Regija
PRIPREME ZA DANE SLAVONSKE ŠUME

Našice su domaćin državnog natjecanja najboljih sjekača
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

NAŠICE

U Našicama će se od 7. do 10. rujna održati Dani slavonske šume, festival koji će već 17. put ponuditi brojne i zanimljive kulturne, gospodarske i zabavne sadržaje namijenjene svim generacijama posjetitelja, a koje čine temelj programa najmasovnije, najpopularnije i najznačajnije našičke manifestacije. Grad Našice, Uprava šuma Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Turistička zajednica, zajedno s nekoliko udruga kroz najrazličitije aktivnosti i ove godine omogućit će posjetiteljima da uživaju u atraktivnim izložbama, sajmovima, natjecanjima, gastronomskoj ponudi, ali i estradnim zvijezdama. Za koncertnu atmosferu ove godine pobrinut će se grupa Magazin. Osim što se tijekom festivala promiču bogatstvo i ljepota šuma te šumarstvo, ta je manifestacija i prilika za promicanje vrijednosti udruga.

- Šumari s natjecanjem sjekača te lovci koji se natječu u kuhanju čobanca, imaju najveću ulogu. Tu su brojne udruge koje će upotpuniti manifestaciju prikazom svojih aktivnosti. Izdvojit ću vatrogasno natjecanje s 800 vatrogasaca te natjecanje u potezanju konopa u kojem će sudjelovati deset ekipa. Očekujemo velik broj sadržaja koji će privući velik broj posjetitelja u veliki park – kaže Srečko Perković, direktor Turističke zajednice.

U sklopu festivala održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup o obnovljivim izvorima energije te Obrtnički sajam, Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije te Festival nacionalnih manjina. Posebnost ovogodišnjeg festivala su Dani hrvatskog šumarstva, jer je Upravi šuma Našice pripala čast da bude domaćin ove najveće šumarske manifestacije. Manifestacija se održava svake dvije godine u organizaciji Hrvatskih šuma, a središnji događaj je natjecanje najboljih šumarskih radnika sjekača. I dok su prijašnjih godina posjetitelji mogli uživati u natjecanju slavonskih sjekača, ove godine u našičkom parku održat će se državno natjecanje sjekača iz 16 hrvatskih uprava šuma. Natjecatelji u nekoliko disciplina moraju pokazati spretnost, preciznost i brzinu.

Iako su Dani slavonske šume od lokalnog odavno poprimile nacionalni karakter, upravo promičući hrvatsko šumarstvo te šumu i njezinu neizrecivu vrijednost, glavna financijski pokrovitelj bio je i ostao Grad Našice. Ove godine, kaže Perković, Grad je rebalansom proračuna osigurao 100.000 kuna.

- Za sada su to jedina sredstva s kojima raspolažemo. Javili smo se na natječaj Hrvatske turističke zajednice, no, na žalost, nismo prepoznati, kao ni prijašnjih godina. Očekujemo da će se uključiti Županija, jer smo prošle godine dobili 20.000 kuna. Poslao sam upit i Ministarstvu poljoprivrede, s obzirom na to da je unatrag nekoliko godina pokrovitelj festivala, i bilo bi lijepo kada bi ga i financijski podržali. Uključeni su sponzori i donatori pa vjerujem da ćemo ovaj festival uspješno realizirati – poručuje Perković, te poziva zainteresirane da se drugog vikenda u rujnu uvjere u posebnu festivalsku atmosferu u Našicama i poznatu gostoljubivost Našičana.S.Fridl

Ova je manifestacija i prilika za promicanje vrijednosti udruga

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike