Osijek
ENERGETSKA OBNOVA STOJEDINICE

Projektirana ušteda toplinske energije 68 %
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem prošle godine objavilo natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada putem Europskog fonda za regionalni razvoj, stanari najmnogobrojnije zgrade u Osijeku, one na adresi Sjenjak 101, nisu dugo čekali s prijavom.

Priprema projekta trajala je nekoliko mjeseci, a sav trud entuzijastičnih pojedinaca, stanara ove zgrade, isplatio se i sada ponosno mogu reći da je Sjenjak Stojedinica, prva višestambena zgrada u Hrvatskoj koja je krenula s energetskom obnovom. Projekt energetske obnove sa 60 posto sredstava financira se iz europskih fondova, a 40 posto stanari plaćaju sami. Vrijedan je oko 5,5 milijuna kuna, od kojih se europskim novcem sufinancira 3,4 milijuna kuna, dok će stanari za njegovu realizaciju morati nadoknaditi još nešto više od dva milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

- Preostalih 40 posto sredstava financiramo iz pričuve, odnosno kreditnim zaduženjem. Imamo oročenih oko 650 tisuća kuna na vlastitom računu, stoga ćemo vidjeti koliko će nam kredita biti potrebno. Banka će nam osigurati puni iznos koji ćemo otplaćivati kroz 15 godina uz efektivnu kamatnu stopu od oko 2,90 posto – objašnjava Krešimir Ižaković, dugogodišnji predstavnik stanara zgrade dodajući kako se iznos zakonom propisane minimalne pričuve koju stanari ove zgrade plaćaju, neće povećati.

- Svi stanari su na dobitku i imaju razloga biti zadovoljni. Jedina njihova obveza u čitavom projektu je da daju svoj potpis i otvore vrata izvođačima radova. Naravno da će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, dok budu trajali radovi na zgradi, morati biti strpljivi, ali financijski to neće osjetiti – ističe Ižaković, na kojemu je bila većina posla te dodaje kako sa stanarima, iako ih je u zgradi oko 280 do 300 u 133 stana, nije bilo problema oko dogovora.

- Jedina satisfakcija koju ja imam jest ponos da smo napravili nešto lijepo i čime se možemo pohvaliti. Posebno sam ponosan da smo sve odradili vrlo brzo s obzirom na veličinu i kompleksnost zgrade - objašnjava Ižaković.

Razlog zašto će baš ova zgrada biti prva energetski obnovljena, krije se u tome što su među prvima raspisali javnu nabavu.

- To smo napravili zato što će biti teško u kratkom vremenu pronaći izvođače radova, a isto tako htjeli bismo u novu sezonu grijanja ući sa što većim uštedama – ističe Ižaković.

Projektom energetske obnove projektirana je ušteda toplinske energije od 68 posto, a tek sljedeće godine vidjet će se hoće li se ta ušteda dosegnuti, budući da je završetak radova na čitavoj zgradi planiran do kraja siječnja 2018. godine. Izvođač radova, odabran kroz postupak javne nabave, osječka je tvrtka Fasader Boja d.o.o., a Ižaković objašnjava što će sve poboljšati na zgradi.

- Kompletno ćemo “obući” zgradu izvana. Svi betonski dijelovi, kao i čitava vanjština zgrade bit će toplinski izolirana sa slojem od 15 cm vune. Na krovu ćemo ići s dodatnom izolacijom od još 10 cm. Mijenjat će se stolarija onim stanarima koji su bili zainteresirani za promjenu. Nisu bili svi zato što je dio njih to već napravio prije nekoliko godina. S obzirom na to da je riječ o privatnim stanovima, stanarima će zamjena stolarije biti sufinancirana također sa 60 posto, dok će ostatak morati podmiriti sami. Sva ostala stolarija koja se mijenja u samoj zgradi ide u okvir projektnog budžeta – objašnjava Ižaković.

Još uvijek nije poznato koja će boja krasiti novoobnovljenu zgradu. Postoji tendencija da se zadrže postojeće boje Sjenjaka, no, kakva god bila, sigurno će oduzimati dah.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike