Regija
UZVRATILI HUMANOŠĆU

Vukovar pomaže bolesnoj majci
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

VUKOVAR

Cijela je Hrvatska pomagala, i pomaže, Vukovar kad nam pomoć ustreba, a mi Vukovarci želimo pokazati da i mi želimo, i možemo, pomoći drugima. Uvijek ćemo se odazvati kada nekome treba pomoći, koliko je god to u našoj mogućnosti. Nije samo Vukovar taj kojemu treba pomagati – kazuje tako Predrag Mišić, vukovarski branitelj, organizator vukovarske akcije pomoći teško oboljeloj mladoj majci Ivani Boras (32) iz Kaštel Kambelovca.

Mišić je, naime, bio koordinator humanitarne akcije “Vukovar živi 365 dana” u koju se, uoči uskrsnih blagdana 2017., a na poziv Udruge branitelja oboljelilh od PTSP-a Grada Solina, uključila uistinu cijela Hrvatska i pomognuto je tada 100 vukovarskih obitelji koje žive u teškim socijalnim uvjetima. Tada je u pomoć Vukovaru pritekao i Grad Kaštela.

– Na apel bolesne majke nisam mogao ostati slijep ni gluh – dodaje Mišić koji je, čim je vidio priču na službenoj kaštelanskoj web-stranici, pokrenuo akciju među svojim Vukovarcima.

“Želim život. Želim sa svojom dicom proživiti još koju godinu. Želim im još nešto pružiti. Svaki novi dan proveden s mojom Nikolinom (14), Antom (10), Karmen-Marijom (6) i malenom Lucijom, kojoj su tri godine, kao i s mojim suprugom, za mene je bogatstvo”, apel je to majke koja je tim riječima dirnula u srce ne samo Dalmaciju već i Slavoniju. Njezina borba s bolešću traje unatrag nešto više od godinu dana kada joj je, nakon teških bolova u glavi, dijagnosticiran unutarnji melanom, s metastazama. Mlada majka, prvo na operaciju, a potom i na liječenje, putuje u Zagreb, što iziskuje velike troškove za šesteročlanu obitelj u kojoj samo suprug radi, no velik je problem nedostatak jednog skupog lijeka koji bi joj mogao pomoći u borbi s teškom bolesti. Akciju za pomoć pokrenuli su negdje sredinom lipnja Ivanini prijatelji, a provodi je tamošnja Udruga sv. Jeronim. Mnogi su se, i pojedinci i ustanove, dosad uključili i prikupljen je dio potrebnih sredstava. U Vukovaru, kazuje Predrag Mišić, organizirana je humanitarna večer, i odaziv je bio vrlo dobar, no Vukovarci i nadalje sudjeluju, mnogi su izrazili podršku i najavili uplate na poseban žiroračun za pomoć u liječenju mlade majke.

– Ivana je sada na jednom lijeku, no prema liječnicima, mogla bi joj pomoći kombinacija s još jednim lijekom koji nije na listi HZZO-a i treba ga kupiti u inozemstvu, dok godišnja terapija košta 900.000 kuna – govori Mišić dirnut situacijom u kojoj se našla mlada kaštelanska obitelj koju je nedavno i osobno posjetio.

– Ivana je skromna samozatajna žena, no bori se kao lavica – zaključio je Mišić, pozivajući na pomoć toj obitelji.

Sanja BUTIGAN
POMOĆ PREKO UDRUGE SV. JERONIM

Svi koji se žele uključiti u akciju, mogu to učiniti preko kaštelanske Udruge sv. Jeronim, koja je u sklopu humanitarne akcije za pomoć Ivani Boras otvorila žiroračun na koji svi ljudi velikog srca mogu uplatiti novac za liječenje Ivane. Račun za donacije otvoren je kod PBZ-a, broj: HR0623400091510869599.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike