Ekonomija
TRŽIŠTE KUTAK ZA INVESTITORE LJETNA ŽEGA “OSUŠILA” DOMAĆE TRŽIŠTE

Promet proteklog tjedna samo 26 milijuna kuna
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

Ljetne žege i odlazak fond managera na godišnje odmore prošlog su tjedna potpuno “osušili” promete na domaćem tržištu kapitala. Ukupni redovni promet iznosio je 26,1 milijun kuna, što je upola manje u odnosu na tjedan dana ranije.

Dionicama je ostvareno 23 i obveznicama 3,1 milijun kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna. To je u prosjeku za četiri milijuna kuna ili 46,5 posto manje po trgovinskom danu nego prethodnog tjedna.

Početkom tjedna i posljednjeg dana srpnja većina dioničkih društava objavila je svoje tromjesečne poslovne rezultate koji su, ujedno, privremeni polugodišnji izvještaji. U ponedjeljak se aktivno trgovalo na Zagrebačkoj burzi pri čemu su porasle cijene dionica i indeks Crobex je povećan na 1885 bodova (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 9,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Trgovanje dionicama u ponedjeljak predstavljalo je gotovo polovinu tjednog prometa. Prvi dan kolovoza pokazao je što se može očekivati u idućih desetak trgovinskih dana. Indeks Crobex u utorak je povećan na 1889 bodova (rast za 0,3 posto) uz ostvarenih 3,2 milijuna kuna dnevnog prometa. U srijedu je došlo do privremene korekcije cijena dionica i smanjenja Crobexa za 0,2 posto, na 1886 bodova. U četvrtak i petak dionice su na Zagrebačkoj burzi blago porasle uz vrlo skromne promete. Koliko se skromno trgovalo dionicama u ta dva dana najbolje se vidjelo u petak kada je ostvareno samo 2,3 milijuna kuna dnevnog prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo tek 911 dionica HT-a uz 162 tisuće kuna prometa.

Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1892 boda. To je za 8 bodova ili 0,4 posto više nego na početku tjedna. Od 22 dionice u sastavu indeksa Crobex, deset vrijednosnica zabilježilo je rast i 11 pad cijene, dok se Končar elektroindustrija-KOEI zadržala na početnih 717,01 kunu.

Najznačajniju promjenu među tjednim dobitnicima zabilježila je dionica Zagrebačka banka-ZABA rastom cijene za 5,8 posto, na 55,99 kn. Značajnije tjedno povećanje cijene bilježe dionice Ericssona Nikole Tesle (rast za 4,3 posto), Đure Đaković Grupe (rast za 4,1 posto) i Arene Hospitality Group (rast za 2,6 posto). Na strani tjednih gubitnika najviše su pogođene dionice Petrokemije padom cijene za 8,4 posto uz mali promet, te Luke Ploče (pad za 4,4 posto) i Atlantic grupe (pad za 3,3 posto).

Tjedni promet veći od 1,5 milijuna kuna ostvarilo je pet dionica - Arena Hospitality Group (3,7 milijuna kuna), HT (3,4 milijuna kuna), INA (1,7 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (1,6 milijuna kuna) i Zagrebačka banka-ZABA (1,5 milijuna kuna). Dionice Arene Hospitality Group nalaze se dulje vrijeme u žarištu zanimanja ulagača. Cijena dionice Arena Hospitality Group dohvatila je u petak 482 kune ostvarivši tjedni rast za 2,6 posto.

Dionicama Ine aktivno se trgovalo u ponedjeljak kada je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 537 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 3194,66 kuna. Kupac dionica INA-e bio je skrbnički račun Zagrebačke banke koji se nalazi na sedmom mjestu među top deset vlasnika. Dionicama Valamar Riviere Poreč skromnije se trgovalo, a cijena je u petak dohvatila 43,94 kn. To je za 0,25 kn ili 0,6 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Zagrebačke banke-ZABA pojačano se trgovalo u srijedu s ostvarenih 1,2 milijuna kuna prometa.

Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećana je u petak na 110,46 indeksnih bodova (rast za 0,34 posto).

Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ
Rekordno nizak dnevni promet dionicama HT-a

Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u ponedjeljak, kada je ostvareno 2,9 milijuna kuna prometa. U srijedu je ostvaren najmanji promet od kada se dionicama HT-a aktivno trguje na Zagrebačkoj burzi. Vlasnika je promijenilo tek 176 dionica HT-a uz 31 tisuća kuna ostvarenog dnevnog prometa. Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 179,00 kn. To je 1,87 kn ili 1,0 posto manje nego na početku tjedna.

Investitori, sezona je godišnjih odmora što se odražava na količine trgovanja na burzi te su moguće znatnije oscilacije cijena dionica na malim prometima.

Najčitanije iz rubrike