Ekonomija
HRVATSKA NASTAVLJA S REKORDIMA

Srpanj donio čak tri milijuna noćenja više
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom srpnja ostvareno je 4,6 milijuna dolazaka i 30 milijuna noćenja.

U usporedbi sa srpnjem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 10,5 posto te u noćenjima za 11 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u srpnju, strani turisti su ostvarili 4,3 milijuna dolazaka (+11 posto) i 26,7 milijuna noćenja (+11 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 10 posto u noćenjima.

- Hrvatska je i tijekom srpnja nastavila bilježiti rekorde turističkog prometa, čime je dodano potvrdila titulu ovogodišnje hit destinacije. Ukupno je od početka godine zabilježeno 7,5 milijuna noćenja više nego u sedam prošlogodišnjih mjeseci, a uzimajući u obzir najave za nastavak turističke godine, Hrvatska bi ove godine mogla doseći brojku od čak 100 milijuna noćenja. Isto tako, s obzirom na odlične rezultate u predsezoni, ali i odličnu najavu za posezonu, očekujemo da ćemo ostvariti i značajan rast u ostvarenim prihodima u turizmu, odnosno oko 700 do 800 milijuna eura više negoli prošle godine - istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Tako je u srpnju najviše noćenja ostvareno u Istri (7,9 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (5,76 milijuna) te na Kvarneru (5,72 milijuna). Slijede Zadarska županija s 4,5 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 2,3 milijuna, Dubrovačko-neretvanska s 2,1 milijun, Ličko-senjska s jednim milijunom te Zagreb s 251 tisućom noćenja. Na kontinentu je u srpnju, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 307 tisuća noćenja (rast od 21 posto), a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (164 tisuće noćenja), Krapinsko-zagorskoj (33 tisuće noćenja) i Međimurskoj županiji (21 tisuća noćenja). Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja u srpnju ostvareno u Rovinju, Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Umagu i Crikvenici.

Tijekom srpnja najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (4,8 milijuna noćenja), Slovenije (3,9 milijuna noćenja), Poljske (2,3 milijuna), Češke (2,1 milijun) i Austrije (1,9 milijuna noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (12,1 milijun), kampovima (5,7 milijuna) te hotelima (4,8 milijuna), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 700 tisuća noćenja.

Promatrajući pak razdoblje od siječnja do srpnja, u Hrvatskoj je ostvareno 10,4 milijuna dolazaka i 53 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, riječ je o porastu u dolascima od 17 posto, dok je u noćenjima zabilježen porast od 16 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja, strani turisti su ostvarili 9.2 milijuna dolazaka (+18 posto) i 47 milijuna noćenja (+16 posto), dok domaći turisti bilježe poraste od 11 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima.

- Osim pozitivnih i ukupnih pokazatelja na nacionalnoj razini, uspješnost ove turističke godine pokazuju i rezultati ostvareni na razini destinacija. Naime, lani smo u ovom razdoblju imali pet destinacija koje su ostvarile više od milijun noćenja, dok ih je ove godine u tome uspjelo njih čak 12. Također, tijekom prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili smo čak 7.5 milijuna noćenja više nego lani u istome razdoblju, a posebno dobre rezultate bilježimo s tržišta Njemačke na kojem smo ostvarili najveći apsolutni rast od dva milijuna noćenja - rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Eduard SOUDIL
u Osječko-baranjskoj županiji do srpnja 102 tisuće noćenja

Od siječnja do srpnja najviše je noćenja ostvareno u Istri (14,7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (9,68 milijuna) i na Kvarneru (9,67 milijuna). Slijede Zadarska županija sa 6,8 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 4,5 milijuna, Šibensko-kninska s 3,6 milijuna, Ličko-senjska s 1,7 milijunom koliko je imao i Zagreb. Na kontinentu je ostvaren 1,1 milijun noćenja (+19 %), a najviše u Karlovačkoj županiji (318 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (178 tisuća) te u Osječko-baranjskoj županiji (102 tisuće noćenja). Tijekom prvih sedam mjeseci najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, a potom iz Slovenije, Austrije, Poljske i Češke, a top 10 destinacija po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin, Umag, Split, Mali Lošinj, Zagreb, Crikvenica i Novalja.

Kristjan Staničić

direktor Glavnog ureda HTZ-a

"Hrvatska je već sada na mnogim tržištima među top tri najpopularnije destinacije, struktura turista koji nam dolaze sve je raznovrsnija, a turistička sezona sve dulja. Iz godine u godinu sve se više ulaže u kvalitet i razvoj turističkog proizvoda, čime Hrvatska postupno postaje destinacija 'must see', a ima i sjajne resurse da se razvije i u cjelogodišnju destinaciju. S druge strane očekuju nas i mnogi izazovi na putu prema vrhu svjetskog turizma".

Možda ste propustili...

SVE JE IZRAŽENIJI NEDOSTATAK STRUČNE RADNE SNAGE

Drugi mjesec zaredom pad dozvola za građenje

DOBIT U DRUGOM KVARTALU OVE GODINE 8,87 MILIJARDI DOLARA

Prihodi Microsofta skočili više od 17 %

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana