Novosti
DOBRE VIJESTI

Izvoz ove godine veći za 14 posto
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

Hrvatski robni izvoz u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosio je 49,65 milijardi kuna, što je 13,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Istodobno je porasla i vrijednost uvoza, i to za 10,13 posto, na 79,83 milijarde kuna. Najnoviji podaci DZS-a upućuju na nastavak dvoznamenkastih stopa rasta izvoza i uvoza. Ipak, to su nešto niže stope rasta nego u prvih pet mjeseci, kada je hrvatski robni izvoz iskazan u kunama porastao u odnosu prema istom lanjskom razdoblju za 15,7 posto, a uvoz povećan za 12,1 posto. Deficit polugodišnje vanjskotrgovinske robne razmjene iznosio je 30,17 milijardi kuna, ili 1,3 milijarde više nego u istom lanjskom razdoblju, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom porasla je za 2,1 postotni bod, na 62,2 posto. Analitičari Raiffeisenbank Austrije očekivali su nastavak rast i izvoza i uvoza i u prvih šest mjeseci. “Visoke stope rasta izvoza roba potvrđuju pozitivne učinke ulaska u jedinstveno europsko tržište, ali prije svega činjenicu da se sve više hrvatskih poduzeća, osobito malih i srednjih, okreće inozemnom tržištu. Povećanjem prihoda od izvoza u bilancama smanjuje se ovisnost o razmjerno malom hrvatskom tržištu, brže se prenose nova znanja i tehnologije, smanjuje se ranjivost gospodarstva te se omogućava stvaranje novih radnih mjesta”, navode iz RBA. Ističu i kako će očekivanja da će gospodarstva EU-a i ostalih važnijih vanjskotrgovinskih partnera i u nadolazećem dijelu godine bilježiti jačanje potražnje donijeti rast i hrvatskog robnog izvoza, a s druge strane izvoz usluga (turizma), kao i jačanje domaće potražnje, generirati uvoz, što upozorava na potrebu jačanja konkurentnosti hrvatskog realnog sektora.

U prvih šest mjeseci Hrvatska je povećala izvoz roba u članice EU-a za 9 posto, na 32,16 milijardi kuna, a izvoz u zemlje izvan EU-a porastao je za 24 posto, na 17,5 milijardi kuna.

Istodobno, iz EU-a je uvezeno 62,12 milijardi kuna vrijednih roba, ili 7,5 posto više, a iz nečlanica EU-a uvezeno 17,71 milijarda kuna, ili 20,4 posto više.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike