Osijek
MOJA UDRUGA – MOJ DRUŠTVENI ŽIVOT

Projekt socijalne integracije osoba
s intelektualnim poteškoćama
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek udruga je građana za pomoć i unaprjeđenje kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama, čiji su članovi osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji, skrbnici, stručni djelatnici i drugi zainteresirani.

Projektom Moja udruga – moj društveni život navedeni ciljevi postižu se kroz uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u kulturni, društveni i socijalni život lokalne zajednice. Grad Osijek za njegovu je realizaciju ove godine izdvojio 10.740 kuna.

- Riječ je o projektu socijalne integracije osoba s intelektualnim teškoćama, a nastavak je to projekta koji provodimo još od 2003. godine. Projekt obuhvaća aktivnosti koje će omogućiti odraslim osobama s intelektualnim teškoćama da poboljšaju svoja znanja, vještine i kompetencije te da postanu što aktivniji članovi zajednice u svim onim područjima gdje za to imaju mogućnosti, ali i da sami otvaraju te prostore – objašnjava Svetlana Marinković, voditeljica i koordinatorica Udruge.

U projekt je uključeno 35 osoba, od 16 do 61 godine, koji sudjeluju u brojnim i raznovrsnim radionicama. Na dramskim radionicama uvježbavaju kraće igrokaze, na kreativnim radionicama izrađuju predmete od keramike, nakit i druge ukrasne predmete. Osim toga, tu su još i sportske, socijalizacijske i omiljene plesne radionice u koje se uključuju i osobe iz lokalne sredine.

Na plesnim radionicama već dugi niz godina surađujemo s KUD-om Josipovac, od kojih često posudimo narodne nošnje i tamburaše. Mali članovi KUD-a plešu i nastupaju na prigodne dana, kao što je Međunarodni dan osoba s invaliditetom – ističe Marinković.

Osim navedenog projekta, Udruga provodi i program rane intervencije za djecu predškolskog uzrasta, projekt rane senzibilizacije i razvoja empatije prema osobama s invaliditetom koji se provodi u osnovnim školama.

- Budući da je važno s razbijanjem stigmi i predrasuda krenuti od najranije dobi, u zajedničkim aktivnostima ove udruge sudjeluju i učenici koji na taj način razvijaju empatiju, sustav podrške i pomoći u različitosti – kaže Marinković.

Kao jedan od najvećih problema s kojima se osobe s intelektualnim teškoćama danas susreću, između ostalih je i školovanje za zanimanja s kojima se neće moći zaposliti.

- Naše je osobno mišljenje u Udruzi roditelja da za njih postoji mali izbor zanimanja, a radnih mjesta nakon završetka takvih programa nema. Sustav odgoja i obrazovanja trebalo bi promijeniti i prilagoditi ne samo zbog njih, nego i kompletno, ali posebice za njih – upozorava Marinković, i dodaje kako korisnike izuzetno zanima tehnologija, posebice društvene mreže u koje su rado uključeni.

Kako bi osobama s intelektualnim teškoćama pomogli u pronalasku posla i konkurentosti na tržištu rada, udruga svake godine stručno osposobljava jednog od svojih članova.

Marinković ističe kako je u javnosti prilično nepoznat podatak da je upravo ova udruga, koja će nagodinu obilježiti šezdesetu godinu rada i djelovanja, još davne 1958. godine, zajedno sa zagrebačkom i karlovačkom udrugom, potaknula tadašnje Ministarstvo odgoja i obrazovanja na uključenje osoba s intelektualnim teškoćama u obrazovni sustav. Naime, nakon eksperimentalnog odjela od 30 osoba, otvoren je Centar Dr. Zlatan Sremec, današnji Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike