Regija
PORAŽAVAJUĆI PODATCI

Srce Slavonije najsiromašnije!
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Prihodi po stanovniku, u odnosu prema prosjeku za gradove i općine u Osječko-baranjskoj županiji u 2016. godini, koji iznosi 2622,74 kune, za grad Đakovo i devet okolnih općina su poražavajući.

Strizivojna na dnu

- Od sedam gradova u Osječko-baranjskoj županiji Grad Đakovo nalazi se na zadnjem mjestu kada govorimo o poretku gradova, a ako je riječ o ukupnoj ljestvici, od 42 jedinice lokalne samouprave, Grad Đakovo zauzeo je 24. mjesto. Proračunski prihod po stanovniku iznosi 1458,48 kuna - iznosi podatke zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić. Ističe i kako je poražavajuće što je među 12 zadnjih jedinica lokalne samouprave, točnije, na samom začelju ljestvice, svih devet općina iz Đakovštine. Na samom dnu je Općina Strizivojna sa 654,53 kn, predzadnja je Općina Trnava, koja ima prihod od 715,96 kn, a od svih se najbolje drži Općina Semeljci, koja je prva od spomenutih devet, s 1202,21 kn prihoda po stanovniku.

Jedna od uzroka poražavajućih brojki je, kaže Galić, broj stanovnika, koji je prema posljednjem popisu, iz 2011. godine, za grad Đakovo iznosio 22.745, a procjene su da je s tog područja u posljednje tri godine otišlo između tri i tri i pol tisuće stanovnika.

- Drugi je razlog gašenje proizvodnih pogona i odlazak ustanova. Za usporedbu, grad Osijek koji se nalazi na vrhu, ako ćemo gledati ustanove i institucije, samo u bolnici ima zaposleno oko 2000 ljudi. Ovo je stanje koje smo mi zatekli, vidjet ćemo kako će ova ljestvica izgledati za godinu, dvije, tri - kaže Galić.

Srozana cijena rada

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić naglašava da je jedino što može podići omjer veći broj zaposlenih.

- Ovdje se uzimaju u obzir ostvareni prihodi bez pomoći i primitaka, poput onih od države, fondova, zaduživanja, dakle ovdje je riječ o izvornom proračunu, a njegova najveća komponenta je porez na dohodak od nesamostalnog rada. Jednostavnije rečeno, od zaposlenih, odnosno od njihova poreza na dohodak, dolazi taj iznos. Za Grad Đakovo on je iznosio nešto više od 40 milijuna kuna. Jedino povećanjem broja zaposlenih koji će plaćati poreze mi se možemo podići na ljestvici. Ovdje nije bitan podatak koliko ima nezaposlenih, nego zaposlenih - kaže gradonačelnik Marin Mandarić.

Njegov zamjenik Robert Francem dodaje kako je jedan od uzroka zasigurno slaba poduzetnička klima, u kojoj se srozava cijena rada.

- Radnici možda nisu plaćeni onako kako bi trebali biti u nekakvoj pozitivnoj poduzetničkoj klimi - ističe Francem. Gradonačelnik Mandarić pak dodaje kako je pitanje koliko uopće ljudi u Đakovu plaća porez na dohodak.

- Ima ih puno koji uopće ne plaćaju. Imaju niske plaće, olakšice na prvo, drugo, treće dijete i na kraju uopće ne moraju platiti porez - zaključuje Mandarić.

I gradonačelnik i zamjenici na kraju ističu kako su s dolaskom na vlast dio projekata zatekli u određenim fazama, početnim ili završnim.

- Što se tiče tih projekata, na nama je da odaberemo one koje treba pogurati i koji bi mogli donijeti promjene koje će najprije podići kvalitetu, standard života građana, pa i promijeniti ove brojke. Nije dovoljno za napredak imati niz projekata, nego ih treba i znati odabrati i provesti - zaključuje Galić.

Maja MUŠKIĆ
Općina Trnava – sve manje stanovnika

Općina Trnava predzadnja je na ljestvici sa 715,96 kn proračunskog prihoda po stanovniku. Iako se u ljestvici navodi kako u svojih šest naselja ima 1600 stanovnika, načelnica Općine Irena Mikić Brezina kaže kako se broj znatno smanjio, što je također jedan od uzroka loših brojki. “Nemamo poslovnih subjekata, ni jedna tvrtka nije registrirana na našem području, možemo spomenuti samo Misna vina. Nemamo OPG-ova, obrta”, kaže načelnica Mikić Brezina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike