Mozaik
MOMČILO BAJAGIĆ - BAJAGA NASTUPIO JE NA FERRAGOSTO JAMU

Dok je ovako mladih ljudi
uz nas davat ćemo sve od sebe
da nastavimo još žešće i dalje
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

Uvijek je prelijepo reći da rock-izvođači pune dvorane, trgove i festivale, mladi uživaju u dobroj glazbi i to je zapravo najveća pobjeda glazbe. Dokaz tome je netom završeni glazbeni festival Ferragosto Jam koji je brojio više od 15.000 ljudi, a jedan od onih koji je posebno zapalio mlade ljude iz cijele Hrvatske i šire je jedan od najlegendarnijih rokera na ovim prostorima Momčilo Bajagić Bajaga i njegovi Instruktori.

Bajagine pjesme pjevale su se u glas, a i nove i stare, a mi smo uspjeli uzeti malo njegovog vremena uoči koncerta i saznati što rade Bajaga i Instruktori danas.

Poznati ste kao neumorni rocker, bez obzira na, kako vi to u svojoj pjesmi kažete “godine prolaze nervoznim korakom...”?

- Pa nadam se da je tako kako vi kažete, mi živimo za glazbu i to nas drži. Dok je ovako mladih ljudi uz nas davat ćemo sve od sebe da nastavimo još žešće i dalje.

Ono što ljubitelji rocka i vaših pjesama mogu primijetiti na vašim koncertima je jako mnogo mladih, što znači da nove generacije dolaze, a vaše pjesme traju?

- Ja sam presretan kada to vidim da je naša publika, ono što se nekad pričalo, od 7 do 77. Najljepše mi je kad vidim da ima djece koja nisu niti rođena kada su naše pjesme nastajale, a znaju sve naše tekstove. To mi je stvarno veliki kompliment, pa i ako bih sve zbrojio možda zbog toga i sviramo dalje.

Jedna mlada glazbenica iz Osijeka u nadavnom intervjuu za Glas Slavonije rekla je da su pjesme 1970-ih i 1980-ih imale dušu, prema svakoj se mogao snimiti film, a danas to izostaje. Kakvo je vaše mišljenje o današnjoj novoj glazbi?

- Ja jesam iz tog vremena kada su pjesme pisane s dušom i ta djevojka je definitivno u pravu. Ja se i dalje trudim da pišem pjesme s dušom, jer, prema mom mišljenju, ako nema duše onda nema ni pjesme. To bi svi izvođači trebali imati na umu kada pišu i stvaraju.

Što se trenutačno događa oko vas i benda, snima li se nešto novo, zadnji album “Daljina, dim i prašina” izišao je 2012.

- Pripremamo, radimo. Početkom lipnja krenuli smo snimati novi nosač zvuka i napravili smo za sada dvije nove pjesme, ali nismo stigli do kraja, jer je počelo ovo, rekao bih, nenormalno ljeto, jedna sezona u kojoj, evo, do polovine rujna nemamo ni jedan slobodan termin kako bismo nastavili sa snimanjem. Imamo jedno 7-8 gotovih pjesama, ali, kako rekoh, samo smo dvije djelomice snimili, a kako sam ja cijelo vrijeme pričao da će sve biti gotovo do kraja godine, moram ipak priznati kako očekujem da konačno sve bude gotovo i da nosač zvuka iziđe početkom iduće godine.

Kakav je ljetni raspored nakon Ferragosta, nastupi?

- Cijelo ljeto je zauzeto, potpuno radno. Ja kad sam bio mlađi, prije jedno 15 godina nije bilo toliko svirki ljeti, ali valjda su sada ovi festivali koji se sada organiziraju potpuno in ponovno sve pokrenuli i to je super za rock-glazbu. Mi imamo ukupno 30-ak svirki ovog ljeta, tako da to mnogo govori.

Jedan ste od najjačih rokera već dugi niz godina, a upravo je rock taj koji je ponovno zaokupirao mlade. Vaše mišljenje?

- Meni je drago zbog toga, kako to jedan moj prijatelj, čuveni novinar Peca Popović, reče: “Prijatelju, i dalje stadione pune oni što drže gitare u rukama kao Stonesi, U2 i to. Ima i onih koji ne drže gitare, ali oni ne pune stadione”. Posebno mi je drago da nastaju novi bendovi koji također pune stadione i to je prava stvar, najveća pobjeda nas rokera.

Ponovno ste u Orahovici nakon dugo godina. Kakvo je vaše mišljenje o ovom festivalu?

- Prije svega moram reći da mi je drago da ima ovoliko festivala u regiji i ima ih sve više. Siguran sam da ne području bivše države ima više od 300 festivala i to je sjajno. Što se tiče Ferragosto Jama jako mi je drago da smo bili u Orahovici, jer mi smo bili prvi koji smo vidjeli onu prošlogodišnju sliku srušene pozornice. Nakon toga dečki su nas ponovno pitali i, naravno da smo pristali, jer to je bio jedan od rijetkih koncerata koji smo zakazali, a nismo odsvirali. Ja ne volim da mi ostane nešto nezavršeno i zato mi je jako drago i zbog organizatora i zbog toga što ima jako mnogo ljudi. Treba ovakvih festivala što više u cijeloj regiji, jer to je način da mladi uživaju u pravoj glazbi.

Koja je vaša poruka mladima koji tek kreću u glazbene vode?

- Rock-glazba jedan je divan posao i kažem svima, ako uspijete napraviti nešto u tom poslu, a imate svi šanse, onda ste uspjeli u glazbi i potvrdili da to nije loš izbor zanimanja. Glazba je stvar koja ti donosi mnogo lijepih trenutaka u životu i mislim da dolaze bolja vremena za rock-glazbu i zato mladima savjetujem da budu uporni, strpljivi, da se ne nerviraju i jako vole to što rade.

Vladimir GRGURIĆ
Najčitanije iz rubrike