Osijek
DERMATOLOZI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD SUNCA

Indeks UV zračenja
nad gradom ovih je
dana vrlo visokih 8
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

Prema izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda najviši dnevni indeks UV zračenja na području Osijeka ovih se dana penjao i do 8, što se smatra vrlo visokim zračenjem, dok je, primjerice, na području Grčke taj indeks prelazio 11, što se smatra ekstremno visokim zračenjem. Inače, UV indeks pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja i što je veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja tog zračenja.

Na tu činjenicu posebno ovih dana ponovno upozoravaju dermatolozi, koji napominju kako kao posljedica kumulativnog, dugogodišnjeg i cjeloživotnog izlaganja UV zračenju može doći do pojave melanoma. Zanimljivo je da je s ciljem što šire edukacije građana, Grad Zagreb još 2014. na osam lokacija postavio uređaje za mjerenje UV zračenja, koji podsjećaju građane na važnost zaštite kože od sunca.

- Nemojte izlaziti na otvoreno sunce između 10 i 17 sati. Budite u hladovini, obvezno se mažite fotoprotektivnim sredstvima. Oni svjetlije puti moraju se mazati faktorom 50, koji štiti od UVA i UVB zraka. Istim faktorom moraju se mazati i djeca i mladi do 18. godine. Tamniji, mediteranski tipovi, osobe koje imaju otpornu put ne moraju aplicirati tako visoka fotozaštitna sredstva. Njima je dovoljan i faktor 30. Posljedice izloženosti UV zračenju mogu se smanjiti i kvalitetnom prehranom, koja obuhvaća hranu s antioksidansima, crveno voće i zeljasto povrće - upozorava prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva.

Naime, prema podatcima Registra za rak RH 2014., registrirano je 587 novooboljelih od melanoma te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. U razdoblju od 1968. do 1995. godine smrtnost od melanoma povećana je za 350 posto, a danas je taj broj još i veći! Inače, ono što zabrinjava jest to što se melanom sve češće javlja u mlađoj životnoj dobi. Svaki pedeseti melanom javlja se u mlađih od 20 godina, a prije puberteta svaki tristoti melanom. Stotine novooboljelih registriraju se godišnje i u osječkom KBC-u.

Svijetli tip kože, veća izloženost suncu, opekline, iritacija madeža, veći broj madeža, ali i postojanje melanoma u obitelji samo su neki od brojnih rizičnih čimbenika za nastanak melanoma. Cilj je što prije otkriti melanom te je stoga uputno pratiti madeže i njihov oblik.

- Moramo voditi računa je li se madež promijenio i je li asimetričan, jesu li mu rubovi neoštri i nepravilni, mijenja li boju, je li se povećao, ali i je li počeo svrbjeti, odnosno je li se javilo crvenilo uokolo. Želimo otkriti madeže u početnom stadiju, kad je izlječenje sto posto, stoga apeliramo na građane da se jave svom liječniku uoče li nekakve teškoće - poručuje prof. dr. sc. Šitum. N. Z. Eberhard

SOLARIJ - KANCEROGENO ZRAČENJE PRVOG STUPNJA

Posljednje dvije godine u Ministarstvu zdravstva RH osnovano je povjerenstvo za izradu pravilnika o neionizirajućem zračenju, u koje pripada UV zračenje. Taj pravilnik regulira i pitanja tržišta umjetnih izvora UV zračenja naglašavajući njegovu štetnost za ljudsko zdravlje. Svakako je pred nama inicijativa prema državnim institucijama da se zakonom regulira ograničenje uporabe solarija, čije je zračenje ozbiljna znanost 2007. godine proglasila kancerogenim zračenjem prvog stupnja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike