Novosti
KAZNENI ZAKON IH NE ŠTITI

Liječnike i dalje tuku jer po zakonu nisu službene osobe
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.
Komora je u vezi s tim dala prijedloge i tražimo takvu izmjenu, no za sada to nije uvršteno u Kazneni zakon, kaže dr. Krolo

Godinu dana prošlo je od napada na liječnicu u osječkom Domu zdravlja, no glede sigurnosti zdravstvenog osoblja malo se toga promijenilo nabolje.

Ova 34-godišnja liječnica (podatci poznati redakciji) još uvijek pamti ogrebotine, gušenje i psihičku traumu koju je pretrpjela. Potvrdila je to i osobno za Glas Slavonije na ovu mučnu godišnjicu otkako je, kaže, dobila traumu koju će pamtiti cijeli život. Podsjetimo, ovisnica o drogama 31. srpnja 2016. napala je dežurnu liječnicu i pokušala ju zadaviti, grebala ju je po vratu i tek je dolazak druge medicinske sestre pomahnitalu pacijenticu odvojio od liječnice. Pacijentica je protestirala što nije mogla dobiti terapiju koju je ona željela, a liječnica se i danas svega živo sjeća.

- Uvijek se pitate hoće li se takvo što ponoviti. Na žalost, mi liječnici i dalje smo nezaštićeni i nadam se da će doći do promjene Kaznenog zakona prema kojemu će se napad na liječnika tretirati kao napad na službenu osobu. Ovo ne govorim samo zbog sebe nego i medicinskih sestara, liječnika i svih koji rade u zdravstvu. Nitko od nadležnih ne radi ništa glede izmjene Kaznenog zakona i pitanje je kad će se dogoditi napad puno fatalniji od ovog što se dogodio meni - ispričala je 34-godišnja liječnica, danas specijalizantica u vinkovačkoj bolnici.

Podsjetimo, liječnici je prijetio čak i prijenos hepatitisa budući da je ovisnica bolovala od njega u vrijeme napada.

I dr. Miroslav Sikora, ravnatelj osječkog Doma zdravlja, sjeća se toga dana kad je napadnuta njegova djelatnica, a nakon čega je odlučio pojačati zaštitarsku službu tijekom dana. Takva praksa onemogućila je incidente, a dr. Sikora kaže da i one potencijalne zaštitar odmah onemogući. Liječnici i dalje, kaže, apeliraju na strpljenje kod pacijenata.

- Dajemo sve od sebe da pregledi budu što brži i da nema dugog čekanja, no ništa ne može opravdati napad na liječnika ili medicinsko osoblje. Nadam se da će zaživjeti najavljena izmjena Kaznenog zakona, jer kad bi se napad na liječnika tretirao kao napad na službenu osobu, mislim da bi svatko dva puta promislio prije nego što bi svoj naum proveo u djelo - zaključuje dr. Sikora, podsjećajući da su napadi na liječnike i zdravstveno osoblje za sada na razini prekršaja, osim u slučaju ekstremnih situacija.

Jedino što može utješiti jest činjenica da su liječnici, uvjetno rečeno, poluzaštićene osobe. Potvrđuje to dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), rekavši da u slučaju napada na liječnike i prijave policija reagira po službenoj dužnosti, točnije liječnik ne mora podnositi privatnu tužbu. No, to nipošto nije dovoljno, budući da bi se napad na liječnika, smatra, trebao tretirati kao napad na službenu osobu.

- Komora je u vezi s tim dala prijedloge i tražimo takvu izmjenu, no za sada to nije uvršteno u Kazneni zakon. Kad je u pitanju zaštitarska služba koju smo također tijekom dana u dežurstvima tražili, ni ona nije svagdje uspostavljena i to ovisi o tome imaju li domovi zdravlja dovoljno novca. Nažalost, mi koji radimo s ljudima, i to bolesnima, a s tim u vezi i nervoznima i napetima, moramo biti svjesni da je njihova reakcija djelomično očekivana, no svakako nije opravdana - poručuje dr. Krolo i dodaje da bi zakonski propisi trebali više štititi liječnike, to više što je medicina, smatra, postala feminizirano zanimanje i sve je više ženske populacije.

Vjeruje da će ipak doći do promjene, jer je liječništvo, kaže, potrebno ljudima, a liječnika je istovremeno sve manje. “Ako sustav ne štiti mlade ljude, to ih destimulira da se odluče za medicinu. Imaju li zaštitu, znat će da je to još vrjednije zanimanje i to im, ali i svima nama, treba priuštiti”, zaključuje dr. Krolo.

Marija MIHELIĆ
Osječki liječnici na meti nasilnika

Prošlogodišnji napad na 34-godišnju liječnicu nije jedini napad na osječke liječnike. U svibnju ove godine alkoholizirani pacijent nasrnuo je na medicinske tehničare u Objedinjenom hitnom prijemu osječkog Kliničkog bolničkog centra. Mjesec dana poslije pacijent je napao dežurnog liječnika na Klinici za psihijatriju.

Miroslav Sikora

ravnatelj Doma zdravlja Osijek

“Na žalost, napadi na liječnike i zdravstveno osoblje za sada su na razini prekršaja, osim u slučaju ekstremnih situacija.”

Vikica Krolo

predsjednica KoHOM-a

“Kada je u pitanju zaštitarska služba koju smo tražili, ni ona nije svagdje uspostavljena i to ovisi o tome imaju li domovi zdravlja dovoljno novca.”