti ove susrete, jer ćemo i mi u to vrijeme igrati s Ludogorecom, ali jasno je da ću navijati za prolazak Osijeka i nadati se europskoj jeseni u Gradskom vrtu - izrazio je svoje želje bijelo-plavima Kardum iz daleke Litve.

Goran ROGULJIĆ

play-off

OSIJEK I SUDUVA LOVE EUROLIGU

Ivan Kardum

vratar Suduve

Nije Austria više toliko jaka kao onda, kada je bila prvak te igrala i u skupini Lige prvaka. Dosta se igrača promijenilo od tada, ostala su samo dva-tri standardna, ali ih je dosta koji su varirali između prve i druge momčadi te sedam-osam mlađih.

Za Suduvu igra Hrvat Andro Švrljuga, a do prošle sezone igrao je i bivši bijelo-plavi Nermin Jamak

Osobni karton

Ivan Kardum

Datum rođenja:

18. srpnja 1987

Pozicija:

vratar

Klubovi:

Osijek (mlađi uzrasti), Vukovar '91, Grafičar Vodovod, Osijek, Austria Beč, Slaven Belupo, Suduva

Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

Najčitanije iz rubrike