Osijek
LISTE ČEKANJA U KBC-U OSIJEK

Pacijenti najduže čekaju na operacije oka, kuka i koljena
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

U ovome trenutku, prema službenim listama čekanja objavljenim na web-stranicama Kliničkog bolničkog centra Osijek, u ovoj se bolnici najduže čeka na operaciju mrene koju je moguće zakazati tek za rujan 2018., a potom na operaciju kuka i koljena, za što se može predbilježiti tek za srpanj 2018.

Naime, upravo potaknuti prošlotjednim tekstom u kojem smo pisali o listi čekanja za operaciju katarkte na Zavodu za oftalmologiju za koju je lista čekanja prešla 400 dana, zanimala nas je kakva je situacija s ostalim dijagnostičkim i terapijskim postupcima u osječkoj bolnici, zbog čega smo malo “pročešljali” liste. Tako nam je za operaciju mrene objašnjeno da hitni pacijenti na operaciju ipak ne čekaju više od mjesec dana, ali upravo su i drugi operacijski zahvati na Oftalmologiji oni za koje trenutačno KBC Osijek ima najduže liste čekanja. Tako se za operaciju prednjeg segmenta oka i UZV oka lista protegnula do sredine travnja 2018., a za operaciju stražnjeg segmenta oka i lasersku terapiju u Osijeku se mora čekati do kraja veljače sljedeće godine. Lista za ambulantu dječje oftalomologije također je sada već došla do ožujka 2018. Liste za ortopedske operacije koljena i kuka uobičajeno se čekaju do godinu dana, a razlog tome zapravo je mjesečni budžet Zavoda za ortopediju, koji može finacirati tek određeni dio operacija.

Od dijagnostičkih lista čekanja najduža je ona za UZV srca, gdje se s danom 6. kolovoza pacijenti upisuju tek za ožujak sljedeće godine. Svi kojima je prijeko potreban pregled u reumatološkoj ambulanti morat će pričekati šest mjeseci, jer se sada upisuju pacijenti za veljaču iduće godine. Većina ostalih lista, a koje su nešto duže, protežu se do siječnja kada je moguće doći na red za color doppler, imunološku ambulantu, MR mozga i kralježnice i UZV dojki. Stoga je evidentno kako se terapijski zahvati u osječkoj bolnici najduže čekaju oko godinu dana, dok se dijagnostički mogu protegnuti i na šest mjeseci, odnosno osam, koliko se čeka spomenuti UZV srca.

No, treba reći i kako svi pacijenti koji ne žele čekati UZV srca do ožujka istu pretragu mogu obaviti u Domu zdravlja Osijek, u roku od 60 dana, odnosno u listopadu ove godine, ili u OB-u Našice, gdje sada također primaju narudžbe za listopad. U KBC-u Osijek napominju kako ova bolnica ne odskače po listama čekanja ni za jednu pretragu ili terapijski postupak, i kako treba razlikovati terapijske i dijagnostičke liste čekanja.

Recimo i kako za liste čekanja nisu odgovorne samo zdravstvene ustanove, nego i pacijenti. Tako se neki za istu pretragu naruče u više zdravstvenih ustanova odjednom, čime uzimaju mjesto drugim pacijentima kojima također treba ta ista pretraga. Nadalje, analize pokazuju da se čak svaki peti pacijent uopće ne pojavi na pretragama u zakazanom terminu, zbog čega trpe ne samo drugi pacijenti nego i zdravstveni sustav. Zbog ovakve neodgovornosti propadaju pretrage koje sustav stoje milijune kuna godišnje. I na kraju, kada se pretrage obave, podaci kažu da čak 20 posto nalaza pacijenti nikada ne podignu.

Nefreteta Z.EBERHARD
LISTE ČEKANJA U DANIMA

1. Operacija mrene - oko 400 dana

2. Operacija kuka i koljena - oko 330 dana

3. Operacija prednjeg segmenta oka i UZV oka - oko 240 dana

4. UZV srca - oko 210 dana

5. Reumatološka ambulanta - oko 180 dana

prioriteti

HITNI PACIJENTI NE ČEKAJU VIŠE OD 30 DANA

Možda ste propustili...

LJETNI KAMP SLAVONSKIH IZVIĐAČA 

Na otoku Prviću naučili preživjeti u prirodi

OPĆINA BILJE RASPISALA JAVNI NATJEČAJ

Daju dvije trgovine u zakup na rok od pet godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠTEĆENJA NA NEDAVNO OBNOVLJENOJ FASADI

Završetak obnove bivše Ugo-škole tek nagodinu

2

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Županija o ponudi Grada za kupnju udjela u RRA-u

3

OD 16. KOLOVOZA FINALNA SNIŽENJA

Najveće gužve "lovaca na popuste" očekuju se u subotu i nedjelju

oglas