Novosti
ZBOG NAVODNOG NUĐENJA MITA

Oduzet saborski imunitet Luciću
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

Vezani članci

ZBOG NUĐENJA MITA

O imunitetu Franje Lucića odlučuje Sabor

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u utorak je jednoglasno dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika u Hrvatskom saboru Franje Lucića. Za tu je odluku bez rasprave glasovalo šest članova MIP-a. Predsjednik MIP-a Žarko Tušek rekao je da će njihovu odluku Hrvatski sabor, s obzirom na ljetnu stanku, naknadno samo potvrditi. Na temelju te odluke ovlaštena državna tijela mogu pak pokretati ili ne pokretati istražne mjere ili kazneni postupak.

Tušek je podsjetio da je zahtjev pokrenuo Uskok preko DORH-a zbog kaznenog djela davanja mita. Istaknuo je kako je praksa MIP-a da se skidanje imuniteta odobrava kada pravosudna tijela zatraže skidanje imuniteta saborskih zastupnika.

U DORH-ovu zahtjevu stoji da iz provedenih izvida, razgovora s novinarom Dragom Hedlom i još dvojicom svjedoka “proizlazi da je Lucić 26. srpnja Hedlu, koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama Lucića i dvije tvrtke koje je osnovao, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinski članak..., rekavši da će mu platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše”.

Nakon što je Hedl objavio da ga je HDZ-ov zastupnik pokušao podmititi, Lucić je podnio ostavku na sve političke dužnosti te izjavio da bez obzira na neutemeljenost optužbi ne želi biti teret svojoj stranci.

Saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić rekao je u utorak da pozdravlja odluku sabaorskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, istaknuvši kako nije nudio mito novinaru Dragi Hedlu. “Nemam ništa protiv pokretanja postupka. Dapače, ja to i pozdravljam kad sam već došao u ovu situaciju”, rekao je Lucić Hini.

Naglasio je da nije nudio mito Hedlu niti se u vezi s tim smatra odgovornim, jer, kako je rekao, Hedl “nije službena ni pravna osoba”. Istaknuo je da želi dokazati svoju nevinost nakon, kako je kazao, harange koja se već deset godina vodi protiv njega, njegove obitelji i tvrtke Tofrado. “Prije svega ja sam čelnik HDZ-a za Požeško-slavonsku županiju, gdje bilježimo fantastične rezultate na prošlim lokalnim izborima. Političke protivnike zbili smo u mišju rupu i to je jedini način na koji mogu našteti meni kao čelnom čovjeku”, kazao je Lucić.H