Regija
USKORO POČINJE SNIMANJE FILMA

Jedino što je Šokac Adam “zaradio” u ratu je - PTSP
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Bit će to slavonski projekt “od A do Ž”, u pripremi je prvi u cijelosti slavonski cjelovečernji igrani film “Adam”, čije snimanje kreće nagodinu, no već sada mu je skrojena “osobna iskaznica”.

Dio tihe većine

Sve u njemu počiva na Slavoniji – i priča iz Domovinskog rata na hrvatskom istoku, i poraća, i glumci, i scenaristi, i režiser, i produkcija su slavonski. Film je to u režiji Đakovčanina Marija Šuline, u produkciji njegove Produkcije Nova, scenario potpisuju višestruko nagrađivani vinkovački književnik Franjo Nagulov i Šulina, a u filmu glume glumci Kazališta Mika Živković iz Retkovaca. Socijalno je to angažirana filmska drama o pojedincu i njegovoj (ne)uronjenosti u društvo, institucionalnost jednog sustava, ostrašćenoj potrebi zajednice da zadire u nečiji život i da ga mijenja, jer ona bolje zna što je za njega dobro pa ga želi ukalupiti u šablone sustava i krojiti mu sudbinu, a da ne razmišlja kakve to posljedice može imati na pojedinca i njegove najbliže. Drugim riječima, svojevrsna je to kazna društva pojedincu koji živi neukalupljeno kada je riječ o društvenim normama, a zajednica to sve čini pod izlikom lažne dobrohotnosti.

- S druge strane je Adam, istinski heroj Domovinskog rata, branitelj koji je svoju zemlju išao braniti isključivo srcem, a ne interesom kako bi si danas-sutra materijalno i statusno osigurao egzistenciju i budućnost. Jedino što je “zaradio” u ratu je PTSP, a mirovinu i povlastice ne traži. Adam je oduvijek svoj, pa, moglo bi se reći, i pomalo socijalno uskraćen, no to mu ne stoji na putu da bude prije svega pošten, human čovjek pa tako u vihoru rata, nakon pokolja u jednom mjestu, u jednoj kući pronalazi preživjelog dječaka, vodi ga sobom i daje mu dom u kojem on i dijete čine malu obitelj koja na siromašnom salašu u neimenovanom selu žive krajnje skromno. A onda se u njihov život, pozivanjem socijalne službe zbog djeteta koje živi s njim, upliće zajednica, društvo, institucije da ovom dvojcu “s ruba” iskroje život. Znatiželju sela “škaklja” šutljivi Adam o kojem ne znaju gotovo ništa, kaže o scenariju filma Šulina. Uplitanje zajednice u život pojedinca i njegove najhumanije namjere da jednom djetetu, ratnom siročetu, pruži dom, obitelj i ljubav, Adamu prelijeva čašu, a gledatelja dovodi u dilemu – tko je u pravu, neukalupljeni pojedinac ili društvo koje mu zbog njegove 'neuklopljenosti' želi oduzeti dijete i smjestiti ga u za to predviđenu ustanovu.

Kod kolebe Joze Markanova

A Adam je, zapravo, poput mnogih sličnih njemu, dio one tihe većine kojoj glasna manjina želi nametnuti život prema pravilima. Život uklopljen u zakonske okvire, iako su zakoni počesto u koliziji sa stvarnošću.

Za potrebe filma život Adama i dječaka bit će sniman na stanu, salašu Pave Maršića iz Strizivojne, seoski zvanoj “kod kolebe Joze Markanova”, pa film podupire i strizivojačka Općina na čelu s načelnikom Josipom Jakobovićem. Film naglašava i problematiku PTSP-a i (ne)uklopljenost PTSP-ijevaca, kao što je Adam, u mirnodopska vremena. “Adam” ne želi pasivnog gledatelja, pasivnu publiku, ovaj film želi njenu interakciju, da promišlja o njegovim porukama, razmišljanjima, dvojbama i postupcima pojedinca i društva u cjelini, ali i srazu tihe jedinke i glasnog, tuđih sudbina gladnog čopora. Projekt svoju “slavonijalnost” potvrđuje i odabirom glazbe te njenim autorima. Za etnoglazbu zadužen je Kruno Dražić, a ostalu glazbenu podlogu Mario Šulina, inače i vrsni glazbenik, uz studijsku produkciju Rockoko studio productiona Tihomira Ivanetića iz Strizivojne. Izvršna produkcija i nositelj projekta je Sanja Bježančević i Produkcija Nova. Iako se film bavi ozbiljnim temama rata i poraća, istinskim herojstvom, braniteljskom, socijalnom problematikom, obiteljskim vrednotama..., Šulina otkriva da će “Adam” ipak završiti svojevrsnim happy endom. Ostatak priče nestrpljivo očekujemo.

Suzana ŽUPAN
GLAVNA ROLA ZDRAVKU ŠINJORIJU

Glavna rola filma, naslovni lik Adama, pripala je Zdravku Šinjoriju, također glumcu Kazališta Mika Živković iz Retkovaca. Pridružuje mu se 2010. kao tehničar za zvuk i svjetlo, a potom 2014. kreće i njegov glumački put. Hvali ga i kazališna struka, a sudjeluje u više nagrađivanih komada. Također, nagrađen je i za svoje sjajne interpretacije. Svoj glumački talent dokazuje sjajnim i zahtjevnim ulogama među kojima je i ona Đuke Begovića u predstavi Slavonska krv. Tu su i njegovi angažmani u više videospotova, reklama... Godine 2014. izabran je za tajnika Kazališta M. Živković.

100 VIDEOSPOTOVA S 12 MIL. PREGLEDA

Svestrani đakovački autor Mario Šulina potpisuje radove u glazbi, fotografiji, videouradcima, spotovima i drugim. Videom i filmom bavi se unazad 10-ak godina, snimio je i režirao niz kratkih i dužih dokumentarnih filmova, eksperimentalnih, namjenskih kratkih igranih filmova te videospotova. Dosad je snimio više od 100 profeisonalnih videospotova koji su na You Tubeu dosegnuli više od 12 milijuna pregleda. Potvrda radu je uvrštavanje njegovih uradaka u službene programe domaćih i međunarodnih filmskih festivala, među kojima su i Dani hrvatskog filma. Namjera je i da “Adam” krene putovima festivala.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera