Osijek
NA TRŽNICI VOĆA I POVRĆA U IZOBILJU

Zimnica “na vratima”, vrijeme idealno za hrskavu kiselu papriku
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

Ni ovotjedni sparni četvrtak nije spriječio kupce da se u prijepodnevnim satima upute na gornjogradsku tržnicu i kupe nešto od velike ponude voća i povrća. Kolovoz je vrijeme zimnice, tako da su trenutačno najtraženiji krastavci, paprike babura i rog. I dok se potonja koristi za pripremu ajvara, brojna kućanstva drže se tradicije i kisele baburu, čija je cijena trenutačno pet kuna. Kupio ju je i umirovljenik Ivan iz Kapucinske ulice koji kaže da njegova supruga godinama pravi kiselu papriku pa će to učiniti i ove.

- Dobro sam upamtio recept. Na deset kilograma narezane i oprane paprike stavi se 40 dag šećera, 15 dag soli, jedan vinobran i 12 dag esencije octene kiseline. Papriku držimo u plastičnom buretu 48 sati i promiješamo kad se sjetimo. Nakon dva dana paprika i svi sastojci puste točno onoliko tekućine koliko je potrebno staviti u staklenke. Nakon što se poslažu paprike i nalije tekućina, dovoljno je zatvoriti staklenku i postupak je gotov. Nema zafrkancije s kuhanjem i umotavanjem u deke, a paprika, vjerojatno zbog octene kiseline, ostaje hrskava po dvije godine - priča nam 68-godišnji Ivan, dodajući da je gledao cijenu paprike rog i vidio da stoji šest, odnosno sedam kuna za kilogram. Odluči li supruga, kaže, bit će i ajvara.

Kad je u pitanju cijena voća, nektarine stoje deset, breskve pet, kolika je i cijena za kilogram krušaka. Kilogram grožđa stoji 10, 12 i 15 kuna, šljive su po šest, dok je cijena lubenica pala na dvije kune, koliko stoji i dinja. Petnaest kuna stoji pola kilograma malina, kupina 12, limuna 20. Za razliku otprije mjesec dana kukuruz šećerac sad je poskupio za kunu i na tržnici se prodaje za tri kune po komadu. M. Mihelić

Zeleni četvrtak: Aronija svježa, suha, u soku, smoothiju...

Smoothie od aronije, šumskog voća, kupina i malina dočekao je posjetitelje na Zelenom četvrtku gdje je aroniju predstavila Ana Bogadi iz osječkog OPG-a Bogadi Ivica. Aroniju uzgaja šest godina, a zahvaljujući nasadama u Mikleušu, u posljednjih godinu dana prodaja se, kaže, udvostručila. Zadovoljna je, što primjećuje da se sve više ljudi okreću kupnji aronije, jer je dobra za imunitet. Zna to i Zdenko Perčević koji je konzumira već nekoliko godina i to svakoga jutra po pola decilitra.

- Dobra je za organizam. Čuo sam za nju, počeo je piti i dobro da sam povjerovao. Jača mi organizam i imunitet mi je bolji - kaže Perčević.

Najčitanije iz rubrike