Autoglas
DOBRE I LOŠE VIJESTI IZ TESLE

Prihodi udvostručeni, porastao i gubitak
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

Tesla Motors ostvario je u drugom tromjesečju dvostruko veće prihode nego u istom lanjskom razdoblju, no pritom je ostvario i dosad najveći kvartalni gubitak. Prema poslovnom izvješću, Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 2,8 milijardi dolara, a prije godinu dana iznosili su 1,3 milijarde. No zbog povećanih ulaganja gubitak tog proizvođača električnih automobila dosegnuo je 336 milijuna dolara, a u istom lanjskom razdoblju iznosio je 293 milijuna.

Unatoč povećanom gubitku, cijena dionice Tesle porasla je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za oko 8 posto, za što se zahvaljuje podacima o rastu prodaje i optimističnim najavama tvrtke. Tesla je u prvom polugodištu prodao 47.000 vozila modela S i X, što je oko 50 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Poslovodstvo tvrtke poručilo je da u drugom dijelu godine očekuje znatan rast prihoda, uz stabilne troškove, te povećanje proizvodnje, s obzirom na to da za novi Model 3 vozila dnevno zaprima 1800 rezervacija otkada ga je, prošloga tjedna, predstavio na tržištu. Ukupno je za taj model, dosad najjeftiniji, zaprimio oko 455.000 narudžbi.

- Očekuje nas snažan rast proizvodnje u idućih šest mjeseci - poručio je nedavno izvršni direktor Tesle Elon Musk. Taj model, koji stoji oko 35.000 dolara, ili upola manje nego sadašnji Model S sedan, smatra se ključnim za daljnju sudbinu Tesle. Tvrtka planira od 2018. proizvoditi 500.000 automobila godišnje, a tom bi cilju trebala pridonijeti upravo prodaja novog Modela 3, njezina prvog vozila za masovno tržište.H