Osijek
OVRHE I NA FAKULTETIMA

Opomene bivšim studentima za
neplaćanje promocije i diplome
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

Kako gotovo ništa u životu nije besplatno, tako nije ni promocija studenata na fakultetima, za koju će studenti u dva navrata morati izdvojiti po nekoliko stotina kuna, bili na promociji ili ne. Svi studenti koji žele sudjelovati na promociji te troškove u pravilu trebaju uplatiti na žiroračun fakulteta najkasnije nekoliko dana prije same promocije. Ali i oni koji iz nekog razloga ne žele biti na svojoj promociji, platit će jednak iznos.

Prema Odluci Senata o posebnim naknadama na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i znanstveno-nastavnim sastavnicama iz 2015. godine, u dijelu posebne studentske naknade utvrđeni su troškovi izrada diploma, potvrda i promocije. Za stručne i preddiplomske sveučilišne studije troškovi iznose 400 kuna, za specijalističke diplomske stručne studije, diplomske sveučilišne studije, integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije ti troškovi iznose 500 kuna, kao i za poslijediplomske specijalističke studije. Nadalje, ako nekadašnji studenti budu trebali duplikat svjedodžbe, diplome ili dopunske isprave o studiju, morat će platiti još 250 kuna, dok će za prijepis ocjena na osobni zahtjev izvan studija, često tražen pri prijavi na natječaj za zapošljavanje, platiti 50 kuna.

Većina fakulteta trudi se da promocije budu svečane, a zbog toga je i takva cijena. Naime, u promociju je uključen trošak izrade svjedodžbe, odnosno diplome, dopunske isprave, potvrde, mape za diplomu, iznajmljivanja toge, kupnje svečane kape koja studentu ostaje za uspomenu ili pak iznajmljivanje kape te drugi posebni troškovi poput ruže i prigodnog koncertnog programa, sve u cilju da taj dan studentima ostane u nezaboravnom sjećanju.

Što se dogodi ako student ne želi sudjelovati na promociji, ali isto tako i ne podigne svjedodžbu ili diplomu kroz duže razdoblje? Takvim dužnicima fakulteti šalju opomene, ali od sada imaju pravo i mogućnost ovršiti studenta dužnika, kako zbog nepodmirenih troškova školarine, tako i zbog neplaćenih troškova promocije, odnosno nepodignute diplome. Provjerili smo kakva je praksa na nekim sastavnicama Sveučilišta u Osijeku.

Rajko Odobaša, prodekan za nastavu i studente na Pravnom fakultetu Osijek, objasnio je kako taj fakultet do sada nije upućivao opomene pred ovrhu za slučaj neplaćanja troškova izrade diplome i troškova promocije te nije pokretao ovršne postupke za naplatu dugovanja.

- Svaki diplomand koji pristupi promociji dužan je prethodno podmiriti troškove izrade diplome i promocije, a ako ne pristupi promociji, naknadno može podići diplomu, ali pri tome obvezno mora podmiriti troškove i predočiti dokaz o uplati troškova izrade diplome i promocije – poručio je Odobaša.

Ni Ekonomski fakultet u Osijeku do sada nije pokrenuo ovršni postupak na nekom studentu.

- Riječ je o praksi koju fakultetima uvjetuje Državna revizija. Prema pravilima naplate potraživanja, sukladno sklopljenom ugovoru sa studentom, on se obavezuje podmiriti sve troškove prema fakultetu, u što pripadaju i troškovi promocije, a ako to ne učini, fakultet mora pokrenuti mehanizam naplate potraživanja – objasnila je Sunčica Oberman-Peterka, prodekanica za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i istaknula kako taj fakultet studentima dužnicima šalje opomene, ali da također nije ovršio ni jednog studenta.

Leonard Pon, prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Osijek, pojasnio je kako fakultet bilježi određena dugovanja studenata, koja nisu neznatna. S jedne strane, riječ je o dugovanjima u smislu nepodmirenja troškova školarine, a s druge strane to su nepodmireni troškovi promocije.

- Analizirali smo situaciju i pronašli smo da imamo dugovanja od 2013. do 2017. godine. Najprije je na mrežnoj stranici fakulteta objavljen podsjetnik, a sljedeći korak bio je slanje obavijesti takvim studentima dužnicima – objašnjava Pon i ističe da je nakon slanja obavijesti velik broj dužnika podmirio svoja dugovanja i da se to uglavnom jako dobro rješava.

- Do sada nismo pokrenuli ni jedan ovršni postupak na nekom studentu, što fakultetu i nije u cilju. Obično studenti jedva čekaju kada će imati promociju i kada će moći podići diplomu, no ima i dosta izuzetaka – poručio je Pon.

Jasenka PEJAKOVIĆ

praksa

DO SADA OSJEČKI FAKULTETI NISU RADILI OVRHE

Najčitanije iz rubrike