Mozaik
LIVIO BERAK DIVLJE JAGODE

Ljeto provodim uglavnom radno,
iako radim to što volim, pa mogu
reći da sam na odmoru non-stop
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

Osječanin s adresom u Belišću, Livio Berak, glazbom se bavi od svoje 10. godine, a završio je i Osnovnu glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku, smjer gitara. Devedesetih godina nakon srednje škole postaje član Amaterskog kazališta Belišće te svira u njihovu bendu do 2000. godine, kad okuplja bend Speed, koji uz velik broj cover pjesama izvodi i autorski materijal.

Uz rad Speeda, Livio paralelno nastupa sa Zoranom Mišićem (finalistom showa Hrvatska traži zvijezdu) kao acoustic duo Lazy Bones. Nakon raspada Speeda okuplja bend pod nazivom L.B.T. (Livio Berak Trio) koji nastavlja stopama Speeda... Istovremeno nastupa i s bendom HazZard koji radi isključivo covere. Godine 2010. s bendom L.B.T. nastupa na BiH TV showu “Rat bendova”, gdje završavaju u finalu. Sredinom 2013. Livio prihvaća poziv za suradnju s bendom Divlje jagode, od strane osnivača i jednog od najboljih solo gitarista na području bivše Jugoslavije Zeleta Lipovače, te postaje član kao pjevač i gitarist. S Liviom smo popričali malo o ljetnim planovima i nezaobilaznim vrućinama.

Kako provodiš ljeto? Ima li puno nastupa ili se više odmaraš?

- Za sada ljeto provodim uglavnom radno, iako radim to što volim, pa mogu reći da sam na odmoru non-stop. Kako glasi jedna narodna poslovica: Nađi posao koji voliš i nikada nećeš morati raditi. Puno probamo, znači puno radimo, a i gotovo svaki vikend imamo koncert ili dva, ponekad i tri. Bez puno rada i upornosti nema rezultata, stvar je samo u kojoj mjeri čovjek nešto voli ili ne voli.

Koji bi nastup izdvojio kao najdojmljiviji ove sezone i zašto?

- Ne bih mogao izdvojiti samo jedan nastup, meni osobno je na svakom koncertu bilo super, a već ih je bilo dosta... Možda recimo u Banjoj Luci, Banjalučki dani piva i muzike: veliki broj ljudi, svi pjevaju, svi veseli i samo pozitiva.

Kakvi su planovi za ostatak ljeta, gdje će nastupiti Divlje jagode?

- Ljeto je poprilično radno, odnosno koncertno. Koncerata će biti diljem ex Yu, od Slovenije do Makedonije. Bit će nas i po Europi, Austrija, Švicarska, na jesen vjerojatno i Švedska, a plan je da to učinimo najbolje što možemo i ostavimo super dojmove gdje god se pojavimo.

Je li u planu neki novi materijal (singl, spot, album možda)?

- Uvijek se nešto sprema, na probama se svako malo rodi nova ideja za pjesmu, to se zapisuje, pa ćemo vidjeti. Što se samog albuma tiče, vjerujem da ću do kraja ljeta ili na jesen napokon uspjeti izdati svoj solo album, sve je spremno, ali zbog obveza s Divljim jagodama to sam stavio malo u drugi plan.

Kako se osobno najviše voliš opustiti i rashladiti ljeti?

- Opuštanje i rashlađivanje ljeti najbolje je negdje na moru, naravno, uvijek uz ugodno društvo, kupanje, šetnja, roštilj, gitaru.

Imaš li neki poseban recept za preživljavanje ljeta u Slavoniji?

- Hm... Najmanje me ima u Slavoniji ovog ljeta, a i nemam ja nikakav poseban recept za preživljavanje vrućina. Da ga imam, vjerojatno bi to bilo kupanje na Dravi, bazeni i rekreacija u prirodi.

Hoće li biti vremena za ljetovanje i gdje?

- Za ljetovanje mora biti vremena, iako ne vjerujem da ću imati priliku uhvatiti neko duže razdoblje u komadu zbog koncerata vikendom, pa će biti više puta po nekoliko dana. Destinacija je otok Rab kao i posljednjih nekoliko godina, prekrasan otok.

Tanja KVORKA

rashlađivanje

U DRAVI, NA BAZENIMA ILI U PRIRODI

Najčitanije iz rubrike