Osijek
LISTE ČEKANJA U KBC-U OSIJEK

Pacijenti najduže čekaju na operacije oka, kuka i koljena
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

U ovome trenutku, prema službenim listama čekanja objavljenim na web-stranicama Kliničkog bolničkog centra Osijek, u ovoj se bolnici najduže čeka na operaciju mrene koju je moguće zakazati tek za rujan 2018., a potom na operaciju kuka i koljena, za što se može predbilježiti tek za srpanj 2018.

Naime, upravo potaknuti prošlotjednim tekstom u kojem smo pisali o listi čekanja za operaciju katarkte na Zavodu za oftalmologiju za koju je lista čekanja prešla 400 dana, zanimala nas je kakva je situacija s ostalim dijagnostičkim i terapijskim postupcima u osječkoj bolnici, zbog čega smo malo “pročešljali” liste. Tako nam je za operaciju mrene objašnjeno da hitni pacijenti na operaciju ipak ne čekaju više od mjesec dana, ali upravo su i drugi operacijski zahvati na Oftalmologiji oni za koje trenutačno KBC Osijek ima najduže liste čekanja. Tako se za operaciju prednjeg segmenta oka i UZV oka lista protegnula do sredine travnja 2018., a za operaciju stražnjeg segmenta oka i lasersku terapiju u Osijeku se mora čekati do kraja veljače sljedeće godine. Lista za ambulantu dječje oftalomologije također je sada već došla do ožujka 2018. Liste za ortopedske operacije koljena i kuka uobičajeno se čekaju do godinu dana, a razlog tome zapravo je mjesečni budžet Zavoda za ortopediju, koji može finacirati tek određeni dio operacija.

Od dijagnostičkih lista čekanja najduža je ona za UZV srca, gdje se s danom 6. kolovoza pacijenti upisuju tek za ožujak sljedeće godine. Svi kojima je prijeko potreban pregled u reumatološkoj ambulanti morat će pričekati šest mjeseci, jer se sada upisuju pacijenti za veljaču iduće godine. Većina ostalih lista, a koje su nešto duže, protežu se do siječnja kada je moguće doći na red za color doppler, imunološku ambulantu, MR mozga i kralježnice i UZV dojki. Stoga je evidentno kako se terapijski zahvati u osječkoj bolnici najduže čekaju oko godinu dana, dok se dijagnostički mogu protegnuti i na šest mjeseci, odnosno osam, koliko se čeka spomenuti UZV srca.

No, treba reći i kako svi pacijenti koji ne žele čekati UZV srca do ožujka istu pretragu mogu obaviti u Domu zdravlja Osijek, u roku od 60 dana, odnosno u listopadu ove godine, ili u OB-u Našice, gdje sada također primaju narudžbe za listopad. U KBC-u Osijek napominju kako ova bolnica ne odskače po listama čekanja ni za jednu pretragu ili terapijski postupak, i kako treba razlikovati terapijske i dijagnostičke liste čekanja.

Recimo i kako za liste čekanja nisu odgovorne samo zdravstvene ustanove, nego i pacijenti. Tako se neki za istu pretragu naruče u više zdravstvenih ustanova odjednom, čime uzimaju mjesto drugim pacijentima kojima također treba ta ista pretraga. Nadalje, analize pokazuju da se čak svaki peti pacijent uopće ne pojavi na pretragama u zakazanom terminu, zbog čega trpe ne samo drugi pacijenti nego i zdravstveni sustav. Zbog ovakve neodgovornosti propadaju pretrage koje sustav stoje milijune kuna godišnje. I na kraju, kada se pretrage obave, podaci kažu da čak 20 posto nalaza pacijenti nikada ne podignu.

Nefreteta Z.EBERHARD
LISTE ČEKANJA U DANIMA

1. Operacija mrene - oko 400 dana

2. Operacija kuka i koljena - oko 330 dana

3. Operacija prednjeg segmenta oka i UZV oka - oko 240 dana

4. UZV srca - oko 210 dana

5. Reumatološka ambulanta - oko 180 dana

prioriteti

HITNI PACIJENTI NE ČEKAJU VIŠE OD 30 DANA

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike