Regija
RIJEŠENA DUGOGODIŠNJA RASPRAVA

Tomislavova - poluzatvorena
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Regulacija prometa u Ulici kralja Tomislava u Đakovu najvjerojatnije neće biti riješena na način da će se maknuti žardinjere koje ulicu dijele “na pola”, odnosno koje priječe promet njezinom cijelom dužinom, nego će se promet i dalje odvijati samo na potezu od fontane na Trgu dr. Franje Tuđmana do škola, a s druge strane također do spomenutih žardinijera i to onima kojima je dopušteno, odnosno stanarima toga dijela ulice, doznajemo od gradonačelnika grada Đakova Marina Mandarića.

Podsjetimo, otvaranje ove ulice za promet cijelom njezinom dužinom pitanje je o kome se raspravlja godinama, posebice otkako je za promet zatvoren Strossmayerov trg, što je izazvalo prometne čepove u drugim gradskim ulicama.

Još u ožujku ove godine bivši gradonačelnik Zoran Vinković naglašavao je kako ne odustaje od otvaranja ove ulice za promet nakon njezine rekonstrukcije. Izjavio je tada i kako je izmjena projekta naručena, nakon čega se trebala izdati lokacijska dozvola, a potom i građevinska te da bi radovi trebali početi u rujnu ove godine.

Trebala je to biti za promet potpuno otvorena ulica sa zonom 30 km, svjetlosnom signalizacijom, usporivačima prometa, kamerama, sa zaštitnim ogradama itd.

Gradonačelnik Marin Mandarić kaže kako je na potezu od fontane do osnovnih škola problem i što je u tom dijelu ulazak u skladište trgovačkog centra kamo ulaze kamioni.

- Na jednoj od zadnjih sjednica Gradskog vijeća u prošlom sazivu donesena je Odluka o komunalnom redu gdje se regulira da dostavna vozila moraju doći do 6.30 sati, međutim odluka je donesena, ali nije provedena, nigdje nema znaka koji to regulira - kaže gradonačelnik Mandarić.

Gužvu na samom početku ulice od strane fontane čine i osobni automobili koje vozači parkiraju ukoso, iako bi trebali to činiti bočno.

- Riječ je o parkirnim mjestima na desnoj strani ulice iz smjera Trga dr. Tuđmana. Ona bi trebala biti bočna, ali se koriste kao kosa, a to je ovih nekoliko mjesta do skretanja za Projektgradnju. Riješit ćemo taj problem na način tako da će se ili potpuno ukinuti ili ćemo ih regulirati na način da će zaista biti bočna mjesta. Postoji ideja da se taj prostor koristi za parking bicikala i motocikala gdje bi se olakšala protočnost prometa u tom najkritničnijem prvom dijelu ulice - kaže gradonačelnik Mandarić, a dodaje i kako bi se na ovaj način maknuli motori i bicikli za pješačke zone.

Maja MUŠKIĆ
Odjeli djece s invaliditetom

U okviru Osnovne škole Vladimira Nazora djeluju i odjeli i skupine djece s posebnim potrebama, odnosno s invaliditetom, pa i njihovi roditelji imaju posebnu dozvolu za ulazak u ulicu. Često su se roditelji znali žaliti kako u ulicu s osobnim automobilima ulaze i oni koji u njoj ne stanuju niti imaju dijete s invaliditetom. Više puta o tome je obaviještena i policija.

Gužvu na samom početku ulice od strane fontane čine i osobni automobili koje vozači parkiraju ukoso

Najčitanije iz rubrike