Novosti
KOMPROMISOM ZAKLJUČEN TRGOVINSKI RAT

Cijena opet 90 kuna, ali po
vrsti proizvoda, a ne po kamionu
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.
Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima

Vezani članci

ČEKA SE RASPLET TRGOVINSKOG RATA

Poljoprivrednici, Komora i struka podržali Tolušića

Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu te usklađenosti i iznosi 90 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koju provodi poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik je objavljen u petak, 11. kolovoza, u Narodnim novinama.

Naknada inspekcijskog nadzora tako, kao što smo i najavljivali, ipak neće iznositi 2000 kuna, kao proteklih dana, ali ni samo 90 kuna po kamionu, kako je to bilo prije. To znači da bi za nekoga tko u Hrvatsku, primjerice, uvozi četiri vrste povrća u jednom kamionu, ona sada bila 360 kuna. Podsjetimo, u cijeloj raspravi i prijetnjama koje su se mogle čuti od dijela susjednih zemalja upravo je visina te naknade bila najspornija i izazivala žestoke reakcije tih zemalja, koje nisu članice Europske unije. Sve je bilo praćeno i stalnim napadima na ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, čak i iz Hrvatske, pa je očito kako je svojom odlukom dirnuo u mnoge financijske interese koji se isprepleću. Da će biti promjena u prethodnoj odluci o visini naknade, koja je očito mnogima bila previsoka i neusklađena sa susjednim zemljama, ali po volji domaćim proizvođačima, prvi je u javnosti prije nekoliko dana obznanio premijer Andrej Plenković.

Sa susjednim državama je dogovoreno, ističu sada u Ministarstvu poljoprivrede, da se od petka u cijelosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi se osigurala zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu. U Ministarstvu uskoro očekuju i sastanak s temom upotrebe agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima. Kako naglašavaju, zaštita potrošača bit će prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će istim intenzitetom.

“Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima - neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje, kako bi na odredište stigli u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti. Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj”, stoji u dopisu Ministarstva.

Sukladno s tim, očekuje se da od petka više neće biti blokada na granicama, uz intenziviranje razgovora sa susjednim zemljama, u kojima će se analizirati i cijene naknada inspekcijskog nadzora radi osiguravanja zaštite potrošača. Podsjetimo, u petak se o istoj problematici održava i zajednička sjednica saborskih odbora za gospodarstvo i poljoprivredu.

Igor BOŠNJAK
Šarović: Cijena se ne može temeljiti na vrsti proizvoda

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u intervjuu koji je dan prije dao za banjolučke Nezavisne novine ističe upravo kako se cijena pregleda mora temeljiti na cjelokupnom teretu u jednom kamionu, a ne na svakoj vrsti proizvoda koji se u njemu uvozi. Kako Šarović upozorava da bi svaki drugi ishod pregovora vodio daljnjem zaoštravanju, od čega bi svi imali samo štete, bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati na nanoviju odluku hrvatske strane. “Ovaj smo put pokazali odlučnost, ali, rekao bih, i strpljenje jer želimo dobru regionalnu suradnju sa susjedima, pa i s Hrvatskom, no nitko ne treba sumnjati da nećemo iskoristiti sve mjere koje nam stoje na raspolaganju”, kazao je, između ostaloga, Šarović.

Ljajić: Zadovoljavajuće rješenje

“Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem, koji me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rješenje... To je za nas zadovoljavajuće rješenje, ali nema mjesta trijumfalizmu, ni da netko proglašava pobjedu ili poraz”, rekao je Ljajić. Odluka Zagreba “u interesu je naših ekonomija i gospodarstava, ali i dobrosusjedskih odnosa”, dodao je. Ljajić je rekao da srbijanski gospodarstvenici kojima su naplaćene više pristojbe mogu pokušati tražiti povrat novca od Hrvatske. “Nadam se da će ovo biti posljednja izvancarinska barijera”, rekao je srbijanski ministar trgovine.

Možda ste propustili...