Sport
SRUŠENO RIJEČKO PROKLETSTVO

Deset dana u kojima je Osijek izrastao u ozbiljnu momčad
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

I to se napokon dogodilo! Rijeka je pala u Gradskom vrtu nakon više od tri godine, a Osijek je time zaključio fenomenalnih deset dana. Dvije pobjede i eliminacija velikog PSV-a, remi s Dinamom i trijumf nad Rijekom.

Deset dana iz snova za trenera Zorana Zekića, momčad i navijače. Osijek je postao lav, a za goste koji dolaze na osječki stadion opet se može upotrijebiti ona stara satirična navijačka pjesmica koja se pjevušila krajem 80-ih godina prošlog stoljeća: “Trt-mrt Gradski vrt za sve je smrt”!

Borba do kosti

Nije ta utakmica bila kvalitetna kao ona proljetos, koja je ponudila baš spektakl. Ovo je bila borba do kosti. Teška borba u kojoj se Osijek pokazao većom kvrgom, a Rijeka kao loš gubitnik. Nisu Riječani naviknuli na poraze od Osijeka. Zapravo, nisu ga doživjeli u posljednjih 14 utakmica, pa nije ni čudo što su izgubili živce u Gradskom vrtu. Osijek je ostao miran, nije se dao uvući u jurnjavu ni nakon što je imao igrača više. Bijelo-plavi su nastavili metodičnu i pametnu igru, a da su bili malo mirniji ili nešto manje egoistični, mogli su teže poraziti Riječane. No dobro, nećemo sad tražiti dlaku u jajetu. Nije to želio ni trener Zoran Zekić.

- Mogli smo neke situacije riješiti jednostavnije, ali nemam problem s tim. To pokazuje da dečki žele preuzeti odgovornost, samo to onda treba i zabiti. Opet nismo bili dovoljno mirni u nekim dobrim situacijama, ali mogu to pripisati i umoru. On je bio vidljiv kod obje momčadi, jer se često kasnilo u startovima i griješilo u dodavanjima - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Bijelo-plavi su definitivno narasli kao momčad, nakon što su izbacili PSV, vidjeli su put i način na koji mogu pobjeđivati, dobili samopouzdanje, kojeg je znalo nedostajati, ali i još jednom pokazali kako je mnogo lakše biti lovac nego lovina. Iza njih je serija utakmica u kojima su mogli stati u čvrsti blok i koristiti svoje brzance na krilnim pozicijama. I u tome su se ponašali jako dobro.

- U četiri iznimno teške utakmice primili smo samo jedan pogodak, ostvarili tri velike pobjede i remizirali protiv Dinama, a mogli smo i taj susret dobiti. Ovom pobjedom uhvatili smo priključak s momčadima iz gornjeg dijela tablice i to je najvažnije - kaže Zekić.

Osijek još uvijek ima određene probleme u izlasku iz tog obrambenog bloka. Previše je kompliciranja i dodira s loptom. Poglavito se to odnosi na Mudražiju. Odradi čovjek lavovski posao u defenzivi, ali kada je s loptom, mora brže razmišljati. Često ima potez viška, a to protiv ozbiljnih momčad znači gubitak posjeda u škakljivoj poziciji kada je njegova momčad u tranziciji.

Konačno odmor

Nakon deset sjajnih dana Osječani su konačno dočekali gotovo cijeli tjedan predaha. Dobro će doći za saniranje sitnih ozljeda i popunjavanje energetskih kapaciteta.

- Svlačionica je nakon utakmice izgledala poput bolnice. Valjda nije bilo igrača koji nije “ledio” neki dio tijela. Barišić je dobio laktom u vrat, puno je “rovitih”, što i nije čudno nakon svega što smo prošli u posljednjih desetak dana. Igrali smo iznimno zahtjevne utakmice, potrošili se do maksimuma, pa će nam ovih šest dana predaha itekako dobro doći - smatra Zekić.

Ta silna energetska potrošnja je i jedan od razloga zbog kojih Osijek nije bio dominantniji u situaciji kada je imao čovjeka više na terenu. Jednostavno, bilo je važnije sačuvati prednost negoli bezglavo juriti po drugi pogodak.

- Rijeka je momčad koju izuzetno respektiram. Zato sam na odmoru od igrača tražio mirnoću u pasu, bez nepotrebnih jurcanja i neforsiranih pogrešaka. Znali smo da će Rijeka uzeti rizik, naše je bilo čekati i dočekali smo, ali nismo realizirali. Napravili smo odlične stvari u posljednjih deset dana, ali moramo ostati maksimalno fokusrani na ono što dolazi - zaključio je Zekić.

Sad može i mora uživati u svemu onom u što je u dvije godine napravio od Osijeka. Pobjedom protiv Rijeke zaokružio je priču u HNL-u. Za njegov Osijek više nema nepobjedivih, a ono što su bijelo-plavi ovog ljeta napravili na europskoj sceni nepotrebno je elaborairati. Svatko pametan zna da je to čudo!

Dalibor KELER

momčad

OSIJEK SE POKAZAO PRAVIM KAD JE NAJTEŽE

KOHORTA POZIVA U ZAGREB

Navijačka udruga Kohorta organizira put na prvenstvenu utakmicu 5. kola protiv Lokomotive, koja se igra 12. kolovoza u Zagrebu. Zainteresirani se mogu javiti danas i sutra u prostorijama udruge u Tvrđi, a cijena aranžmana, koji uključuje prijevoz autobusom i ulaznicu za utakmicu, iznosi 100 kuna. D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike