Novosti
OBLJETNICA U GLINI

Predaja 21. korpusa konačni je slom velikosrpske ideje
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

U Glini je u utorak brojnim manifestacijama, kojima su nazočili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i ministar branitelja Tomo Medved, obilježen 8. kolovoza, kada je predajom 21. krajiškog korpusa tzv. RSK prije 22 godine u Gornjem Viduševcu pokraj Gline i formalno u vojnom smislu završila vojno-redarstvena operacija Oluja. “Predaja srpske vojske hrvatskoj vojsci bila je u svom značenju više od vojnoga čina, koji je izveden u duhu časnih ratnih običaja. Taj događaj označio je konačni vojni slom velikosrpske ideje, koja je, nažalost, ne samo u Domovinskom ratu nego i kroz četničke zločine u Drugom svjetskom ratu i na druge načine, prouzročila mnoga stradanja”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Ponavljam što sam izrekla u Kninu, kako hrvatski narod nije želio rat, niti se veseli ičijem stradanju. Hrvatska je bila napadnuta iznutra i izvana, a rat se vodio na hrvatskom državnom prostoru”, naglasila je.

Kazala je da se rat nije vodio ni na jednom pedlju srpskog teritorija, što sve govori o političkom i moralnom karakteru rata, koji je za Hrvate bio samo obrambeni i oslobodilački.

“Hrvatski narod i Republika Hrvatska žele mir, kao što su ga željeli i onda, žele razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, u punoj spremnosti na dijalog o svim bilateralnim pitanjima, uz odlučnu obranu legitimnih nacionalnih interesa”, rekla je Grabar-Kitarović na središnjoj svečanosti pred postrojenim pripadnicima ratnih postrojbi.

Ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved podsjetio je kako je za Oluje u samo 84 sata s oko 200.000 branitelja oslobođen prostor od 10.000 četvornih kilometara. Poručio je kako mlade generacije moraju znati tko je i kako stvorio Hrvatsku. Spomenuo je kako Ministarstvo branitelja uz Vladinu potporu upravo usvojenim zakonskim prijedlogom rješava najvažnija pitanja branitelja.H

O kažnjavanju Thompsona odlučuju pravosudna tijela

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u utorak da pravosudna tijela moraju odlučiti treba li Marko Perković Thompson biti kažnjen zbog pozdrava “za dom spremni” na otvaranju svog koncerta za proslavu “Oluje” u Slunju. “Kada je riječ o ovom slučaju, o bilo kakvoj kaznenoj odgovornosti trebaju svoju riječ reći pravosudna tijela Hrvatske. Dakle, na pravosudnim je tijelima da ustale praksu, koja mora biti utemeljena na zakonodavstvu i pozitivnim propisima RH”, kazala je predsjednica.

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar