Regija
USPJEH NA 14. GEOGRAFSKOJ OLIMPIJADI

Mladim Slavoncima - zlato i srebro
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

VINKOVCI/SLAVONSKI BROD

Hrvatska je na 14. Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu osvojila zlato i srebro! Naime, 14. Svjetska geografska olimpijada – International Geography Olympiad (iGeo) održana je u Beogradu od 2. do 8. kolovoza, a domaćin je bio Univerzitet Singidunum gdje je nastupilo 500-tinjak srednjoškolaca iz više od 40 zemalja svijeta.

Zlatno odličje osvojio je Srećko Kajić, maturant Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, koji je tri godine zaredom bio državni prvak iz geografije. Od jeseni Kajić će biti student preddiplomskom istraživačkog studija geografije zagrebačkog PMF-a.

– Srećko je, podsjetimo, briljirao i na državnoj maturi. Unatoč tome što je imao prije izboren izravan upis na željeni fakultet, sada već bivši učenik vinkovačke Gimnazije uspio je dobiti petice iz tri predmeta, a među njima i engleski jezik više razine riješiti bez pogreške. I ovo je još jedan primjer bogatstva Slavonije – pametni i vrijedni mladi ljudi. Nadamo se da će nakon završenog fakulteta Srećko svoje znanje nastaviti primjenjivati u Slavoniji, a ne izvan granica Lijepe Naše – naveli su, s ponosom, iz vinkovačke Gimnazije.

Srebrnu medalju zaslužio je Mihovil Penavić koji je završio 3. razred Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu. Valja reći i da su mentori hrvatskoj reprezentaciji bili dr. sc. Ivan Šulc i doc. dr. Ivan Čanjevac, a za reprezentaciju Hrvatske još su nastupili i Leo Radalj, učenik 3. Gimnazije u Splitu, i Nikola Bišćan, učenik Srednje škole u Donjem Miholjcu. Inače, Svjetska geografska olimpijada međunarodno je natjecanje iz geografije koje okuplja najbolje učenike svijeta, u dobi između 16 i 19 godina. Prethodne dvije olimpijade održane su u Tveru pokraj Moskve i u Pekingu, a nakon ove završene u Beogradu iduće dvije održat će se u Quebecku i Hong Kongu.S.Butigan

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike