Svijet
TRUMP JE NA RUBU

“Vatra i bijes” SAD-a ubit će milijune ljudi
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

List Washington Post objavio je da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da ju smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

Ako je to istina, SAD ima razloga za zabrinutost jer Sjeverna Koreja sada ima kapacitete za nuklearni napad na američkom tlu. To bi moglo predstavljati bitno napredovanje Sjeverne Koreje koja bi tako mogla postati potpuna nuklearna sila, naglašava američki dnevni list koji je upoznat s tajnim izvješćem koje je prošlog mjeseca završila američka vojna obavještajna agencija DIA. Na to izvješće Washington Posta reagirao je američki predsjednik Donald Trump koji je bijesno poručio Sjevernoj Koreji da će biti dočekana “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio” ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama.

Pogled Donalda Trumpa dok je izgovarao riječi “vatra i bijes” i gledao u kameru ne ulijeva puno optimizma u mirno rješenje krize na Korejskom poluotoku koja bi se mogla preliti i na teritorij SAD-a. Nedvojbeno je da Trump želi zaštititi “američki način života” i američke interese u svijetu, no cijeli se svijet nada da to neće učiniti oružjem koje je prije 72 godine SAD koristio u Hirošimi i Nagasakiju. Krene li SAD u bilo kakav “preventivni” napad na Sjevernu Koreju, kako ga Trump naziva, značit će to istovremeni odgovor Sjeverne Koreje i milijune mrtvih. Možda ne na tlu SAD-a koje je poprilično zaštićeno proturaketnom obranom, ali zasigurno na tllu velikog američkog saveznika i velikog neprijatelja Pjongjanga - Južne Koreje čiji je glavni grad Seul na dometu i najmanjih raketa koje posjeduje Sjeverna Koreja. Istovremeno, američki državni tajnik Rex Tillerson posjetio je Tajland, što je prvi posjet jednog američkog državnog tajnika od puča 2014., a želja mu je bila uvjeriti Bangkok u potrebu izolacije Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države zabrinute su zbog postojanja sjevernokorejskih tvrtki za uvoz i izvoz koje koriste Bangkok kao regionalni centar te često mijenjaju ime, rekla je novinarima Susan Thornton, visoka diplomatkinja koja putuje s Tillersonom. Washington bi želio uvjeriti tajlandsku vojsku da zatvori tvrtke paravane kako bi se preknuo taj komercijalni lanac koji je dosad bez ograničenja koristila Sjeverna Koreja. Do posjeta Tajlandu američkog državnog tajnika dolazi nakon što je UN ojačao sankcije sjevernokorejskom režimu, na poticaj SAD-a, što bi tu zemlju moglo koštati milijardu dolara prihoda godišnje. Sankcije su uvedene kako bi se pokušale zakočiti nuklearne ambicije Pjongjanga.

Eduard SOUDIL/H
META BI MOGAO BITI GUAM

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da “pažljivo razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama”, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump obećao Pjongjangu “vatru i bijes” ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Američkim Državama Glasnogovornik sjevernokorejske vojske rekao je da je napad moguć u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong-un donese odluku. “Guam je na dometu strateške balističke rakete srednjeg do dugog dometa Hwasong-12", prenosi sjevernokorejska agencija KCNA. “U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela s Guama i nadlijetala Korejski poluotok kao dio stalne prisutnosti”, rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama.

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike