Regija
PROJEKT LOKALNOG VOLONTERSKOG CENTRA

Potaći građane na volontiranje
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

PLETERNICA

Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju “Osmijeh”, Udruga za pomoć djeci i mladima “Radost” i Grad Pleternica, partneri su u projektu Lokalni volonterski centar Pleternica. Projekt vrijedan 120.000 kuna kreće od jeseni, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt i ciljeve predstavili su zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, predsjednica Udruge “Osmijeh” Vesna Rezo, tajnik Udruge “Radost” Tomislav Stojčević i voditeljica projekta Martina Kutuzović, a potpisan je i ugovor s partnerima projekta.

- Grad skrbi o radu udruga i svake godine uspijemo realizirati nekoliko projekata. I ovaj Centar udruga, prostor bivšeg dječjeg vrtića, uređen je i prenamijenjen za njihovo djelovanje kroz jedan projekt - rekao je Katić.

- Projekt LVC Pleternica nastavak je projekta Grada koje je rezultiralo bazom projekata udruga s područja Pleternice te umreženih akcija. Kroz dosadašnji rad uočen je problem neusklađenosti ponude i potražnje za volonterskim radom. Postoji nedostatak volontera, a s druge strane volonteri tvrde da postoji nedostatak volonterskih programa, ali i volonterskih akcija. Stoga, cilj je poticanje građana na volonterski rad i razvijanje volonterskih navika, unaprijediti i povezati lokalne programe i organizatore volontiranja sa volonterima; motivirati zajednicu, posebice mlade, na povezivanje s organizacijama kojima su volonteri potrebni. Volonterski centar želi zainteresirati veći broj građana u volonterskim aktivnostima kroz informacije i edukaciju – istakla je Rezo, navodeći da je kroz Udrugu “Osmjeh” do sada radilo tridesetak volontera. Projektom je zaposlena i jedna osoba koja će biti voditeljica i koordinatorica aktivnosti.

- Kroz aktivnosti projekta uspostavit će se baze podataka volontera i organizatora volontiranja te funkcioniranje servisa volontera, edukacije za volontere i ostale građane koji to žele postati i promovirati vrijednost volontiranja. Važno je reći da se lokalnom volonterskom centru mogu obratiti svi koji su zainteresirani za volontiranje kako bi im LVC pomogao naći mjesto gdje mogu volontirati, ali isto tako mogu se javiti i u udruge koje trebaju volontere pa će im LVC pomoći u potrazi za volonterima – naglasila je Kutuzović.AGM Kruna

Projektom je zaposlena i jedna osoba koja će biti voditeljica i koordinatorica aktivnosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike