Osijek
GNIJEZDO STRŠLJENOVA U VRBI KOD PJEŠAČKOG MOSTA

Stršljen ubo dijete u glavu, nakon čega je odvezeno na Hitnu!
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

Iznenadan ubod stršljena na Dravi prije nekoliko dana, srećom, dobro je završio za mladića koji je ondje, poput stotina drugih Osječana, potražio osvježenje na Dravi. Neslužbeno doznajemo i da je tijekom vikenda malog dječaka kojeg su na kupanje doveli baka i djed također ubo stršljen, a prema riječima kupača, sve zbog opasnoga gnijezda u srednjoj od tri vrbe pred kraj staze nadomak pješačkog mosta.

- Gnijezdo se nalazi u deblu vrbe i danas sam vidio da je dijete stršljen ubo u glavu i hitno je odvezeno u bolnicu. Ima dosta kupača i mislim da bi se netko trebao pobrinuti da se gnijezdo ukloni, a mi smo odmah zvali 112, no nismo našli odgovornu osobu - ispričao je Osječanin koji danima s obitelji dolazi na Dravu i kaže da će dok se gnijezdo ne ukloni promijeniti lokaciju.

U ovoj nevolji, srećom, oni koji objektivno nisu odgovorni za ovu pojavu odlučili su reagirati. Naime, najprije je Miroslav Orešković, voditelj na Copacabani, angažirao djelatnike koji na bazenima obavljaju deratizaciju da pokušaju nešto učiniti, to više što mu je poznat ubod stršljena otprije nekoliko dana kad je taj insekt napao mladića. Nije odbio pomoći ni pčelar Ivica Mišin koji već godinama na poziv uklanja gnijezda ne samo stršljenova nego i osa, pčela i drugih opasnih insekata. Čuvši da je gnijezdo u vrbi, rado se odazvao pomoći, no istaknuo je da se taj posao nipošto ne obavlja danju, već noću kad su stršljenovi na hrpi, u gnijezdu.

- Danju je 80 posto stršljenova vani i kad bih spalio gnijezdo danju, napravio bih kaos, a ovako ih uništim noću kad su unutra. Znam da je to velik problem, jer su stršljenovi došli iz Indije i to u uvezenim trupcima te su se križali s našim stršljenovima što je donijelo veliku otrovnost i gotovo svaki ubod je koban. Rado ću ukloniti gnijezdo, jer ondje ima dosta kupača i bilo bi strašno da netko još nastrada - prokomentirao je Mišin koji već osam godina volonterski uklanja razna gnijezda, i to na poziv građana. Ako ga netko novčano nagradi, kaže, on tim novcem pokrije troškove prijevoza, spreja i plina.

Kupači tako, čini se, mogu odahnuti, no samo na ovome mjestu. Naime, pojava stršljenova u ovo vrijeme nije rijetkost i valja se pripaziti!M. Mihelić

Dr. Štulić: Bilo je slučajeva uboda, valja biti na oprezu!

Da je tijekom vikenda bilo uboda stršljena potvrdila nam je i dr. Tanja Štulić, zamjenica voditeljice Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, no nije mogla reći jesu li slučajevi povezani s događajima na Dravi.

- Inače, ubod stršljena može izazvati tek lokalnu reakciju, a ljudi koji su alergični na ubod moraju se pripaziti. Moguć je otok i crvenilo nakon čega valja staviti hladne obloge ili antihistaminsku kremu. Ako osoba ima problema s disanjem ili osjeća slabost, odnosno nesvjesticu te krene generalizirano oticanje dišnih putova, potrebno je odmah pozvati Hitnu pomoć - rekla je dr. Štulić, dodajući da ne treba reagirati na svaki ubod kukca, no valja biti na oprezu.

Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

Najčitanije iz rubrike